Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Νέα Υόρκη: Με επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο το συμπόσιο για την Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και άλλων διπλωματών στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Εργασίες της διημερίδας του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ενίσχυση του διαλόγου Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση για τον αείμνηστο Ελληνιστή Mario Vitti Καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Κανονικού Δικαίου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Με επιτυχία οι 52οι Ετήσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μητρόπολης Νιου Τζέρσεϊ Αλεξάνδρεια: Ξεκινήσαν οι εργασίες του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Επαναπατρισμός δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων από ναούς της κατεχόμενης Κύπρου Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στο Διδυμότειχο Παρουσίαση του βιβλίου Πολιτικές Ιθαγένειας και Φιλοσοφικές Αρχές στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα

Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 4 / 2023 , 0:27 από news_room

Τη νύχτα της 15ης προς 16η Απριλίου 2023, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος τέλεσε την ακολουθία του Πάσχα και την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου.

Τον Μακαριώτατο συνυπηρέτησαν οι: Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκι Διονύσιος, διευθυντής των υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρώτος εφημέριος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών για την πόλη της Μόσχας. Αρχιεπίσκοπος Οντίντσοβο και Κρασνογκόρσκ Θωμάς , επικεφαλής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας. Αρχιεπίσκοπος Ματθαίος του Egoryevsk ; Επίσκοπος Σάββα του Ζελένογκραντ , Αναπληρωτής Διευθυντής του Πατριαρχείου Μόσχας. Αρχιερέας Mikhail Ryazantsev , κοσμήτορας του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος. Αρχιμανδρίτης Alexy (Turikov), προσωπικός γραμματέας του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου. ηγούμενος Ambrose (Konkov), ιερέας σε υπηρεσία στην Πατριαρχική κατοικία στο Chisty Lane. κληρικός της Μόσχας.

Στην πασχαλινή λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού παρέστη ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμηρος Πούτιν και ο δήμαρχος της Μόσχας  Sobyanin .

Στην εορταστική λειτουργία παρευρέθηκαν επίσης: Ο Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, επικεφαλής της παράταξης LDPR στην Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας L.E. Slutsky; Ο Γραμματέας του Κράτους της Ένωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας D.F. Mezentsev; επικεφαλής της περιφέρειας Odintsovo της περιοχής της Μόσχας A.R. Ιβάνοφ; Αποστολικός Νούντσιος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρχιεπίσκοπος Giovanni D’Agnello. Τακτικός της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Θεοτόκου στη Μόσχα, Αρχιεπίσκοπος Paolo Pezzi. Τοποτηρητής του Αρχιεπισκόπου της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας για τη Ρωσία, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Yesayan. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου V.I. Γιακούνιν; Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Ορυκτών Λιπασμάτων A.A. Guriev; Ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Χημικών A.G. Guriev; Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Πανρωσικού Δημοσίου Κινήματος «Ορθόδοξη Ρωσία» Μ.Μ. Ivanov; εκπρόσωποι κρατικών και δημόσιων φορέων, πολιτιστικές προσωπικότητες.

Λειτουργικούς ύμνους απέδωσαν η Πατριαρχική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Χριστού Σωτήρος (χοράρχης – I.B. Tolkachev) και η Χορωδία Δωματίου του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού (χοράρχης – S.S. Sidorenko).

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από τα ομοσπονδιακά τηλεοπτικά κανάλια Pervy, Rossiya 1 και Spas . Με την τεχνική υποστήριξη του καναλιού Spas TV, η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Patriarchia.ru. Την τηλεοπτική εκπομπή σχολίασε ο καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας A.K. Σβετοζάρσκι. Στο τηλεοπτικό κανάλι Spas και στην πύλη Patriarchia.ru, η μετάδοση πραγματοποιήθηκε με μετάφραση νοηματικής γλώσσας.

Πριν από την έναρξη της λειτουργίας, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεχάρη τους τηλεθεατές της ζωντανής μετάδοσης για την εορτή της Ανάστασης του Χριστού.

Στο άσμα της στιχηρών «Η Ανάστασή Σου, Χριστέ Σωτήρ», έγινε περιφορά γύρω από τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά το ψάλσιμο του πασχαλινού κανόνα στο θυσιαστήριο, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Κύριλλος, οι επίσκοποι και οι κληρικοί άλλαξαν τα λευκά άμφια τους σε κόκκινα.

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ανέγνωσε το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου για το Άγιον Πάσχα.

