30 °C Athens, GR
24/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία για την απόδοση του Πάσχα και Χειροτονία Διακόνου στην Αλβανία

Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία για την απόδοση του Πάσχα και Χειροτονία Διακόνου στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 5 / 2023 , 22:10 από news_room

Στη διάρκεια της θείας Λειτουργίας της αποδόσεως του Πάσχα στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, μέσα σε κατανυκτική αναστάσιμη ατμόσφαιρα ετελέσθη η εις διάκονον χειροτονία του Ιωάννου Κοροβέση από την Κορυτσά. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κορυτσάς Ιωάννης και Αμαντίας Ναθαναήλ, ο Επίσκοπος Βύλλιδος Άστη, δώδεκα πρεσβύτεροι και πέντε διάκονοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε ότι το σημερινό γεγονός αποτελεί μια ακόμη ευλογία για την Εκκλησία της Αλβανίας και στη συνέχεια αναφερόμενος σύντομα στην πορεία του χειροτονουμένου σημείωσε:

«Μέσα στο πηχτό σκοτάδι της αθεΐας και των ανελέητων διωγμών κατά της θρησκείας τον Ιανουάριο του 1989 παραμονή των Θεοφανείων στην Κορυτσά, ο Γεώργιος και η Άννα-Αντωνέτα Κοροβέσι απέκτησαν τον δεύτερο γυιό τους Ιωάννη. Η οικογένεια διατήρησε την ορθόδοξη πίστη στα πέτρινα χρόνια και, με το φως της ελευθερίας, όλοι οι συγγενείς συμμετέχουν έκτοτε στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας της. Η μητέρα επί 25 χρόνια ψάλλει στο αναλόγιο του Προφήτη Ηλία.

Ο Ιωάννης ανατράφηκε μέσα σε μία οικογένεια ευλαβών Χριστιανών με υψηλή παιδεία και επιστημονικό προσανατολισμό προς το Πολυτεχνείο. Οι γονείς μηχανολόγοι μηχανικοί, ο μεγαλύτερος αδελφός αρχιτέκτονας και ο ίδιος, όταν τελείωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Κορυτσά, ακολούθησε την Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο των Τιράνων. Ο πατέρας του, όμως, εκτιμώντας τις δυνατότητές του και το ήθος του να βοηθάει τους ανθρώπους, τον είχε προτρέψει να γίνει γιατρός, ώστε να μπορεί να προσφέρει.

Ο Ιωάννης ολοκλήρωσε εγκαίρως τις προπτυχιακές σπουδές του στην Αρχιτεκτονική και στη συνέχεια τις μεταπτυχιακές με ειδικότητα την Αναστήλωση των Πολιτιστικών Μνημείων. Εργάστηκε επί δέκα χρόνια σε αρχιτεκτονικό γραφείο στην Κορυτσά και στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και σε ώριμη ηλικία, αποφάσισε να αφιερωθεί πλήρως στην Εκκλησία. Ολοκληρώνει τις θεολογικές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου ΛΟΓΟΣ τον Ιούνιο»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος βαθιά συγκινημένος για τον εξαίρετο υποδιάκονο που δοκιμάστηκε κοντά του επί τρία χρόνια, πριν από την χειροτονία του συνέχισε χαρακτηριστικά:

«Δεν έγινες ιατρός για να θεραπεύεις τον κόσμο, όπως επιθυμούσε ο πατέρας σου. Όμως, ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη επίσης από πνευματική υγεία, θεραπεία και παρηγοριά. Ως διάκονος θα καλείς τους ανθρώπους σε προσευχή, αρχίζοντας πάντα με την προτροπή «ἐν εἰρήνῃ τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν». Φρόντισε να είσαι πάντοτε άνθρωπος προσευχής και ειρήνης και στη δημόσια λατρευτική ζωή και στην καθημερινότητά σου. Επίσημα θα αναγιγνώσκεις από τον άμβωνα το Ευαγγέλιο, που παραμένει πάντοτε πηγή εμπνεύσεως και παρηγορίας. Θα καλείς τον λαό εκφωνώντας «άγαπήσωμεν ἀλλήλους». Προσπάθησε κυρίως να είσαι άνθρωπος αγάπης σε όλες τις διαστάσεις της. Θα καλείς ακόμη τον λαό «μετά φόβου Θεοῦ πίστεως καί ἀγάπης» προσέλθετε στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας, που είναι το κέντρο της ζωής. Φρόντισε να ζεις όσο γίνεται πιο βαθιά τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Να θυμάσαι πάντοτε όσα ο Χριστός καθορίζει: «ἐάν τις ἐμοί διακονεῖ, ἐμοί ἀκολουθείτω». Προχώρησε στην πορεία σου ἀτενίζοντας πάντοτε τον Χριστό με πρότυπο τον πρωτομάρτυρα Στέφανο, ὁ ὁποῖος «ἦταν πλήρης πίστεως καί Πνεύματος Ἁγίου».

Και τώρα, λίαν αγαπητό μου παιδί, έλα…»

Φωτογραφίες πατώντας εδώ 

Σχετικά Άρθρα

Ουγκάντα Επτά επίσημα κρούσματα Έμπολα και ένας θάνατος

Ουγκάντα: Επτά επίσημα κρούσματα Έμπολα, ένας θάνατος

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 9 / 2022 , 1:05 από news_room Άλλοι επτά θάνατοι διερευνώνται ως ύποπτες περιπτώσεις στελέχους για το οποίο οι αρχές δεν διαθέτουν εμβόλιο. Η Ουγκάντα ​​επιβεβαίωσε επτά κρούσματα Έμπολα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν 43 επαφές γνωστών ασθενών με Έμπολα – δύο ημέρες αφότου η χώρα της Ανατολικής Αφρικής ανακοίνωσε […]

Μητρόπολη Λεμεσού: Η Εορτή του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

Μητρόπολη Λεμεσού: Η Εορτή του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 10 / 2023 , 23:40 από news_room Στις 5 Οκτωβρίου τιμάται από την Εκκλησία μας ο Άγιος ένδοξος Ιερομάρτυς Ερμογένης επίσκοπος Σάμου. Πανηγυρίζει το ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται στην κοινότητα Επισκοπής. Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να λαμπρύνει την εορτή του Αγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. […]