29 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων – Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων - Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 4 / 2023 , 15:13 από news_room

Ημέρα Σάββατο, προ της Κυριακής των Μυροφόρων. Αποτελεί συνήθειο στα μέρη μας ―αξιοποιώντας των ανατολικοθρακιωτικών προσφύγων προπατόρων την παρακαταθήκη― το ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο του ανθρώπου, στο Κοιμητήριο, με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι, για την τέλεση τρισάγιων μνημόσυνων στους κεκοιμημένους.

Περιπλανώμενος στα δρομάκια των γειτονιών του, εντόπισα πλήθος επιτύμβιων, αποχαιρετιστήριων στίχων τους οποίους βάλθηκα να καταγράψω. Ιδού, λοιπόν, ένα απάνθισμά τους:

«Έφυγες τόσο ξαφνικά
Και πήγες μακριά μας
Όμως στη σκέψη μας θα ζεις
Και στην καρδιά μας»

~

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ
Την τρυφερή καρδιά σου
Η σκέψη και η αγάπη μας
Θα ’ναι για πάντα κοντά σου»

~

«Θα ζεις για πάντα στην καρδιά μας
Σε περιμένουμε στα όνειρα μας»

~

«Σαν την δική σου την καρδιά
Δεν θα υπάρξει άλλη
Τόσο αγνή τόσο γλυκιά
Τόσο πολύ μεγάλη»

Η προσεκτική, λεπτομερής ανάγνωση των απλών τούτων στιχουργημάτων, οδήγησε το ενδιαφέρον μου να επικεντρωθεί στα εξής τρία σημεία:
α. Η εν λόγω, λοιπόν, δημιουργική στιχουργική συνήθεια απαντάται κατ’ αποκλειστικότητα στων χριστιανών τους τάφους (εικόνες 1, 2). Οι αλλόδοξοι, κυρίως μάρτυρες του Ιεχωβά, επιλέγουν την παράθεση βιβλικών —παλαιοδιαθηκικών— χωρίων, ενώ πέραν των στιχουργημάτων το παρόν δίνουν τόσο η αρχαία συνήθεια των «κτερισμάτων»∙ μέσα στο φαναράκι, πλάι – πλάι, κερί και… ρετσίνα (εικόνα 3), όσο και η ταφική ζωγραφική (εικόνα 4).

Το Κοιμητήριο: Χώρα Ζώντων - Tο ανηφόρισμα στο τελευταίο επί γης κατοικητήριο με κόκκινο αυγό και με τσουρέκι
Εικόνα 1
Το Κοιμητήριο - Χώρα Ζώντων
Εικόνα 2
Εικόνα 3
Το Κοιμητήριο - Χώρα Ζώντων Του Γεώργιου Κ. Τασούδη στο adologala.gr 
Εικόνα 4

β. Στην επαναλαμβανόμενη επίκληση της λέξης «καρδιά». Της καρδίας, του νου. Λέξεις και έννοιες ταυτόσημες στην Ορθόδοξη Ανατολή, καθώς τις θεωρεί ως την εντός ημών Κιβωτό της Διαθήκης, ως το μέρος όπου διαφυλάσσεται η αμυδρή απήχηση του προπτωτικού ανθρώπου, ως το όργανο που ανταμώνουν αγιοπνευματικά Θεός και άνθρωπος.

γ. Η λαϊκή παράδοση, κατά το «ο ακηκόαμεν, ο εωράκαμεν… ο εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν… απαγγέλλομεν υμίν» του αγαπημένου μαθητή (Α΄ Ιω. α’ 1-3), θεολογεί πως όλες αυτές οι συνήθειες, τα έθιμα, οι ενδόμυχες υπαγορεύσεις, κάθε άλλο παρά σε νεκρό απευθύνονται. Ομολογούν, ότι το Κοιμητήριο δεν είναι νεκρόπολη, αλλά χώρα ζώντων, χάρη στη Χώρα των ζώντων που όλους και όλα τα χωρεί και τα συγκεφαλαιώνει, τον Σωτήρα Ιησού Χριστό που εκ νεκρών Ανέστη∙ Αληθώς!

Του Γεώργιου Κ. Τασούδη στο adologala.gr 

Σχετικά Άρθρα

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 1 / 2023 , 11:38 από news_room Σε κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε σήμερα το πρωί 28 Ιανουαρίου 2023 η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για τα 15 έτη από την εις κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό κοιμητηριακό […]

Εκδημία Ιερομόναχου Δαβίδ Μαϊλλη – Υπηρετούσε στη νήσο Κάλυμνο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 9 / 2021 , 22:09 από news_room Η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, μετά θλίψεως πολλής, ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημίαν,  του ιερομονάχου Δαβίδ Μαΐλλη. Ο ιερομόναχος Δαβίδ κοιμήθηκε χθές 3 Σεπτεμβρίου 2021. Ο π. Δαβίδ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Καλύμνου, σε ηλικία 75 ετών. Χειροτονήθηκε στο […]