Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Νέα Υόρκη: Με επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο το συμπόσιο για την Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και άλλων διπλωματών στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Εργασίες της διημερίδας του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ενίσχυση του διαλόγου Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση για τον αείμνηστο Ελληνιστή Mario Vitti Καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Κανονικού Δικαίου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Με επιτυχία οι 52οι Ετήσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μητρόπολης Νιου Τζέρσεϊ Αλεξάνδρεια: Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Επαναπατρισμός δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων από ναούς της κατεχόμενης Κύπρου Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Διδυμότειχο Παρουσίαση του βιβλίου Πολιτικές Ιθαγένειας και Φιλοσοφικές Αρχές στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Υπέροχο παράδειγμα να ακούμε ο ένας τον άλλον με συμπόνια, υπομονή και κατανόηση

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ομιλία κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής πριν από του Χριστού Γεννήσεως

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 5 / 2023 , 2:31 από news_room

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 14 Μαΐου 2023 ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Silver Spring, Μέριλαντ. Ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του προς τους πιστούς σημείωσε:

Αδελφές και Αδελφοί στον Αναστημένο Κύριο,

Χριστὸς Ἀνέστη! 

Χαίρομαι που βρίσκομαι με αυτήν την αγαπημένη κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ειδικά εδώ σε αυτόν τον υπέροχο ναό που έχετε υψώσει στο όνομά τους προς δόξα του Θεού.

Σήμερα είναι η γιορτή της Σαμαρείτιδας, που είναι γνωστή στην ιστορία της Εκκλησίας ως Αγία Φωτεινή η Φωτισμένη. Στο σημερινό Ευαγγέλιο – τη δεύτερη από τις τρεις Κυριακές της Πεντηκοσταρίου που μιλούν για το μυστήριο του Βαπτίσματος, λόγω των αναφορών στο νερό, βλέπουμε τον ενθουσιασμό μιας ολόκληρης πόλης ξένων, των Σαμαρειτών, για τον Κύριο. Αυτοί οι Σαμαρείτες αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση από τις εβραϊκές αρχές της εποχής τους. Το ξέρουμε αυτό από την παραβολή του λεγόμενου «Καλού Σαμαρείτη», επειδή ήταν ο απόκληρος που έδειξε έλεος στον τραυματία. Εδώ, η γυναίκα, η Φωτεινή, ήταν «αουτσάιντερ» προς τον Κύριο. Ήταν Σαμαρείτισσα. Ήταν γυναίκα. Ήταν πέντε φορές παντρεμένη, πέρα ​​από τα ηθικά όρια της κουλτούρας της, και ζούσε με έναν άντρα που δεν ήταν σύζυγός της!

Ο Κύριος ήταν γνωστός ότι ήταν ένας Ραβίνος, με τον οποίο μια τέτοια γυναίκα όπως η Σαμαρείτισσα δεν θα συναναστρεφόταν ποτέ, ούτε καν θα ασχολούνταν με τον παραμικρό τρόπο. Μάλιστα, όταν οι Μαθητές επέστρεψαν από την αποστολή τους να βρουν φαγητό και βρίσκοντας τον Κύριο να της μιλάει, σκανδαλίστηκαν και μάλιστα σοκαρίστηκαν. Το Ευαγγέλιο λέει:

Έμειναν έκπληκτοι που ο Ιησούς μιλούσε σε μια γυναίκα. (Ωστόσο, κανείς δεν είπε, «Τι έψαχνες;» ή «Γιατί μιλούσες μαζί της;»)

Αλλά στη συνάντησή τους στο Πηγάδι του Ιακώβ, ο Κύριός μας δεν απέρριψε τη Γυναίκα. Ή απόφυγε την. Ή να την καταδικάσει. Έκανε διάλογο μαζί της. Την αποδέχτηκε όπως ήταν. Και της επέτρεψε να αναπτυχθεί σε αυτογνωσία, σε σημείο που ξέχασε ακόμη και γιατί είχε έρθει στο Πηγάδι του Τζέικομπ εξαρχής. Και μετά, θέλησε να μοιραστεί την εμπειρία της για τον Χριστό με άλλους.

