29 °C Athens, GR
13/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία Δημοτικά Ιατρεία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στην Μητρόπολη Λέρου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια» Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιρλανδίας στην Κύπρο Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επετειακή εκδήλωση: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» Στα ύψη ο υδράργυρος την ερχόμενη εβδομάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε τον πρώτο Ι. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην πέμπτη ήπειρο

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 6 / 2023 , 16:22 από news_room

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μία από τις πολλές χώρες που συνεχίζουν να κλειδώνουν τους ανθρώπους στην απομόνωση, παρόλο που αυτή προκαλεί σοβαρές ψυχολογικές βλάβες που μπορεί να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή.

Του Τζέρεμι Γιανγκ:

Όταν η Kwaneta Harris μπήκε στην απομόνωση το 2015, ήξερε ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να κρατήσει επαφή με την οικογένειά της. Της επιτρεπόταν ένα τηλεφώνημα πέντε λεπτών κάθε 90 ημέρες.

«Δεν μπορώ καν να μιλήσω με τη μεγαλύτερη κόρη μου γιατί δεν ζει με τη μαμά μου, η οποία βασικά πρέπει να μου δώσει μια εξαιρετικά γρήγορη περιγραφή των πάντων», είπε στο Al Jazeera σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη μονάδα Lane Murray στο Gatesville. Τέξας.

«Είμαι ήδη απομονωμένος από την κοινότητά μου, η ποινή φυλάκισης πρέπει να είναι η τιμωρία. Δεν πρέπει να αναγκάζομαι να βλέπω τους ανθρώπους να πέφτουν στην τρέλα εδώ πίσω».

Μια πρόσφατη αναφορά των Unlock The Box και Solitary Watch αποκάλυψε ότι η Kwaneta είναι ένας από τους περισσότερους από 120.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση κάθε νύχτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός επισκιάζει κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις επειδή περιλαμβάνει δεδομένα για κρατούμενους τόσο στις φυλακές όσο και στις φυλακές.

Οι φυλακές είναι εγκαταστάσεις μικρότερης διάρκειας για άτομα που περιμένουν τη δίκη, ενώ οι φυλακές κρατούν άτομα που έχουν καταδικαστεί για ένα έγκλημα – μερικές φορές για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα κελιά για την απομόνωση έχουν περίπου το μέγεθος μιας θέσης στάθμευσης, με αρκετό χώρο για να περπατήσετε μερικά βήματα και εμπόδια που εμποδίζουν την επαφή με άλλα ανθρώπινα όντα.

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ
Η Kwaneta Harris βρίσκεται σε απομόνωση από το 2015 Singeli Agnew ©

«Η ευρεία χρήση της απομόνωσης στις φυλακές και τις φυλακές μας είναι μια ανθρωπιστική κρίση », δήλωσε ο Jean Casella, διευθυντής του Solitary Watch, μιας οργάνωσης αφιερωμένης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρακτική.

«Όπως επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι βασανιστήρια που λαμβάνουν χώρα σε αμερικανικό έδαφος. Τώρα, έχουμε επιτέλους μια συνολική καταμέτρηση του πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε απομόνωση».

Δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων που υπόκεινται σε ακραία απομόνωση , αλλά και το χρονικό διάστημα που κρατούνται εκεί οι άνθρωποι.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πόσο ακραίες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Michele Deitch, διευθύντρια του Prison and Jail Innovation Lab στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

«Στις ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το να μένει κάποιος έγκλειστος για περισσότερες από 15 ημέρες στην απομόνωση και εγκλωβίζουμε ανθρώπους εδώ για 20 ή 30 χρόνια», είπε ο Deitch.

Η ψυχολογική επίδραση της απομόνωσης είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά η πρακτική είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ. Το να περάσετε μόνο μία εβδομάδα σε απομόνωση ( PDF ) προκαλεί στην πραγματικότητα αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης Vera, ενός αμερικανικού ερευνητικού οργανισμού.

«Υπάρχει κάτι στο να απομονώνεσαι σε ένα δωμάτιο με τον εαυτό σου και να μην έχεις κάτι παραγωγικό ή ουσιαστικό να κάνεις που προκαλεί έξαρση κάθε μορφής ψυχικής ασθένειας», είπε ο Terry Kupers, ένας ψυχίατρος που έχει πάρει συνέντευξη από περισσότερους από 500 κρατούμενους στην απομόνωση.

