23 °C Athens, GR
31/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Θεόδωρος Πάγκαλος Ολοκληρώθηκε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Οι αποφάσεις Συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού με τον πρέσβη των ΗΠΑ Πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου επέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Σύγκληση της μικτής επιτροπής Θεολογικού διαλόγου Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια Η Μητρόπολις Άρτης ετίμησε τους Αγίους της Μητροπολίτης Άρτης σε Μαθητές: “Επιμέλεια και εμπιστοσύνη στον Χριστό για εγγυημένη επιτυχία” Προσκυνηματική εξόρμηση της ενορίας του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης στην Κύπρο Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά 1

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 4 / 2023 , 16:37 από news_room

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Λουκάς Κασινίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Δοξαστικό των Αίνων που ψέλνουμε στην Ακολουθία του Όρθρου της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών· «Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις, ἀλλὰ δικαιοσύνη καὶ ἄσκησις, σὺν ἁγιασμῷ· ὅθεν οὐδὲ πλούσιοι εἰσελεύσονται ἐν αὐτῇ, ἀλλ᾽ ὅσοι τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν ἐν χερσὶ πενήτων ἀποτίθενται. Ταῦτα καὶ Δαυῒδ ὁ Προφήτης διδάσκει λέγων· Δίκαιος ἀνὴρ ὁ ἐλεῶν ὅλην τὴν ἡμέραν, ὁ κατατρυφῶν τοῦ Κυρίου καὶ τῷ φωτὶ περιπατῶν, ὃς οὐ μὴ προσκόψῃ· ταῦτα δὲ πάντα, πρὸς νουθεσίαν ἡμῶν γέγραπται, ὅπως νηστεύοντες, χρηστότητα ποιήσωμεν· καὶ δῴη ἡμῖν Κύριος, ἀντὶ τῶν ἐπιγείων τὰ ἐπουράνια».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι η βασιλεία του Θεού δεν υπόκειται στα μέτρα του κόσμου τούτου, δεν περιορίζεται στις βιοτικές μέριμνες που ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει στο πέρασμά του από αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Η βασιλεία του Θεού δεν μπορεί να αποκτηθεί πράττοντας μεμονωμένες ενέργειες, διότι η πορεία του ανθρώπου προς την σωτηρία του είναι βιωματική και όχι μία ξερή καθηκοντολογία που πρέπει να ακολουθήσει. Ο χριστιανός, ιδίως κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλείται να αγωνίζεται με συντριβή καρδίας και εν τω κρυπτώ, να ποιεί ελεημοσύνες, να είναι δίκαιος, να προσεύχεται, να νηστεύει, να μετανοεί, ώστε να ταπεινώσει τον εαυτό του και να δεχθεί το φως του Αναστάντος Χριστού εις την καρδία του.

Μέγα πρότυπο ταπείνωσης και μεταμέλειας είναι η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, της οποίας την μνήμη οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι, όρισαν να εορτάζεται την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, ώστε το παράδειγμα της να ενισχύει τους πιστούς χριστιανούς που αγωνίζονται με ένθερμη πίστη τον αγώνα προς την σωτηρία. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία αφού απαρνήθηκε τον παλαιό εαυτό της, μετανόησε, ασκήτεψε στην έρημο και αγωνίστηκε με προσευχή και νηστεία, και αξιώθηκε του στεφάνου της δόξης Θεού.

Επιπλέον, ο Θεοφιλέστατος έκανε λόγο για την αρετή της διάκρισης που η Αγία μας Εκκλησία μας διδάσκει, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η διάκριση δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα ευφυΐας και οξυδέρκειας, αλλά αυτογνωσίας, συνειδητοποίησης της ανθρώπινης αδυναμίας και αγάπης προς τον πλησίον. Ο χριστιανός που έχει διάκριση, δέχεται τον όλον άνθρωπο, διότι σεβόμενος το δώρο της ελευθερίας που ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο, δεν προσφεύγει σε χαρακτηρισμούς κατάκρισης που ισοπεδώνουν τον άλλο, τον εξουθενώνουν ηθικά και ως πρόσωπο.

Η Θεία Λειτουργία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επίσκοπος Γρηγόριος, τελείται για όλο τον κόσμο, για τους ζώντες και τους κεκοιμημένους, για τους εγγύς και τους μακράν, για τους αδελφούς μας που βρίσκονται σε κάθε ειδών δοκιμασίες και ταλαιπωρίες, και για όλους τους ανθρώπους ανά την οικουμένη, αφού εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και ευχαρίστησε τον οικείο ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την κανονική άδεια να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν οι εορτές και τα Ιερά Μνημόσυνα. Μεταξύ αυτών, και το μνημόσυνο του άρτι μεταστάντος π. Λοΐζου Κούτσιου εκ Μαραθόβουνου.

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά 1 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά 1

Σχετικά Άρθρα

Πατριάρχης Αντιοχειας και Πατριάρχης Ρωσιας

Αντιοχείας Ιωάννης στον Ρωσίας Κύριλλο: «Προσευχόμαστε ο Κύριος να συνεχίσει να δίνει τη δύναμη & τη σοφία να οδηγείτε τη Ρωσική Εκκλησία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 6 / 2022 , 21:01 από news_room Δαμασκός, 6 Ιουνίου 2022 | Ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’ έστειλε επιστολή στον Πατριάρχη Κύριλλο, Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας. Στην  επιστολή του ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης σημειώνει: «Χαιρετίζουμε τον Μακαριώτατο με τη χαρά της […]

ΕΣΗΕΑ

ΕΣΗΕΑ: Κανένας δημοσιογράφος μόνος του

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 10 / 2022 , 10:42 από news_room Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Τάσο Τέλλογλου, τον Θανάση Κουκάκη και τους συναδέλφους που έχουν σηκώσει, τους τελευταίους μήνες, το βάρος της δημοσιογραφικής έρευνας για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών. Οι αποκαλύψεις του […]

Pin It on Pinterest