35 °C Athens, GR
24/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 4 / 2023 , 13:25 από news_room

Πραγματοποιήθηκε χθές 31 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα η Επαρχιακή Ημερίδα Λάρνακας με θέμα τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου εξέφρασε «την χαρά της που χαιρετίζει τις επαρχιακές παρουσιάσεις του προγράμματος Μαθητικές Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου το οποίο διοργανώνεται από την Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου για 8η χρονιά».

Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου είναι» τόσο η μελέτη όσο και ανάδειξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου η καλλιέργεια δημιουργικής και κριτικής σκέψης και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Παράλληλα σημείωσε πως το πρόγραμμα επιδιώκει τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργική αξιοποίησης του εξωδιδακτικού χρόνου που είναι σημαντικά στοιχεία της σύγχρονης εκπαίδευσης και αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες όπως η έρευνα και η αποτύπωση της η παρουσίαση και διάχυση αποτελεσμάτων η ομαδική εργασία και η στροφή στις εθνικές και θρησκευτικές ρίζες».

Στα οκτώ χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα των περιηγήσεων ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου «εκατοντάδες μαθητές/μαθήτριες και πολλοί/πολλές εκπαιδευτικοί γνώρισαν με βιωματικό τρόπο άγνωστες γωνιές της Κύπρου και εμβάθυναν σε κάποιες γνωστές. Αναπτύσσοντας τις εργασίες τους τα παιδιά συνειδητοποιούν την τεράστια αξία της άυλης θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Το νησί μας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων καθίσταται θησαυροφυλάκιο όχι λόγω του πλούτου της χλωρίδας και της πανίδας του αλλά και του μακραίωνου πολιτισμού του και της πολυτάραχης ιστορίας του».

«Λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες μας στρέφονται σε ότι γνήσιο και αληθινό έχει συντηρηθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου αγαπούν την παράδοση σέβονται τα γνωστά ιερά μνημεία και ενδιαφέρονται για τα άγνωστα» ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος ανέφερε πως «η σημερινή ημερίδα αποτελεί το επιστέγασμα της συμμετοχής μαθητών της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια του τόπου μας. Εκ πρώτης όψεως το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά μας να διερευνήσουν και να αναδείξουν τόσο τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο όσο και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Αν εξετάσουμε το θέμα βαθύτερα ανέφερε ο Μακαριώτατος, «θα διαπιστώσουμε πως το πρόγραμμα αυτό εξυπηρετεί και εκπληρώνει τελικά ακόμα πιο ψηλούς στόχους. Πέραν δηλαδή από τη γνωριμία και τη διερεύνηση της ιστορίας της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας των εικόνων και αγιογραφιών το πρόγραμμα γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η διαχρονική αγάπη του λαού μας προς την Εκκλησία και την πατροπαράδοτη πίστη του προς τον ζώντα Θεό. Επιπλέον μαρτυρείται η τεράστια συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες για την εθνικοθρησκευτική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του».

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του «στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο για την αγάπη και το ζήλο με τα οποία περιβάλλει την όλη προσπάθεια, την Έντιμη Υπουργό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου καθώς και τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανό Λούη για την ένθερμη στήριξη τους στο πρόγραμμα». Ο Μακαριώτατος «συγχαίρει επίσης όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή του από κάθε άποψη ωφέλιμου αυτού προγράμματος».

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων παρουσίασε την χαρτογράφηση των παρεκκλησιών του Δήμου Λευκάρων, το Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου παρουσίασε Το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου, το Γυμνάσιο Δροσιάς παρουσίασε Τα Δροσολαζάρεια, τις λαογραφικές παραδόσεις για τον Άγιο Λάζαρο.

Το Γυμνάσιο Λιβαδιών παρουσίασε το θέμα ο Άγιος Λάζαρος στην Καινή Διαθήκη και ο βίος του ενώ το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού παρουσίασε το θέμα Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου. Ναός – Αρχιτεκτονική – Ιστορία.

Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου Με επιτυχία η ημερίδα για τις Μαθητικές περιηγήσεις στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου

Σχετικά Άρθρα

Vodafone Ελλάδας: 30α χρόνια στην πρώτη γραμμή για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας

Vodafone Ελλάδας: 30α χρόνια στην πρώτη γραμμή για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 7 / 2023 , 17:17 από news_room 1993-2023 Vodafone Ελλάδας: 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας H Vodafone ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία το 1993, ως εταιρεία παροχής εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η πρώτη στην Ελλάδα. Από τότε και έως σήμερα, 30 χρόνια μετά, ως […]

Ιερά Μονὴ του Αββά Γερασίµου του Ιορδανίτου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 1 / 2021 , 1:29 από news_room Μία ἐκ τῶν παλαιοτέρων Μονῶν τῆς Παλαιστίνης εἶναι ἡ Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Ἁγίου Γερασίμου τοῦ Ἰορδανίτου, ἡ ὁποία ἐκτίσθη τὸ 455 ἀπὸ τὸν ἴδιον τὸν Ἅγιον Γεράσιμον. Ὁ Ἅγιος Γεράσιμος κατήγετο ἐκ τῶν Μύρων τῆς Λυκίας. Ὑπῆρξε σπουδαία μορφὴ τοῦ μοναχισμοῦ τῆς Παλαιστίνης συνδυάζων […]