Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Νέα Υόρκη: Με επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο το συμπόσιο για την Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και άλλων διπλωματών στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Εργασίες της διημερίδας του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ενίσχυση του διαλόγου Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση για τον αείμνηστο Ελληνιστή Mario Vitti Καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Κανονικού Δικαίου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Με επιτυχία οι 52οι Ετήσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μητρόπολης Νιου Τζέρσεϊ Αλεξάνδρεια: Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Επαναπατρισμός δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων από ναούς της κατεχόμενης Κύπρου Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Διδυμότειχο Παρουσίαση του βιβλίου Πολιτικές Ιθαγένειας και Φιλοσοφικές Αρχές στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Αποφοίτηση Ιεροσπουδαστών απο την Πατριαρχική Σχολή Αλεξάδρειας «Αθανάσιος ο Μέγας»

Αποφοίτηση ιεροσπουδαστών απο την Πατριαρχική Σχολή Αλεξάδρειας «Αθανάσιος ο Μέγας»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 5 / 2023 , 0:55 από news_room

Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β᾿ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ἡγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η επίσημη τελετή αποφοιτήσεως των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας».

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθη εν συντομία στην επανίδρυση της ιστορικής Σχολής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, μετά από 470 έτη, προκειμένου και αυτή να αναδεικνύει τα γηγενή στελέχη του ιεραποστολικού και ποιμαντικού έργου του Πατριαρχικού Θρόνου. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Σχολάρχη, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ισαάκ Τσαπόγλου και τους αποσπασμένους στα ελληνικά σχολεία της Αλεξανδρείας Έλληνες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχοντας την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος διδάσκουν εθελοντικώς τους Αφρικανούς σπουδαστές, ενώ ευχαρίστησε το Αιγυπτιακό κράτος, το οποίο απρόσκοπτα επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του Πατριαρχικού τούτου καθιδρύματος. Τέλος, ευλόγησε τους εναπομείναντες, κατά την σημερινή ημέρα, αποφοίτους – κάποιοι απόφοιτοι ανεχώρησαν κατά τις προηγούμενες ημέρες λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών στις πατρίδες τους- πατρικώς προτρέποντας αυτούς να μεταλαμπαδεύσουν στις τοπικές Εκκλησίες των χωρών τους, όπου μελλοντικώς θα διακονήσουν ως κληρικοί, τις γνώσεις και την εν γένει εκκλησιαστική εμπειρία που απέκτησαν στην Καθέδρα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου.

Κατά την αντιφωνησή του ο Πανοσιολ. Σχολάρχης, Αρχιμ. κ.Ισαάκ, μεταξύ άλλων ετόνισε: «Αυτά τα παιδιά τα οποία άφησαν τις πατρίδες τους και ήρθαν να σπουδάσουν την ορθόδοξη θεολογία και την Ελληνική κυρίως γλώσσα, εδώ στο κέντρο της Αλεξανδρινής Καθέδρας, έχουν να επιτελέσουν ένα μεγάλο έργο, να «μπολιάσουν» στις δικές τους παραδόσεις, μέσω της Ελληνικής γραμματείας, να ευαγγελιστούν οι ίδιοι και μετά να ευαγγελίσουν τους συντοπίτες τους, σε μια νέα ζωή που οδηγεί στην όντως ζωή. Παίρνουν τα κατάλληλα εφόδια για να υπηρετήσουν τα Ιεραποστολικά κλιμάκια και όπου τους τάξη, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, η Εκκλησία.

Αυτά τα παιδιά θα είναι οι καλλίτεροι πρεσβευτές ο καθένας στη χώρα του, και θα μεταφέρουν μια αχτίδα φωτός από τον Αλεξανδρινό Φάρο. Θα είναι ευγνώμονες για την αγάπη σας, γιατί αυτή η αγάπη τους μόρφωσε, αλλά και τους μεταμόρφωσε εσωτερικά. Αυτά τα παιδιά μόνο που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα ομολογούν με υπερηφάνεια πως είναι «Αφρικανοί Έλληνες». Και σε αυτό συμβάλει η Ελληνική Γλώσσα, η Ελληνική Φιλοξενία, η Ελληνική Αγάπη, που θέλει πολύ χρόνο να την αναλύσουμε και να την διαχωρίσουμε από την απλή λεκτική έννοια του όρου.

