35 °C Athens, GR
18/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας στo Ηράκλειο Αττικής Σχολιασμός ξένου τύπου της δήλωσης του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους Μια εστία θαλπωρής για ηλικιωμένους, εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης της Ηρωικής νήσου Κάσου Τράμπ σε Μπαϊντεν: Δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη «πληθωρισμός». Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει ένα γνωστικό τεστ Ο ΥΠΕΞ παρουσίασε την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά 1

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 4 / 2023 , 16:37 από news_room

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν ο Οικονόμος π. Λουκάς Κασινίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Δοξαστικό των Αίνων που ψέλνουμε στην Ακολουθία του Όρθρου της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών· «Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις, ἀλλὰ δικαιοσύνη καὶ ἄσκησις, σὺν ἁγιασμῷ· ὅθεν οὐδὲ πλούσιοι εἰσελεύσονται ἐν αὐτῇ, ἀλλ᾽ ὅσοι τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν ἐν χερσὶ πενήτων ἀποτίθενται. Ταῦτα καὶ Δαυῒδ ὁ Προφήτης διδάσκει λέγων· Δίκαιος ἀνὴρ ὁ ἐλεῶν ὅλην τὴν ἡμέραν, ὁ κατατρυφῶν τοῦ Κυρίου καὶ τῷ φωτὶ περιπατῶν, ὃς οὐ μὴ προσκόψῃ· ταῦτα δὲ πάντα, πρὸς νουθεσίαν ἡμῶν γέγραπται, ὅπως νηστεύοντες, χρηστότητα ποιήσωμεν· καὶ δῴη ἡμῖν Κύριος, ἀντὶ τῶν ἐπιγείων τὰ ἐπουράνια».

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι η βασιλεία του Θεού δεν υπόκειται στα μέτρα του κόσμου τούτου, δεν περιορίζεται στις βιοτικές μέριμνες που ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει στο πέρασμά του από αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Η βασιλεία του Θεού δεν μπορεί να αποκτηθεί πράττοντας μεμονωμένες ενέργειες, διότι η πορεία του ανθρώπου προς την σωτηρία του είναι βιωματική και όχι μία ξερή καθηκοντολογία που πρέπει να ακολουθήσει. Ο χριστιανός, ιδίως κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλείται να αγωνίζεται με συντριβή καρδίας και εν τω κρυπτώ, να ποιεί ελεημοσύνες, να είναι δίκαιος, να προσεύχεται, να νηστεύει, να μετανοεί, ώστε να ταπεινώσει τον εαυτό του και να δεχθεί το φως του Αναστάντος Χριστού εις την καρδία του.

Μέγα πρότυπο ταπείνωσης και μεταμέλειας είναι η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, της οποίας την μνήμη οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι, όρισαν να εορτάζεται την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, ώστε το παράδειγμα της να ενισχύει τους πιστούς χριστιανούς που αγωνίζονται με ένθερμη πίστη τον αγώνα προς την σωτηρία. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία αφού απαρνήθηκε τον παλαιό εαυτό της, μετανόησε, ασκήτεψε στην έρημο και αγωνίστηκε με προσευχή και νηστεία, και αξιώθηκε του στεφάνου της δόξης Θεού.

Επιπλέον, ο Θεοφιλέστατος έκανε λόγο για την αρετή της διάκρισης που η Αγία μας Εκκλησία μας διδάσκει, εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η διάκριση δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα ευφυΐας και οξυδέρκειας, αλλά αυτογνωσίας, συνειδητοποίησης της ανθρώπινης αδυναμίας και αγάπης προς τον πλησίον. Ο χριστιανός που έχει διάκριση, δέχεται τον όλον άνθρωπο, διότι σεβόμενος το δώρο της ελευθερίας που ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο, δεν προσφεύγει σε χαρακτηρισμούς κατάκρισης που ισοπεδώνουν τον άλλο, τον εξουθενώνουν ηθικά και ως πρόσωπο.

Η Θεία Λειτουργία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επίσκοπος Γρηγόριος, τελείται για όλο τον κόσμο, για τους ζώντες και τους κεκοιμημένους, για τους εγγύς και τους μακράν, για τους αδελφούς μας που βρίσκονται σε κάθε ειδών δοκιμασίες και ταλαιπωρίες, και για όλους τους ανθρώπους ανά την οικουμένη, αφού εξ ενός αίματος παν γένος ανθρώπων.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και ευχαρίστησε τον οικείο ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο για την κανονική άδεια να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν οι εορτές και τα Ιερά Μνημόσυνα. Μεταξύ αυτών, και το μνημόσυνο του άρτι μεταστάντος π. Λοΐζου Κούτσιου εκ Μαραθόβουνου.

Κωνσταντίνος Ανδρέου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά 1 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προόδου του Τιμίου Σταυρού Πεδουλά 1

Σχετικά Άρθρα

“Εικόνων Τέχνη 2021” Έκθεση Εικαστικών Τεχνών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση – 19 Οκτωβρίου τα Εγκαίνια

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 7 / 2021 , 8:23 από news_room Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επ’ ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διοργανώνει διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με θέμα: «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση». Δια του τρόπου […]

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη Έστειλε Είδη Πρώτης Ανάγκης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 3 / 2022 , 14:58 από news_room O Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, συνεχίζοντας τις ενέργειες αλληλεγγύης και έμπρακτης υποστήριξης των ανθρώπων που πλήττονται καθημερινά από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΕΒ) προς τα μέλη του σε συνεργασία με τους «Φαρμακοποιούς του Κόσμου» και το Ουκρανικό […]