24 °C Athens, GR
28/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνεχίζεται η Υγειονομική Εξέταση και Χορήγηση Υλικών στους Στρατευσίμους της 2023 ΕΣΣΟ Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία – Προβάδισμα Ερντογάν Την ΕΡΤ επισκέφθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς Aντιπροσωπεία μοναχών της Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove στο Φανάρι Λήξη κατηχητικού έτους της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και Νιγρίτης Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι Νικαίας Αλέξιος: «Πολλοί χριστιανοί δυστυχώς έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία. Μόνο μέσα στην εκκλησία σωζόμεθα» Υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων – Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων - Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 4 / 2023 , 15:13 από news_room

Ημέρα Σάββατο, προ της Κυριακής των Μυροφόρων. Αποτελεί συνήθειο στα μέρη μας ―αξιοποιώντας των ανατολικοθρακιωτικών προσφύγων προπατόρων την παρακαταθήκη― το ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο του ανθρώπου, στο Κοιμητήριο, με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι, για την τέλεση τρισάγιων μνημόσυνων στους κεκοιμημένους.

Περιπλανώμενος στα δρομάκια των γειτονιών του, εντόπισα πλήθος επιτύμβιων, αποχαιρετιστήριων στίχων τους οποίους βάλθηκα να καταγράψω. Ιδού, λοιπόν, ένα απάνθισμά τους:

«Έφυγες τόσο ξαφνικά
Και πήγες μακριά μας
Όμως στη σκέψη μας θα ζεις
Και στην καρδιά μας»

~

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ
Την τρυφερή καρδιά σου
Η σκέψη και η αγάπη μας
Θα ’ναι για πάντα κοντά σου»

~

«Θα ζεις για πάντα στην καρδιά μας
Σε περιμένουμε στα όνειρα μας»

~

«Σαν την δική σου την καρδιά
Δεν θα υπάρξει άλλη
Τόσο αγνή τόσο γλυκιά
Τόσο πολύ μεγάλη»

Η προσεκτική, λεπτομερής ανάγνωση των απλών τούτων στιχουργημάτων, οδήγησε το ενδιαφέρον μου να επικεντρωθεί στα εξής τρία σημεία:
α. Η εν λόγω, λοιπόν, δημιουργική στιχουργική συνήθεια απαντάται κατ’ αποκλειστικότητα στων χριστιανών τους τάφους (εικόνες 1, 2). Οι αλλόδοξοι, κυρίως μάρτυρες του Ιεχωβά, επιλέγουν την παράθεση βιβλικών —παλαιοδιαθηκικών— χωρίων, ενώ πέραν των στιχουργημάτων το παρόν δίνουν τόσο η αρχαία συνήθεια των «κτερισμάτων»∙ μέσα στο φαναράκι, πλάι – πλάι, κερί και… ρετσίνα (εικόνα 3), όσο και η ταφική ζωγραφική (εικόνα 4).

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων - Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι
Εικόνα 1
Το Κοιμητήριο - Χώρα Ζώντων
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Το Κοιμητήριο - Χώρα Ζώντων Του Γεώργιου Κ. Τασούδη στο adologala.gr 
Εικόνα 4

β. Στην επαναλαμβανόμενη επίκληση της λέξης «καρδιά». Της καρδίας, του νου. Λέξεις και έννοιες ταυτόσημες στην Ορθόδοξη Ανατολή, καθώς τις θεωρεί ως την εντός ημών Κιβωτό της Διαθήκης, ως το μέρος όπου διαφυλάσσεται η αμυδρή απήχηση του προπτωτικού ανθρώπου, ως το όργανο που ανταμώνουν αγιοπνευματικά Θεός και άνθρωπος.

γ. Η λαϊκή παράδοση, κατά το «ο ακηκόαμεν, ο εωράκαμεν… ο εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν… απαγγέλλομεν υμίν» του αγαπημένου μαθητή (Α΄ Ιω. α’ 1-3), θεολογεί πως όλες αυτές οι συνήθειες, τα έθιμα, οι ενδόμυχες υπαγορεύσεις, κάθε άλλο παρά σε νεκρό απευθύνονται. Ομολογούν, ότι το Κοιμητήριο δεν είναι νεκρόπολη, αλλά χώρα ζώντων, χάρη στη Χώρα των ζώντων που όλους και όλα τα χωρεί και τα συγκεφαλαιώνει, τον Σωτήρα Ιησού Χριστό που εκ νεκρών Ανέστη∙ Αληθώς!

Του Γεώργιου Κ. Τασούδη στο adologala.gr 

Σχετικά Άρθρα

με_συγκίνηση_αποχαιρέτισε_το_ρέθυμνο_ο_αρχιεπίσκοπος_κρήτης_ειδήσεις_νέα_αδολο_γάλα_ενημέρωση

Στον Λιμένα Ηρακλείου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 1 / 2023 , 13:08 από news_room Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ανακοινώνει, ότι την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, εορτή των Θεοφανείων, θα τελεσθεί ο Όρθρος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου Ηρακλείου, κατά το έθος […]

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ - Adologala.gr

O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 7 / 2022 , 3:08 από news_room O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία την εορτής της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων, χοροστάτησε την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στον πανηγυρίζοντα […]

Pin It on Pinterest