Το μεγαλύτερο βέβαια εφόδιο γι’ αυτούς τους σπουδαστές είναι η Προσευχή, που σε αυτό συμβάλει η καθημερινή τέλεση των Ιερών Ακολουθιών εδώ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα, που φιλοξενεί την Πατριαρχική Σχολή, κοντά στον ταπεινό, πράο, φιλακόλουθο, ανιδιοτελή, πλήρη αγάπης και υπομονής, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανό, διδάσκοντας τα μαθήματα της Λειτουργικής, της Τυπικής Διατάξεως, της ψαλτικής, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Πολλές ευγνώμονες ευχαριστίες στους Εκπαιδευτικούς μας, που θυσίασαν τον ελεύθερο χρόνο τους, μετά από τα καθήκοντά τους στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας, για να προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους…

… Μακαριώτατε, πέρασε άλλη μία χρονιά και πιστεύω πως ο καθένας από εμάς έκανε ότι καλλίτερο μπορούσε για τα παιδιά μας και να φανεί αντάξιος στο κάλεσμά σας, να σταθούμε αρωγοί και να γίνουμε μέρος του δικούς σας οράματος. Ένα όραμα που στοχεύει από το παρόν στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι το έργο που μας αναθέσατε να κάνουμε δεν είναι εφήμερο. Τώρα γίνεται η σπορά, αλλά δεν θα αργήσει και η ημέρα που θα έχουμε πολλούς καρπούς. Και δίκαια θα καυχώνται αυτοί οι σημερινοί ευέλπιδες, ότι σπούδασαν επί των ημερών σας και μάλιστα υπό το άγρυπνο πατρικό σας βλέμμα.

Ως ενεργός Επίσκοπος-Ιεραπόστολος τότε που οργώνατε και σπέρνατε στις ψυχές των ανθρώπων τον Λόγο του Θεού, αλλά και τώρα ως Προκαθήμενος, Πάπας και Πατριάρχης, δεν σταματήσατε να επισκέπτεσθε πολύ συχνά πυκνά, τα πνευματικά σας παιδιά, και να δίνεται κουράγιο, ελπίδα αγάπη, το χαμόγελό σας, την ίδια σας την καρδιά και την ψυχή, την ευλογία σας. Σας είμαστε όλοι ευγνώμονες. Ευχαριστούμε τον Τρισάγιο Θεό που υπάρχουμε επί των ημερών σας, και μας δώσατε την ευκαιρία να συμβάλουμε κι εμείς με την ταπεινή μας διακονία στο γεώργιο του Θεού. Σας είμαστε ευγνώμονες και κλίνουμε γόνυ ψυχής και σώματος στην υμετέρα Μακαριότητά. Τα έτη σας να είναι πολλά.».

Επίσης, εκ μέρους των αποφοίτων ωμίλησε ο Αναγνώστης κ.Ααρών, ο οποίος εξέφρασε την ισόβιο ευγνωμοσύνη, αλλά και την αφοσίωση όλων προς τον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου, κυρίως για την αφειδώλευτη αγάπη και την πατρική μέριμνα και στοργή που εδέχθησαν καθ’ όλα τα έτη της φοιτήσεως στην Μ.Πόλη.

Στην τελετή παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής, ο Εντιμολογ. κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, οι εκπαιδευτικοί της Σχολής και φιλευσεβείς χριστιανοί.

Αποφοίτηση ιεροσπουδαστών απο την Πατριαρχική Σχολή Αλεξάδρειας «Αθανάσιος ο Μέγας» Αποφοίτηση ιεροσπουδαστών απο την Πατριαρχική Σχολή Αλεξάδρειας «Αθανάσιος ο Μέγας» Αποφοίτηση ιεροσπουδαστών απο την Πατριαρχική Σχολή Αλεξάδρειας «Αθανάσιος ο Μέγας»

Σχετικά Άρθρα

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ : Το σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» (13/12/2020) Πολύς λόγος έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για υπαρκτό σχίσμα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με κύριο μάλιστα υπεύθυνο τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Αναμφισβήτητα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στο Κολυμπάρι της Κρήτης (Ιούνιος […]

Παρουσία της ΠτΔ και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η κατάθεση στεφάνου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 11 / 2020 , 22:02 από Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στην τελετή κατάθεσης Στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα Αττικής, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Την τελετή τίμησε με την παρουσία της […]

Pin It on Pinterest