Στο τέλος Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος, και  Β. Πούτιν καθώς και ο Δήμαρχος Sobyanin αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα και δώρα διακοπών.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας διαβάστηκε το Πασχαλινό Ευαγγέλιο (Ιωάννης 1:1-17) σε 11 γλώσσες. Ο Μακαριώτατος άρχισε να διαβάζει το Ευαγγέλιο, το οποίο μιλάει για την ενσάρκωση του Λόγου του Θεού, στα ελληνικά και στα λατινικά. Το ευαγγέλιο διαβάστηκε επίσης στα Εβραϊκά, την Εκκλησιαστική Σλαβονική, τη Ρωσική, την Αραβική, την Ουκρανική, τη Γκαγκαούζικη, τη Γαλλική, την Αγγλική, την Ισπανική.

Στην ειδική λιτανεία, σηκώθηκαν ειδικές αναφορές για την Αγία Ρωσία.

Επίσης  στις 16 Απριλίου 2023, στην εορτή της Αγίας Ανάστασης του Χριστού, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλος τέλεσε τον Μέγα Πασχαλινό Εσπερινό ( Της Αγάπης) στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Τον Σεβασμιώτατο συνυπηρέτησαν οι: Μητροπολίτης Yuvenaly (Poyarkov) ; Μητροπολίτης Παύλος Κρούτιτσι και Κολόμνα , Πατριαρχικός Αντιβασιλέας της Μητροπόλεως Μόσχας . Μητροπολίτης Αναστάσεως Διονύσιος , διευθυντής των υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο πρώτος εφημέριος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών για την πόλη της Μόσχας. Μητροπολίτης Βαλεντίνος (Mishchuk) ; Μητροπολίτης Παντελεήμων (Dolganov) ; Μητροπολίτης Ιγνάτιος (Pologrudov) ; Μητροπολίτης Κασιρά Θεογνώστης , Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Μοναστηρίων και Μοναχισμού . Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδ , Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής. Μητροπολίτης Ιωάννης (Roshchin) ;Μητροπολίτης Σεραφείμ (Zaliznitsky) ; Αρχιεπίσκοπος Φιλάρετος (Karagodin) ; Αρχιεπίσκοπος Οντίντσοβο και Κρασνογκόρσκ Θωμάς , επικεφαλής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας. Αρχιεπίσκοπος Ματθαίος του Egoryevsk ; Αρχιεπίσκοπος Lyubertsy και Podolsk Aksy ; Επίσκοπος Gury (Shalimov) ; Επίσκοπος Tikhon of Vidnovsky ; Επίσκοπος Roman of Serpukhov ; Επίσκοπος Ιερώνυμος (Chernyshov) ; Επίσκοπος Νεκτάριος (Frolov) ; Επίσκοπος Vereya Παντελεήμων , Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικής Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Υπηρεσίας .Επίσκοπος Nikolai Balashikhinsky και Orekhovo-Zuevsky ; Επίσκοπος Zaraisk Κωνσταντίνος ; Επίσκοπος Siluan του Pavlovo-Posadsky , Αναπληρωτής Διοικητής του Πατριαρχείου Μόσχας. Επίσκοπος Naro-Fominsk Paramon ; Επίσκοπος Ίστρας Σεραφείμ , Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Υποθέσεων Νεολαίας . Επίσκοπος Sergiev Posad και Dmitrovsky Foma , εφημέριος της Τριάδας-Sergius Lavra . Επίσκοπος Σάββα του Ζελένογκραντ , Αναπληρωτής Διευθυντής του Πατριαρχείου Μόσχας. Επίσκοπος Ιγνάτιος (Γκριγκόριεφ) ; Επίσκοπος Λουχοβίτσκ Ευθύμιος , Πρόεδρος του Συνοδικού Ιεραποστολικού Τμήματος; Επίσκοπος Κύριλλος του Zvenigorod , πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας . Πρωτοπρεσβύτερος Βλαδίμηρος Ντιβάκοφ , Γραμματέας της Αυτού Αγιότητάς του Πατριάρχη για τη Μόσχα. Αρχιερέας Mikhail Ryazantsev , κοσμήτορας του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος. Ο Αρχιερέας Νικολάι Μπαλασόφ , σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας. Αρχιερέας Maxim Kozlov , Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αρχιερέας Igor Yakimchuk , Αντιπρόεδρος του βουλευτή του DECR . Αρχιερέας Nikolai Lishchenyuk , Αντιπρόεδρος του βουλευτή του DECR. Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος (Μπεζουκλάντνικοφ) , αντιβασιλέαςΣταυροπηγιακή Μονή Νέας Ιερουσαλήμ ; Αρχιμανδρίτης Πάβελ (Krivonogov), ηγούμενος του σταυροπηγειακού μοναστηριού Savvino-Storozhevsky . Ιερέας Dionisy Kazantsev, Γραμματέας του Παναγιωτάτου Πατριάρχη για την περιοχή της Μόσχας· Ιερέας Vasily Losev, Επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Μητρόπολης Μόσχας· Ιερομόναχος Ermogen (Burygin) , ενεργ Πρόεδρος του Οικονομικού και Οικονομικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας. Κληρικοί της Μόσχας.