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ

«Οι άνθρωποι που έχουν μια ψυχωτική πάθηση όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες, αυτό που θα έχουν είναι μια υπερβολή των συμπτωμάτων που ένιωθαν ήδη», είπε ο Kupers.

Το Τέξας είναι ένας από τους ηγέτες του έθνους όσον αφορά την απομόνωση των κρατουμένων. Η υπηρεσία που διαχειρίζεται το σωφρονιστικό σύστημα δεν χρησιμοποιεί τον όρο απομόνωση – αναφέρεται στην πρακτική ως «διοικητικός διαχωρισμός» ή «περιοριστική στέγαση».

«Αν δεν έχετε δουλέψει ποτέ μια μέγιστη μονάδα, απλά δεν ξέρετε ότι υπάρχουν τύποι εκεί μέσα που είναι πραγματικά επικίνδυνοι», είπε ο συνταξιούχος φύλακας Randy Treon. «Είχα δολοφονήσει μέλη του προσωπικού, επιτέθηκαν σε μέλη του προσωπικού, υπάρχουν πραγματικά επικίνδυνοι άνθρωποι στο σωφρονιστικό κατάστημα και πρέπει να τους στεγάσεις κάπου».

Το Τέξας σταμάτησε να χρησιμοποιεί την απομόνωση ως τιμωρία για τους κρατούμενους το 2017, αλλά διατηρεί το σύστημα για κρατούμενους που χαρακτηρίζονται ως κίνδυνος διαφυγής, μέλη συμμοριών και παραβάτες με ιστορικό βίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 κρατούμενοι στο Τέξας που κρατούνται σε απομόνωση για τουλάχιστον 22 ώρες την ημέρα. Αυτοί οι αριθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν οι αριθμοί ήταν διπλάσιοι. Υπάρχουν περισσότερα από 500 άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας (TDCJ) ανέφερε σε δήλωση ότι «έχει κάνει μεγάλα βήματα στη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων ασφαλείας και αντιπροσωπεύει μόνο το 3 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού των κρατουμένων στην πολιτεία».

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ
Ένα σκίτσο ενός απομονωμένου κελιού στο Τέξας, [ευγενική προσφορά ενός ανώνυμου κρατούμενου
Ένας από τους άνδρες που βρίσκονται επί του παρόντος σε μακροχρόνια απομόνωση, ο Sebastian Mejia, έχει περάσει περισσότερα από 15 χρόνια στην απομόνωση. Βρίσκεται στη Μονάδα Polunsky, η οποία είναι η ίδια εγκατάσταση με την καταδίκη του θανάτου. Οι κρατούμενοι που περιμένουν την εκτέλεση κρατούνται όλοι σε απομόνωση. Ο Mejia έστειλε στο Al Jazeera μια επιστολή που περιγράφει την εμπειρία του εκεί.

Ο Mejia σημειώνει ότι «Ο αντίκτυπος στην ψυχή και την ψυχή μας από μια τέτοια ύπαρξη είναι απόλυτη ερήμωση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος στις ψυχές μας εδώ μέσα που πρέπει να απασχολεί τους ανθρώπους, είναι ο αντίκτυπος που θα έχει εκεί έξω στον ελεύθερο κόσμο, το 95 τοις εκατό των ανδρών που με περιβάλλουν θα είναι ελεύθεροι μια μέρα» δήλωσε.

Το θέμα της ακραίας απομόνωσης στις φυλακές του Τέξας έγινε πιο ορατό τον Ιανουάριο, όταν κρατούμενοι σε 11 εγκαταστάσεις σε όλη την πολιτεία ξεκίνησαν απεργία πείνας. Ήθελαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις μακροχρόνιες ποινές και την έλλειψη πρόσβασης σε μια σειρά από υπηρεσίες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων ή η εκμάθηση ενός επαγγέλματος που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να γίνουν επιλέξιμοι για αποφυλάκιση υπό όρους.

«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία ανεξάρτητη εποπτεία πάνω στο σύστημα, οπότε το να μιλήσουν αυτοί οι κρατούμενοι, δείχνει πόσο απελπισμένοι είναι», δήλωσε ο CJai Foster, συνήγορος του Texans Against Solitary Confinement. «Γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να λάβουν αντίποινα και συμμετείχαν ούτως ή άλλως».