Αυτή, αγαπημένες μου αδερφές και αδερφές, είναι η επίδραση που έχουν στους ανθρώπους η αποδοχή, η ακρόαση, η αλήθεια και η αγάπη, ακόμη και όταν η ζωή τους βασίζεται σε ψέματα. Και έτσι καλούμαστε να ζήσουμε στο φως της Ανάστασης.

Ο Κύριος Ιησούς παραβίασε πολλούς κοινωνικούς κανόνες για να έχει αυτή τη συνάντηση με τη Σαμαρείτιδα. Προσεγγίζοντας πέρα ​​από τις συμβάσεις της κοινωνίας, την οδήγησε –με υπομονή και κατανόηση– να καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα για τη ζωή της. Και τι έκανε; Πήγε στους συγχωριανούς της και τους είπε:

“Ελα! Δείτε έναν άντρα που μου είπε όλα όσα έχω κάνει ποτέ! Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι ο Χριστός;»

Μεταμορφώθηκε από παρία της πόλης σε ιεροκήρυκα της πόλης! Ακόμα και Ευαγγελιστής! Δείτε την ευγένεια στο πώς προσεγγίζει τους άλλους – χωρίς απαιτήσεις. Θέλει να το δουν μόνοι τους.

Τι υπέροχο παράδειγμα για κάθε χριστιανό και για κάθε ενορία! Να ακούμε ο ένας τον άλλον με συμπόνια, με υπομονή και κατανόηση. Χωρίς κρίση ή καταδίκη, όπως όλοι θέλουμε να γίνουμε αποδεκτοί ενώπιον του Θεού.

Δίνοντας χώρο για συζήτηση σχετικά με την πίστη, που είναι ανοιχτή και αποδοχή των άλλων. Όταν ζούμε την πίστη μας έτσι, όπως η Σαμαρείτισσα, αυτό θα δείτε. Το ίδιο όπως είδαν οι Μαθητές:

Τότε ο κόσμος έφυγε τρέχοντας από την πόλη και ερχόταν στον Ιησού.

Αυτό το Σαββατοκύριακο που ήρθα στην περιοχή σας για να τιμήσω το Ορθόδοξο Χριστιανικό Ιεραποστολικό Κέντρο, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο κατάλληλο Ευαγγέλιο. Μαζί μας σήμερα είναι μέλη του ΔΣ και υποστηρικτές της OCMC, και ο επί δεκαετίες Εκτελεστικός Διευθυντής της, πατέρας Μάρτιν Ρίτση, στον οποίο θα απονείμουμε ιδιαίτερη τιμή στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Το Κέντρο Ιεραποστολής δεν είναι υποκατάστατο για όλα τα άλλα μέλη της Εκκλησίας που δεν συμμετέχουν ενεργά στο έργο του. Είναι η προέκταση της καρδιάς και των χεριών μας.

Γι’ αυτό, αυτήν την Κυριακή της Αγίας Σαμαρείτισσας, που είπε την ιστορία της και έφερε εδώ συγχωριανούς στον Χριστό, ας αποφασίσουμε να πούμε τις δικές μας ιστορίες πίστεως. Και ας βοηθήσουμε το OCMC να πει την «πιο σπουδαία ιστορία που ειπώθηκε ποτέ», τα Καλά Νέα της αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους.

Αμήν.

Χριστὸς Ἀνέστη!

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Υπέροχο παράδειγμα να ακούμε ο ένας τον άλλον με συμπόνια, υπομονή και κατανόηση

Σχετικά Άρθρα

Αρχιεπίσκοπος στην τελετή βράβευσης μαθητών στη Πάφο: Η Εκκλησία μέσα στους αιώνες έκανε το καθήκον της

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 6 / 2020 , 23:39 από Η Εκκλησία μέσα στους αιώνες έκανε το καθήκον της, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας πως για να διατηρηθεί ο ελληνισμός και για να μιλά αυτός ο λαός τη γλώσσα την ελληνική δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς πως οφείλεται […]

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 0:10 από news_room Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ – Adologala.gr Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο, τον Αμερικανό Πρέσβη στη χώρα μας, Τζέφρυ Ρ. Πάιατ. Στο επίκεντρο […]

Pin It on Pinterest