Στη λειτουργία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό τον Πατριαρχικό Θρόνο της Μόσχας: Μητροπολίτης Φιλιπποπόλεως Νήφων ( Εκκλησία Αντιοχείας ). Επίσκοπος Αντώνιος του Μόραβιτς ( Σερβική Εκκλησία ). Αρχιμανδρίτης Στέφανος (Δεσπυράκης) ( Εκκλησία Ιεροσολύμων ); Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ (Σεμιατόφσκι) ( Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας ). Αρχιερέας Daniel Andreiuk ( Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική ).

Στην εκκλησία προσευχήθηκαν οι εξής: Ο προσωπικός γραμματέας του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ. Κυρίλλου, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος (Τουρίκοφ) ο Αρχιερέας Kirill Sladkov , ο Πρόεδρος του Τμήματος Υποθέσεων Νεολαίας της Επισκοπής Μόσχας . Ηγουμένες και μοναχές γυναικείων μοναστηριών. εκπρόσωποι της Ορθόδοξης νεολαίας της πρωτεύουσας· ιερείς της Μόσχας και της περιοχής της Μόσχας.

Τους λειτουργικούς ύμνους απέδωσε η Πατριαρχική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού (χοράρχης – I. B. Tolkachev).

Στο τηλεοπτικό κανάλι TV-Center έγινε ζωντανή μετάδοση της Πατριαρχικής λειτουργίας, την οποία σχολίασε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Ν.Ι. Derzhavin. Η υπηρεσία μεταδόθηκε επίσης ζωντανά στα τηλεοπτικά κανάλια Soyuz και Spas .

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα παλιό ευαγγέλιο του βωμού από την εποχή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ Πετρόβνα, που παραδόθηκε με τη διαθήκη του αείμνηστου Μητροπολίτη Πιτιρίμ (Nechaev) από τη Μονή Joseph-Volotsk, παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος για ιδιαίτερα επίσημο εορταστικές λειτουργίες. Το Ευαγγέλιο βγαίνει μόνο δύο φορές το χρόνο: στον Μέγα Εσπερινό την ημέρα της εορτής της Γεννήσεως του Χριστού και στον Μέγα Πασχαλινό Εσπερινό.

Στο τέλος του Πασχαλινού Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Yuvenaly, εκ μέρους των συμμετεχόντων στη λειτουργία και του συνόλου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνεχάρη τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για τη φωτεινή εορτή του Πάσχα. Ο Μητροπολίτης Γιουβενάλι απευθυνόμενος στην Αγιότητά του είπε:

«Παναγιώτατε, Παναγιώτατε Δάσκαλε και Πάτερ!

Χριστός Ανέστη!

Ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος, και μαζί του η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, γιορτάζει πλέον πανηγυρικά την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.

Όλη σου η ζωή, όλη σου η διακονία, δίνεται στον Κύριο και στον λαό του Θεού. Ως εκ τούτου, θα ήθελα ειλικρινά να σας ευχηθώ μια ευημερία, ειρηνική ζωή, υγεία, σωτηρία και καλή βιασύνη σε όλα.

Κατά το πασχαλινό μας έθιμο, Παναγιώτατε, σε αυτή τη γιορτή σας παρακαλούμε να δεχτείτε αυτό το ιερό αυγό με την κήρυξη της πασχαλινής μας χαράς και αυτά τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα. Είθε ο Κύριος με ειρήνη και υγεία να σας έχει για πολλά και καλά χρόνια!».

Τον Πατριάρχη Κύριλλο συνεχάρησαν επίσης εκπρόσωποι των κοινοτήτων νεολαίας της πρωτεύουσας Sofia Onopchenko και Daniil Ivanov.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απηύθυνε τον Πρώτο Αρχιερατικό Λόγο στους συμμετέχοντες της θείας λειτουργίας.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος έλαβε πασχαλινά συγχαρητήρια από επισκόπους, ηγουμένες των γυναικείων μοναστηριών και κληρικούς.

Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα Πατριαρχείο Ρωσίας: Η Ανάσταση και ο Εσπερινός της Αγάπης στη Μόσχα

Σχετικά Άρθρα

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα επισκεφθεί ο Πατριάρχης Σερβίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 27 / 5 / 2020 , 19:44 από news_room Του Θάνου Θανόπουλου Επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας θα πραγματοποιήσει ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας θα επισκεφθεί την Σάββατο 1 Ιουνίου την Δαμασκό, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης. Κατά την […]

Το βραβείο “Καλύτερος Ηθοποιός” σε Ελληνοαυστραλό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 / 8 / 2020 , 16:07 από Μελβούρνη.- Το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο απέσπασε ο Βαγγέλης Μουρίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.   Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γρηγοράκη με πρωταγωνιστές τον Βαγγέλη […]

Pin It on Pinterest