23 °C Athens, GR
31/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος Ολοκληρώθηκε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Οι αποφάσεις Συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού με τον πρέσβη των ΗΠΑ Πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Σύγκληση της μικτής επιτροπής Θεολογικού διαλόγου Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια Η Μητρόπολις Άρτης ετίμησε τους Αγίους της Μητροπολίτης Άρτης σε Μαθητές: “Επιμέλεια και εμπιστοσύνη στον Χριστό για εγγυημένη επιτυχία” Προσκυνηματική εξόρμηση της ενορίας του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης στην Κύπρο Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 4 / 2023 , 9:11 από news_room

Η Ισπανία θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, επισήμανε χθές το απόγευμα 4 Απριλίου 2023 ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Pedro Sánchez, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Sánchez προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε:

«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω σήμερα τον φίλο Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez και τη συνοδεία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον λόγο ότι τυγχάνει να είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους μέλους της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη η συγκυρία καθώς φέτος οι χώρες μας συμπληρώνουν 55 χρόνια δημιουργικών διπλωματικών σχέσεων.

Οι σχέσεις μας βασίζονται σε κοινές ιστορικές καταβολές, ως χώρες της Μεσογείου με μεγάλη παράδοση επαφών και ανταλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ευρήματα για εμπορικές συναλλαγές ήδη από την Αρχαϊκή περίοδο, αλλά το πιο σημαντικό, συνεχίζονται και σήμερα ως κράτη μέλη της ΕΕ και των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και των πέντε μεσογειακών κρατών που συζητούν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης.

Είχαμε σήμερα, λοιπόν, την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις διαχρονικά πολύ θερμές σχέσεις των δύο λαών και των δύο Κυβερνήσεων, λαμβάνοντας υπόψη μια σοβαρή διάσταση – είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι στην Κύπρο ο Pedro και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα – το γεγονός ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επέλεξε να επισκεφθεί και την Κύπρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω για τις προτεραιότητες της χώρας του ως Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο. Με ευχαρίστηση μπορώ να πω ότι στα πλείστα των θεμάτων έχουμε κοινές προσεγγίσεις και αντιλήψεις. Πιο συγκεκριμένα, για την Ενέργεια, η ανάγκη οριστικής απεξάρτησης από τρίτες χώρες, και η αξιοποίηση εναλλακτικών οδών, οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και η πράσινη μετάβαση θα είναι στις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας. Συμφωνούμε απόλυτα, είναι προκλήσεις που και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ευελπιστούμε υπό την καθοδήγηση της Ισπανικής Προεδρίας να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτών των θεμάτων.

Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό που περιλαμβάνει στις προτεραιότητες της χώρας του την ανάγκη η ΕΕ να είναι στρατηγικά αυτάρκης χωρίς να αποκλείουμε τη συνεργασία με τους εταίρους μας. Όπως επίσης και η σημασία που θα προσδώσει η Ισπανία – δεν υπάρχει πιο κατάλληλο κράτος για να αναδείξει τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική – λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές, ιστορικές τους σχέσεις.

Πέραν της Προεδρίας του Συμβουλίου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η μετανάστευση. Ήρθε επιτέλους η ώρα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Σύμφωνο για το άσυλο για τη μετανάστευση. Είναι ένα θέμα που ως ΕΕ δεν καταφέραμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι με την Ισπανία που είναι χώρα πρώτης γραμμής, και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις προκλήσεις μέσα από το μεταναστευτικό, θα έχουμε εξελίξεις.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας. Είναι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής και των όσων συμβαίνουν στη χώρα.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραμελούμε άλλες περιοχές ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, όπως είναι η νότια γειτονία. Πρόκειται για χώρες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές προκλήσεις οι οποίες επιδεινώθηκαν πολύ περισσότερο λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και χαίρομαι που η Ισπανία αποφάσισε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο με τις χώρες αυτές, στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια και της ενημέρωσης που είχα κάνει στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήσαμε για την πρόθεση, για την επιθυμία μας για μια πιο ενισχυμένη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ισπανία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια μας για πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη θέση της Ισπανίας στο Κυπριακό. Η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για θέματα που αφορούν την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογικές διαδικασίες που επίκεινται στην Ισπανία, διαβεβαιώνοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ «για να πετύχουμε τους στόχους που είναι κοινοί».

Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός Sánchez, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ισπανία συμπληρώνουν 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι η τελευταία φορά που Ισπανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν το 2009.

Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης μόνιμης, δίκαιης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Επισήμανε ότι «θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Και η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

Ο Πρωθυπουργός Sánchez είπε ακόμη: «Θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι η άποψη της Κύπρου για θέματα ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα μας απασχολήσουν».

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Sánchez είπε ότι «ζούμε τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου. Για αυτή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα στην ΕΕ η οποία να δηλώνει συνεχώς αποφασιστικότητα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Τέλος, ο Ισπανός Πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και πρέπει να πάρει αποφάσεις ώστε να καταστεί πιο γεωστρατηγική, πιο κοινωνική, πιο αυτόνομη και πιο κυρίαρχη.

Σχετικά Άρθρα

Η πρώτη Παράκληση του Δεκαπενταύγουστου και η εορτή της Αγίας Σολομονής στο Φανάρι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 3 / 8 / 2021 , 0:33 από news_room H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Α’ Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο, το απόγευμα της Κυριακής, 1η Αυγούστου 2021. Το πρωϊ της ίδιας ημέρας, εορτή της Αγίας Σολομονής, της οποίας τα ιερά λείψανα φυλάσσονται […]

Τηλε-διάσκεψη Αρχηγών Εκκλησιών Ιεροσολύμων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 1 / 2021 , 21:41 από news_room Τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 29ης Δεκεμβρίου 2020/ 11ης Ἰανουαρίου 2021, ἔλαβε χώραν ἡ καθιερωμένη συνάντησις τῶν Ἀρχηγῶν τῶν Ἐκκλησιῶν Ἱεροσολύμων ἐπί τῷ Νέω Ἔτει ἠλεκτρονική συνάντησις μέσῳ τοῦ προγράμματος Zoom, λόγῳ τῶν μέτρων covid 19. Κατ’ αὐτήν, ἡ Α.Θ.Μ. ὁ Πατήρ […]

Pin It on Pinterest