35 °C Athens, GR
24/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

H Κυριακή του Πάσχα στη νήσο Ίμβρο

H Κυριακή του Πάσχα στη νήσο Ίμβρο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 4 / 2023 , 23:47 από news_room

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, ο Εσπερινός της Αναστάσεως, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, Παναγία.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια, στο Επισκοπείο, περιστοιχιζόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, Μοσχονησίων κ. Κύριλλο, και Μύρων κ. Χρυσόστομο, καθώς και από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ι. Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου, έφθασε, εν πομπή, στον παρακείμενο Μητροπολιτικό Ναό, και προέστη του Εσπερινού.

Ο Παναγιώτατος, από την Ωραία Πύλη, ανέγνωσε το Ι. Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα και ακολούθως αυτό διαβάστηκε διαδοχικά στην τουρκική από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, στην ιταλική από τον Ιερολ. Διάκονο της Σειράς κ. Βαρνάβα Γρηγοριάδη, στην αγγλική από τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Ιερώνυμο Σωτηρέλη, και στην Σλαβωνική από τον Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο, και τέλος, ως είθισται, από άμβωνος ανεγνώσθη και πάλι στην ελληνική από τον Ιερολ. Διάκονο της Σειράς.

Εκκλησιάστηκαν η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. Πρέσβη κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., καθώς και πιστοί από την Ίμβρο και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην μεγάλη αγάπη που τρέφει για τον τόπο του, αλλά και για την ευθύνη που έχουν όλοι οι Ίμβριοι να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, από την γη των πατέρων τους. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Αλλά ο,τι και να γίνη κι όσο κι αν οι συνθήκες μας απομάκρυναν από τη γενέτειρα, η Ίμβρος μας δεν ξεχνιέται. Γι᾽ αυτό εφέτος ήλθα ως Ίμβριος, ως ένας από όλους εσάς, ως παλαιός γνώριμός σας, ως σαρξ εκ της σαρκός σας, ως γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου και με την χάρη του Θεού, και ως ο Πατριάρχης σας, να συνεορτάσω το Πάσχα μαζί σας για μία ακόμη φορά. «Επιθυμία επεθύμησα τούτο το Πάσχα φαγείν μεθ᾽ υμών». Όλοι οι Ίμβριοι ποθούμε την αγαπημένη μας γη και πονούμε. Κι εγώ προσωπικά, που τόσες φορές έχω ομολογήσει πόσο πολύ αγαπώ την Ίμβρο, πονώ όταν ευρίσκωμαι μακριά της, αλλά πονώ κι όταν την επισκέπτωμαι. Πονώ, επειδή μου λείπει· η θύμησή της φέρνει το δάκρυ στα μάτια μου, ταράζει και ταυτόχρονα γαληνεύει την ψυχή μου. Κι όταν όμως την επισκέ-πτωμαι, θα περίμενα ότι ο πόθος αυτός θα καταλάγιαζε, αλλά η νοσταλγία, ακόμη και τότε, δεν σβήνει, γιατί όλα όσα βλέπω με κάνουν να αναπολώ τους καιρούς της ευτυχίας, τους καιρούς που το νησί ήταν παράδεισος για μένα και για τους λοιπούς συμπατριώτες μας. Κάθε επίσκεψή μου στην πατρώα γη σημαίνει αναγέννηση, συγκίνηση και χαρά. Κι αυτή τη φορά που ήλθα, χάρηκα το πατρικό μου σπίτι, την ανακαινισμένη εκκλησία του χωριού μου, τον γλυκό ήχο της καμπάνας, τα ταπεινά εξωκκλήσια, τα γνώριμα μονοπάτια, τα οικεία πρόσωπα, τη λαλιά των Ιμβρίων, την εγκαρδιότητα της συναντήσεως, τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον Νυμφίο, τη Σταύρωση, τον Επιτάφιο και την Ανάσταση”.

Αμέσως μετά, τον Πατριάρχη ευχαρίστησε εγκαρδίως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος για την στήριξη που προσφέρει στην Ίμβρο και σε όλους τους Ιμβρίους, ενώ ένας νέος της νήσου του προσέφερε λίγες φρεσκοανθισμένες ανοιξιάτικες μαργαρίτες που μάζεψαν νέοι.

Μετά το τέλος του Εσπερινού της Αναστάσεως, ο Παναγιώτατος αντήλλαξε με όλους τους πιστούς ευχές για το Άγιον Πάσχα, στους οποίους προσέφερε τα καθιερωμένα κόκκινα αυγά και γλυκά. Στη συνέχεια ευλόγησε την τράπεζα με παραδοσιακά εδέσματα που παρετέθη στον κήπο της Μητρόπολης.

H Κυριακή του Πάσχα στη νήσο Ίμβρο H Κυριακή του Πάσχα στη νήσο Ίμβρο H Κυριακή του Πάσχα στη νήσο Ίμβρο H Κυριακή του Πάσχα στη νήσο Ίμβρο

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στους Αγίους Τόπους

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 12 / 2023 , 0:28 από news_room Τήν Δευτέραν, 12ην/25ην Δεκεμβρίου 2023, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τοῦ ἐν ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Σπυρίδωνος Ἐπισκόπου Τριμυθοῦντος τοῦ Θαυματουργοῦ εἰς τήν ἱεράν αὐτοῦ Μονήν, τήν κειμένην εἰς τήν Παλαιάν Πόλιν τῆς Ἱερουσαλήμ καί πλησίον τῆς Πύλης τῆς Δαμασκοῦ. Κατά τήν ἑορτήν αὐτήν […]

Πρώτο Φεστιβάλ «Access4ALL» στη Λεμεσό

Πρώτο Φεστιβάλ «Access4ALL» στη Λεμεσό

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 9 / 2022 , 17:32 από news_room Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ «Access4ALL», στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Στο Φεστιβάλ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να μπουν στη δύσκολη θέση των αναπήρων, μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων, […]