20 °C Athens, GR
01/10/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Ρουμανίας Δανιήλ: Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες

Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 6 / 2023 , 16:48 από news_room

Τα λείψανα του Αγίου Θωμά του Αποστόλου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα για την κτητορική εορτή της Μονής Παντοκράτορα στην κομητεία Τέλεορμαν στη νότια Ρουμανία. Πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πατριαρχική κατοικία μεταφέροντας τα λείψανα προς προσκύνηση στον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε την τιμητική κεφαλή του Αγίου Θωμά του Αποστόλου και το χέρι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Το προσκύνημα με αυτά τα ιερά λείψανα είναι μια όξυνση της χαράς του Αγίου Πάσχα στη χώρα μας», δήλωσε την Τρίτη 2 Μαΐου ο Πατριάρχης Ρουμανίας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία και πρόσθεσε ότι αυτή η χαρά δείχνει «τον αδελφικό δεσμό μεταξύ των αδελφών μας Ορθοδόξων Εκκλησιών και μεταξύ των λαών μας, Ελλήνων και Ρουμάνων».

«Είναι μεγάλη ευλογία. Σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας, είναι σωστό να επιβεβαιώσουμε την πνευματική σύνδεση που βασίζεται στην πίστη στον Ιησού Χριστό, τον νικητή της αμαρτίας, της βίας και του θανάτου και τον Δωρητή μιας άλλης ζωής, της νέας, αιώνιας, ουράνιας ζωής».

Ο Πατριάρχης Δανιήλ είπε ότι οι δεσμοί της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες.

Ζώντας μαζί την Ορθοδοξία

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκταφή των λειψάνων των Ρουμάνων Αθωνιτών Πρεσβυτέρων Dionisie Ignat και Petroniu Tănase , σημειώνοντας ότι αυτά τα γεγονότα δείχνουν επίσης τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ του ρουμανικού και του ελληνικού λαού και αποτελούν ένδειξη «συνοικίας της Ορθοδοξίας».

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αγιοποιήσει τους δύο Ρουμάνους Πρεσβύτερους επειδή ήταν μεγάλοι ομολογητές της πίστης στη Ρουμανία κατά το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακαριώτατος υπενθύμισε την πρόθεση να αγιοποιηθούν δώδεκα διάσημοι Ρουμάνοι εξομολογητές κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού το 2025.

«Αυτή η αγιοποίηση θα γίνει το 2025 με την ευκαιρία της 1700ης επετείου της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, αλλά και την 140η επέτειο της αυτοκεφαλίας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και 100 χρόνια από την ανάδειξη της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο βαθμό του Πατριαρχείου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

«Έχουμε αυτούς τους αδελφικούς δεσμούς που εκφράζονται, ιδιαίτερα με την έννοια του λαού, στο επίπεδο των προσκυνημάτων. Τα προσκυνήματα στα λείψανα των αγίων φέρνουν χαρά στους απλούς ανθρώπους, όχι μόνο στους θεολόγους».

Ένα νέο μοναστήρι που έγινε γρήγορα δημοφιλές

Σχετικά με τη Μονή Παντοκράτορα στην κομητεία Τέλεορμαν, ο Πατριάρχης Δανιήλ είπε ότι είναι ένας νεότερος μοναστικός οικισμός και «κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα» επειδή η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, μια ασυνήθιστη προστάτιδα των εκκλησιών στη Ρουμανία, την προστατεύει.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας προσέφερε δώρα στους Έλληνες προσκεκλημένους και απένειμε στον Μητροπολίτη Κατερίνης Γεώργιο, μέσω του εκπροσώπου του, το παράσημο «Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος» του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Δανιήλ έλαβε ως δώρο ένα σταυρό, εικόνες και άλλα αντικείμενα.

Χιλιάδες Ρουμάνοι έκαναν προσκύνημα στη Μονή Παντοκράτορα για να τιμήσουν τα ιερά λείψανα που έφεραν από την Ελλάδα στις 28 Απριλίου – 2 Μαΐου. ιεράρχες.

Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες Ρουμανίας Δανιήλ Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες

Σχετικά Άρθρα

Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών 2

Ποιμαντορικό Σαββατοκύριακο Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 10 / 2022 , 1:53 από news_room Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συμμετείχε, χαιρέτισε και ευλόγησε το Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας, με θέμα «Ταξιδεύοντας στο Ευ Ζην της Ψυχικής Υγείας», το οποίο συνδιοργάνωσαν: ο Δήμος Λαμιέων με διάφορους  φορείς και το οποίο διεξάγεται στην […]

Με θεοτοκόφιλη ευλάβεια ψάληκε ο Ακάθιστος Ύμνος στη Λευκωσία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 4 / 2021 , 17:45 από news_room Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την κατανυκτική ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Παρασκευή 16 Απριλίου. Ο Μακαριώτατος, ιδιαίτερα συγκινημένος απήγγειλε την α΄ Στάση των Χαιρετισμών […]

Pin It on Pinterest