Το TDCJ απάντησε στην απεργία μερικώς αρνούμενη την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στους κρατούμενους που συμμετείχαν σε αυτή. Η Amanda Hernandez, διευθύντρια επικοινωνίας του τμήματος είπε ότι η κίνηση έγινε για να αποτρέψει την αύξηση της απεργίας. «Επιτρέποντας τις συνεντεύξεις, νιώθουμε ότι τους επιτρέπουμε να οργανωθούν και να προκαλέσουν περαιτέρω αναστάτωση», είπε, σύμφωνα με την Texas Tribune. Η απεργία ολοκληρώθηκε μετά από επτά εβδομάδες χωρίς καμία παραχώρηση από την κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται τις φυλακές.

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ
Το εξωτερικό της Μονάδας The Lane Murray, μιας γυναικείας φυλακής στο Gatesville του Τέξας, Singeli Agnew ©

Μετά την απεργία πείνας, εισήχθησαν διάφορα νομοσχέδια στο νομοθετικό σώμα του Τέξας για τον περιορισμό του χρόνου απομόνωσης των ανθρώπων, καθώς και για τη μελέτη των επιπτώσεων που έχει στην ψυχική υγεία. Κανένα από τα νομοσχέδια δεν ψηφίστηκε σε νόμο.

Η πρακτική της απομόνωσης κρατουμένων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της χώρας, η πράξη ήταν αποκρουστική.

«Κατά την ίδρυση και για τουλάχιστον τα πρώτα 100 χρόνια ύπαρξης αυτής της χώρας, δεν έχουμε κανένα αρχείο για κάποιον να βρίσκεται σε απομόνωση για περισσότερο από 16 μήνες», η Easha Anand, δικηγόρος στο Κέντρο Δικαιοσύνης MacArthur είπε στο Al Jazeera. «Η ιδέα ότι κάποιος θα ήταν στην απομόνωση για περισσότερο από μια περίοδο μερικών ημερών ή εβδομάδων δεν ήταν κάτι που αποδέχτηκε κανείς».

Καθώς ο μαζικός εγκλεισμός εξερράγη στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η βία πίσω από τα κάγκελα αυξήθηκε σημαντικά. Το σύστημα φυλακών του Τέξας αντέδρασε κλείνοντας τους βίαιους παραβάτες στο πρόγραμμα διοικητικού διαχωρισμού. Ο οργανισμός μπόρεσε να θέσει υπό έλεγχο τη βία, αλλά το σύστημα παρέμεινε σε ισχύ για δεκαετίες.

Η Kwaneta Harris είπε ότι πιστεύει ότι, κάποια στιγμή, η πρακτική θα πρέπει να τελειώσει.

«Γνωρίζουν τη ζημιά που προκαλεί η απομόνωση, δεν είναι καινούργιο. Το ξέρουμε αυτό για πάνω από 100 χρόνια. Καταστρέφει τις ψυχές των ανθρώπων, είναι σφαγείο ψυχών. Πρέπει να τελειώσουν με αυτό».

Η απομόνωση εξακολουθεί να είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένη στις φυλακές των ΗΠΑ
Ένα άδειο κελί απομόνωσης στο συγκρότημα κρατικών φυλακών της Αριζόνα Lewis στο Buckeye, Αριζόνα ©Από δικαστικά έγγραφα

Μια θεώρηση υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Andrew Coyle 

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Άρθρο 5 αναφέρει ότι «Κανείς δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε σκληρή,
απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία».

Πηγή-Φωτογραφίες: Al Jazeera – Φωτογραφία άρθρου: Getty Images/iStockphoto

Σχετικά Άρθρα

Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Σωτηρίου Στογιάννου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Καστορίας Καλλίνικος: Οι καρκινοπαθείς, το Μουσικό Σχολείο, η Σόνια Θεοδωρίδου και ο «Άναρχος Θεός»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 12 / 2022 , 5:53 από news_room Τοῦ Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου Τήν Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, παρακολούθησα μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον τήν μουσική ἐκδήλωση πού διοργάνωσε ὁ Σύλλογος Καρκινοπαθῶν Καστοριᾶς καί συμμετεῖχε τό Μουσικό Σχολεῖο Καστοριᾶς καί ἡ διεθνοῦς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Ἄκουσα καί εἶδα μέ μεγάλη προσοχή ὅλη τήν ἐκδήλωση καί […]

Η Αιόλου έχει τη δική της ιστορία… – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 11 / 2020 , 23:19 από ​Η είδηση της πρόσφατης ανακάλυψης της κεφαλής του Ερμή στην οδό Αιόλου, σε βάθος μόλις 1,3μ., έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας εντύπωση για τα αποτυπώματα της ιστορίας που αποκαλύπτονται σε κάθε σημείο της Αθήνας. Με αφορμή την ανακάλυψη του Ερμή, συνθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό της […]