20 °C Athens, GR
01/10/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 6 / 6 / 2023 , 16:52 από news_room

Ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας Αδελαΐδος αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της ποιμαντικής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην «πόλη των εκκλησιών». Έξι μήνες μετά την ιστορική ημέρα της τελέσεως των Θυρανοιξίων (27 Νοεμβρίου 2022), ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε, έμπλεος συγκίνησης, στον νέο Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος, για να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Την παραμονή της εορτής χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μ. Εσπερινού, ενώ την κυριώνυμο ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σινώπης κ. Σιλουανό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Πέρθης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Μακάριο, και τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος.

Το κλίμα πνευματικής χαράς που επικρατούσε κατά τη Θεία Λειτουργία, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, επέτεινε η χειροθεσία σε Πρωτοπρεσβύτερο τού π. Ιωάννη Ψάλιου. Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος απένειμε στον π. Ιωάννη το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και στην τοπική κοινωνία της Αδελαΐδος. Στον σύντομο λόγο του, σημείωσε τα πολλά χαρίσματα και τις αρετές που διαθέτει ο τιμώμενος κληρικός, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι διακρίνεται για το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημά του, και για τη μεγάλη πνευματική του καλλιέργεια. Κατακλείοντας, τον παρακάλεσε πατρικά να αξιοποιήσει την τιμή που του γίνεται, ώστε να ανακαινιστεί και να ενδυναμωθεί πνευματικά, και να εργαστεί με ακόμα περισσότερο ζήλο για τη δόξα του Θεού και τη σωτηρία του λαού Του.

Προηγουμένως, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, ο οποίος εισαγωγικά αναφέρθηκε στο μεγάλο προνόμιο που διαθέτει το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Αδελαΐδος. «Πολύ συχνά λέμε ότι η Μελβούρνη είναι ελληνοπρεπέστατη», σημείωσε απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, «αλλά η Αδελαΐδα, χάρη στον Αρχιεπίσκοπο, έχει τον Ναό της του Θεού Σοφίας. Έχετε έναν Ναό που ονομάζεται όπως ο ιστορικός Ναός της Κωνσταντινούπολης, η Αγιά Σοφιά. Να τον έχετε στην καρδιά σας. Να προσεύχεστε για τον Πατριάρχη μας και για όλα αυτά τα οποία συμβολίζει αυτός ο Ναός. Να τον χαιρόσαστε, να τον τιμάτε, να εκκλησιαζόσαστε σε αυτόν, γιατί είναι πολύ μεγάλη τιμή που φέρει το όνομα της Αγιά Σοφιάς».

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος μίλησε εμπνευσμένα για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, ενθυμούμενος αρχικά τον λόγο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος είχε αναφερθεί στη «μέθη της χάριτος του Αγίου Πνεύματος». Η ευλογημένη αυτή μέθη βιώνεται μόνο μέσα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, επισήμανε ο Επίσκοπος Κερασούντος, παρομοιάζοντας την Εκκλησία με «εργαστήρι αγιότητος». Και στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο ο οποίος κήρυττε ότι θα πρέπει να κλαίμε για τους αδελφούς μας που δε βρίσκονται μέσα στην Εκκλησία και, επομένως, αδυνατούν να βιώσουν την αγιοπνευματική ζωή. Καταληκτικά, ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος τόνισε ότι το μήνυμα των εορταστικών ημερών της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, είναι να επιδιώκουμε την ενότητα εντός του Σώματος της Εκκλησίας.

Προ της Απολύσεως, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Northcote για τη διακονία του Θείου Λόγου, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η αρχιερωσύνη του έχει αναδείξει τα ηγετικά και πνευματικά του χαρίσματα. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Σιλουανό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Αδελαΐδος, για τον άοκνο και θυσιαστικό αγώνα του υπέρ της Εκκλησίας και του φιλόχριστου λαού της Νοτίου Αυστραλίας, ενώ τον συνεχάρη για το έργο του, το οποίο επιτελεί επιμελώς και ευσχημόνως, όπως διέκρινε.

Στη θερμή και συγκινητική αντιφώνησή του, ο Επίσκοπος Σινώπης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο τα αισθήματα υιικής αγάπης και σεβασμού των κληρικών και των πιστών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαϊδος και τις ευχαριστίες όλων για την ανύστακτη πατρική μέριμνά του. «Ήρθατε εδώ να μας ενώσετε, να μας δώσετε ζωή και να μας υψώσετε από τα επίγεια στα επουράνια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός, ενώ κατακλείοντας ευχήθηκε «να είμαστε πάντοτε όλοι μας άξιοι να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το δοχείο του Αγίου Πνεύματος που μάς έστειλε ο Θεός, που είναι η σεπτή Σεβασμιώτητά σας».

Σημειώνεται ότι στην Ακολουθία του Εσπερινού, το βράδυ της Κυριακής, παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα, κ. Γεώργιος Ψιάχας, ενώ στη Θεία Λειτουργία, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, παρόντες ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο ομογενής Πολιτειακός Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης, και ο Ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής κ. Στηβ Γεωργανάς.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Σχετικά Άρθρα

Πρωθυπουργός: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 10 / 2022 , 0:41 από news_room Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» μιλά για τον όρο “γυναικοκτονία” αναφέροντας πως: Τους τελευταίους μήνες σκιάζουν, δυστυχώς, συχνές ειδήσεις ενδοοικογενειακής βίας και ωμών δολοφονιών γυναικών από τους […]

Το SNF Nostos 2023 εστιάζει στην Ψυχική Υγεία

Το SNF Nostos 2023 εστιάζει στην Ψυχική Υγεία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 5:57 από news_room Τρία χρόνια τώρα, η πανδημία έχει φέρει στην επιφάνεια, σύμφωνα με έρευνες*, ραγδαία αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κι άγχους. Και μπορεί η πανδημική κρίση κάποια στιγμή να ξεπεραστεί, τα ψυχικά τραύματα, ωστόσο, στην κοινωνία και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά […]

Pin It on Pinterest