25 °C Athens, GR
28/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνεχίζεται η Υγειονομική Εξέταση και Χορήγηση Υλικών στους Στρατευσίμους της 2023 ΕΣΣΟ Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία – Προβάδισμα Ερντογάν Την ΕΡΤ επισκέφθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς Aντιπροσωπεία μοναχών της Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove στο Φανάρι Λήξη κατηχητικού έτους της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και Νιγρίτης Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι Νικαίας Αλέξιος: «Πολλοί χριστιανοί δυστυχώς έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία. Μόνο μέσα στην εκκλησία σωζόμεθα» Υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Απίθανη για τη Ρωσία η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Απίθανη για τη Ρωσία η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 4 / 2023 , 15:28 από news_room

Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί απίθανη την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, παρά την επιστολή που έλαβε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε χθες ότι η επιστολή έφθασε στον πρόεδρο Πούτιν, όμως πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν διαπιστώνει καμιά πρόοδο.

Εξήγησε ότι οι ρωσικές βιομηχανίες λιπασμάτων αδυνατούν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους.

Η Ρωσία τονίζει πως οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία εμποδίζουν τις εξαγωγές των δικών της σιτηρών, λιπασμάτων και άλλων διατροφικών προϊόντων, επομένως η συμφωνία μένει ανεφάρμοστη.

Ο κ. Πούτιν παρότρυνε τον κ. Γκουτέρες να επιδιώξει την απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα για να μεταφέρονται σιτηρά και λιπάσματα από τη Ρωσία στο εξωτερικό. Είναι αδύνατη η ασφάλιση των πλοίων και η εκτέλεση πληρωμών, καθώς οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Τα εμπόδια αυτά, επέμεινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Πεσκόφ, καθιστούν απίθανη την παράταση της συμφωνίας πέραν της 18ης Μαΐου.

Από τη δική τους πλευρά τους οι ουκρανικές αρχές διαμαρτύρονται τις τελευταίες πως αντιμετωπίζουν παρεμπόδιση των πλοίων με σιτηρά που αναχωρούν από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, ανανεώθηκε, για δεύτερη φορά, τη 19η Μαρτίου. Όμως η Ρωσία επέμεινε η παράταση να έχει διάρκεια 60 ημερών, όχι 120.

Στα μέσα Απριλίου, και ξανά τη Δευτέρα, η Μόσχα απείλησε να τερματίσει τη συμφωνία τη 18η Μαΐου αν δεν εκπληρωθούν οι όροι που θέτει, κυρίως αν δεν υπάρξει άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων και επανασύνδεση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT της ρωσικής τράπεζας Rosselkhozbank, η οποία ειδικεύεται στις αγροτικές συναλλαγές.

Όταν άρχισε ο πόλεμος, η Ρωσία επέβαλε αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για μήνες, αποτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες για το ξέσπασμα λιμού τόσο στην ίδια την Ουκρανία, όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο: σε αυτές αναλογούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που διατίθενται σε παγκόσμια κλίμακα προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη.

Σχετικά Άρθρα

Ολονύχτια μάχη για να κρατηθεί η μεγάλη πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη – Αδάμες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 4:44 από news_room Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται μέχρι αυτή την ώρα (00:45) και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα, με […]

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, με την Πρέσβη της Πορτογαλίας στην Κύπρο κα Vanda Sequeira. Καλωσορίζοντας την κα Sequeira, ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Πορτογαλίας, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων αυτών, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής τους σε Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Πορτογαλίας στην Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 9 / 2022 , 1:01 από news_room Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, με την Πρέσβη της Πορτογαλίας στην Κύπρο κα Vanda Sequeira. Καλωσορίζοντας την κα Sequeira, ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και […]

Pin It on Pinterest