Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνελήφθησαν 4 άτομα που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα Πεντηκοστή με τα μέλη της διεθνούς θεολογικής επιτροπής διαλόγου στην Αλεξάνδρεια Ο εορτασμός της Πεντηκοστής στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Ρουμανίας Δανιήλ: Οι δεσμοί με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρούνται εδώ και αιώνες «Η μάνα μας η Ορθόδοξος Εκκλησία» Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στους Αγίους Τόπους Η εορτή της Πεντηκοστής στην «πόλη των εκκλησιών» ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Απόψεις: Έκλεισαν τα καφενεία για τους μεσήλικες και χάθηκαν οι προεκλογικές συζητήσεις – Freddo Espresso και στα 90! Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας Ναύπλιο: Στον εισαγγελέα ο Ιερέας που έστελνε χυδαία βίντεο σε 12χρονο – Η Ανακοίνωση της Μητρόπολης

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 4 / 2023 , 13:25 από news_room

Πραγματοποιήθηκε χθές 31 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα η Επαρχιακή Ημερίδα Λάρνακας με θέμα τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου εξέφρασε «την χαρά της που χαιρετίζει τις επαρχιακές παρουσιάσεις του προγράμματος Μαθητικές Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου το οποίο διοργανώνεται από την Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου για 8η χρονιά».

Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου είναι» τόσο η μελέτη όσο και ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου η καλλιέργεια δημιουργικής και κριτικής σκέψης και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παράλληλα σημείωσε πως το πρόγραμμα επιδιώκει τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργική αξιοποίησης του εξωδιδακτικού χρόνου που είναι σημαντικά στοιχεία της σύγχρονης εκπαίδευσης και αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες όπως η έρευνα και η αποτύπωση της η παρουσίαση και διάχυση αποτελεσμάτων η ομαδική εργασία και η στροφή στις εθνικές και θρησκευτικές ρίζες».

Στα οκτώ χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα των περιηγήσεων ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου «εκατοντάδες μαθητές/μαθήτριες και πολλοί/πολλές εκπαιδευτικοί γνώρισαν με βιωματικό τρόπο άγνωστες γωνιές της Κύπρου και εμβάθυναν σε κάποιες γνωστές. Αναπτύσσοντας τις εργασίες τους τα παιδιά συνειδητοποιούν την τεράστια αξία της άυλης θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το νησί μας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων καθίσταται θησαυροφυλάκιο όχι λόγω του πλούτου της χλωρίδας και της πανίδας του αλλά και του μακραίωνου πολιτισμού του και της πολυτάραχης ιστορίας του».

«Λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες μας στρέφονται σε ότι γνήσιο και αληθινό έχει συντηρηθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου αγαπούν την παράδοση σέβονται τα γνωστά ιερά μνημεία και ενδιαφέρονται για τα άγνωστα» ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε πως «η σημερινή ημερίδα αποτελεί το επιστέγασμα της συμμετοχής μαθητών της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια του τόπου μας. Εκ πρώτης όψεως το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά μας να διερευνήσουν και να αναδείξουν τόσο τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο όσο και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Αν εξετάσουμε το θέμα βαθύτερα ανέφερε ο Μακαριώτατος, «θα διαπιστώσουμε πως το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετεί και εκπληρώνει τελικά ακόμα πιο ψηλούς στόχους. Πέραν δηλαδή από τη γνωριμία και τη διερεύνηση της ιστορίας της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας των εικόνων και αγιογραφιών το πρόγραμμα γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η διαχρονική αγάπη του λαού μας προς την Εκκλησία και την πατροπαράδοτη πίστη του προς τον ζώντα Θεό. Επιπλέον μαρτυρείται η τεράστια συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του «στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο για την αγάπη και το ζήλο με τα οποία περιβάλλει την όλη προσπάθεια, την Έντιμη Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου καθώς και τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανό Λούη για την ένθερμη στήριξη τους στο πρόγραμμα». Ο Μακαριώτατος «συγχαίρει επίσης όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του από κάθε άποψη ωφέλιμου αυτού προγράμματος».

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων παρουσίασε την χαρτογράφηση των παρεκκλησιών του Δήμου Λευκάρων, το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου παρουσίασε Το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου, το Γυμνάσιο Δροσιάς παρουσίασε Τα Δροσολαζάρεια, τις λαογραφικές παραδόσεις για τον Άγιο Λάζαρο.

Το Γυμνάσιο Λιβαδιών παρουσίασε το θέμα ο Άγιος Λάζαρος στην Καινή Διαθήκη και ο βίος του ενώ το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού παρουσίασε το θέμα Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου. Ναός – Αρχιτεκτονική – Ιστορία.

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου

Σχετικά Άρθρα

Ρώτα τον Γέροντα – Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης απαντά : «Γιατί να πηγαίνω Εκκλησία»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 10 / 2021 , 1:37 από news_room Ρώτα τον Γέροντα. Σειρά βίντεο με ψυχοφελείς πνευματικές απαντήσεις από τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη. Τα βίντεο απαντούν σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν όλους και όλες. Γιατί να πηγαίνω στην εκκλησία; Τι μου προσφέρει η εκκλησία; Όταν πάω στην εκκλησία […]

africa_rwanta_patriach_alexandreia_2022_news_adologala_eidiseis_ (3)

Ολοκληρώθηκε η Ποιμαντική Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Ρουάντα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 11 / 2022 , 16:49 από news_room “Η Ορθόδοξη Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους”, δήλωσε από την Ρουάντα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, όπου σε πανηγυρικό κλίμα, τέλεσε τα εγκαίνια του νεοανεγερθέντος ιερού ναού των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην περιοχή Ρουαμαγκάνα, την Κυριακή 30 […]

Pin It on Pinterest