35 °C Athens, GR
24/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 4 / 2023 , 9:11 από news_room

Η Ισπανία θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, επισήμανε χθές το απόγευμα 4 Απριλίου 2023 ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Pedro Sánchez, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Sánchez προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, την οποία ακολούθησε γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε:

«Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω σήμερα τον φίλο Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez και τη συνοδεία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Η χαρά είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον λόγο ότι τυγχάνει να είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους μέλους της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη η συγκυρία καθώς φέτος οι χώρες μας συμπληρώνουν 55 χρόνια δημιουργικών διπλωματικών σχέσεων.

Οι σχέσεις μας βασίζονται σε κοινές ιστορικές καταβολές, ως χώρες της Μεσογείου με μεγάλη παράδοση επαφών και ανταλλαγών. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ευρήματα για εμπορικές συναλλαγές ήδη από την Αρχαϊκή περίοδο, αλλά το πιο σημαντικό, συνεχίζονται και σήμερα ως κράτη μέλη της ΕΕ και των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και των πέντε μεσογειακών κρατών που συζητούν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης.

Είχαμε σήμερα, λοιπόν, την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις διαχρονικά πολύ θερμές σχέσεις των δύο λαών και των δύο Κυβερνήσεων, λαμβάνοντας υπόψη μια σοβαρή διάσταση – είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι στην Κύπρο ο Pedro και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα – το γεγονός ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ πολύ σημαντικό ότι επέλεξε να επισκεφθεί και την Κύπρο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω για τις προτεραιότητες της χώρας του ως Προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο. Με ευχαρίστηση μπορώ να πω ότι στα πλείστα των θεμάτων έχουμε κοινές προσεγγίσεις και αντιλήψεις. Πιο συγκεκριμένα, για την Ενέργεια, η ανάγκη οριστικής απεξάρτησης από τρίτες χώρες, και η αξιοποίηση εναλλακτικών οδών, οι διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και η πράσινη μετάβαση θα είναι στις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας. Συμφωνούμε απόλυτα, είναι προκλήσεις που και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ευελπιστούμε υπό την καθοδήγηση της Ισπανικής Προεδρίας να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτών των θεμάτων.

Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό που περιλαμβάνει στις προτεραιότητες της χώρας του την ανάγκη η ΕΕ να είναι στρατηγικά αυτάρκης χωρίς να αποκλείουμε τη συνεργασία με τους εταίρους μας. Όπως επίσης και η σημασία που θα προσδώσει η Ισπανία – δεν υπάρχει πιο κατάλληλο κράτος για να αναδείξει τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική – λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές, ιστορικές τους σχέσεις.

Πέραν της Προεδρίας του Συμβουλίου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η μετανάστευση. Ήρθε επιτέλους η ώρα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Σύμφωνο για το άσυλο για τη μετανάστευση. Είναι ένα θέμα που ως ΕΕ δεν καταφέραμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι με την Ισπανία που είναι χώρα πρώτης γραμμής, και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις προκλήσεις μέσα από το μεταναστευτικό, θα έχουμε εξελίξεις.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας. Είναι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής και των όσων συμβαίνουν στη χώρα.

Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραμελούμε άλλες περιοχές ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, όπως είναι η νότια γειτονία. Πρόκειται για χώρες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές προκλήσεις οι οποίες επιδεινώθηκαν πολύ περισσότερο λόγω της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και χαίρομαι που η Ισπανία αποφάσισε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο με τις χώρες αυτές, στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια και της ενημέρωσης που είχα κάνει στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήσαμε για την πρόθεση, για την επιθυμία μας για μια πιο ενισχυμένη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

Ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ισπανία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια μας για πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη θέση της Ισπανίας στο Κυπριακό. Η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για θέματα που αφορούν την κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογικές διαδικασίες που επίκεινται στην Ισπανία, διαβεβαιώνοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι η Κύπρος θα σταθεί στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ «για να πετύχουμε τους στόχους που είναι κοινοί».

Από πλευράς του, ο Πρωθυπουργός Sánchez, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ισπανία συμπληρώνουν 55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι η τελευταία φορά που Ισπανός Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κύπρο ήταν το 2009.

Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης μόνιμης, δίκαιης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Επισήμανε ότι «θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Και η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών».

Ο Πρωθυπουργός Sánchez είπε ακόμη: «Θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι η άποψη της Κύπρου για θέματα ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα μας απασχολήσουν».

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Sánchez είπε ότι «ζούμε τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου. Για αυτή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα στην ΕΕ η οποία να δηλώνει συνεχώς αποφασιστικότητα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Τέλος, ο Ισπανός Πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή και πρέπει να πάρει αποφάσεις ώστε να καταστεί πιο γεωστρατηγική, πιο κοινωνική, πιο αυτόνομη και πιο κυρίαρχη.

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Θυρανοιξίων Ιερού Παρεκκλησίου στο γήπεδο της ΑΕΚ

Τελετή Θυρανοιξίων Ιερού Παρεκκλησίου στο γήπεδο της ΑΕΚ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 5 / 2023 , 14:44 από news_room Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου 2023 η ακολουθία των Θυρανοιξίων του νέου περικαλλούς Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σοφίας και του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω που βρίσκεται εντός του νέου γηπέδου της ΑΕΚ OPAP ARENA στη […]

Δεν θα λάβουν την επιστροφή του Power Pass όσοι έχουν εκκαθαριστικό ποσό κάτω από 18 ευρώ

Δεν θα λάβουν την επιστροφή του Power Pass όσοι έχουν εκκαθαριστικό ποσό κάτω από 18 ευρώ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 7 / 2022 , 3:08 από news_room Στις αιτήσεις του Power Pass, το σύστημα όπου αυτό έχει κάνει εκκαθάριση κάτω με ποσά κάτω των 18 ευρώ, σε πολίτες, αυτοί δεν θα λάβουν κανένα ποσό. Το ποσό σύμφωνα με το σύστημα για να πιστωθεί σε κάθε πολίτη πρέπει να είναι ίσο ή […]