34 °C Athens, GR
14/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου Η εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στα Ιεροσόλυμα Η εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στους Αγίους Τόπους ΗΠΑ: Πιθανή η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντ. Τραμπ μετά από πυροβολισμούς στην προεκλογική του εκστρατεία Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους θανάτους λόγω θερμότητας – Δεκάδες νεκροί λόγω υψηλών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ Πραγματοποιήθηκε ο Εορτασμός του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου, Προστάτη του Όπλου των Διαβιβάσεων Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία Δημοτικά Ιατρεία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στην Μητρόπολη Λέρου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 3 / 2023 , 9:14 από news_room

O Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες, 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη νέα δέσμη μέτρων στην οποία περιλαμβάνεται η μετάβαση σε λιγότερο ενεργοβόρο τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, η προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η Κοινή Ευρωπαϊκή Αλιευτική Πολιτική. Σε παρέμβασή του, ο κ. Ξενοφώντος καλωσόρισε τη δέσμη μέτρων, επισημαίνοντας τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του κυπριακού στόλου και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας. Αναφερόμενος στις δυσκολίες της ενεργειακής μετάβασης, εισηγήθηκε την ενδυνάμωση των προσπαθειών. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός υπενθύμισε τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στον αλιευτικό τομέα με τις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες και τις παρενοχλήσεις κυπριακών αλιευτικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για τα θέματα γεωργίας τέθηκαν η κατάσταση της αγοράς της ΕΕ και τα θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο. Οι ‘27’ ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση της αγοράς στην ΕΕ και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια. Έγινε, επίσης, αναφορά στην παράταση της συμφωνίας για τη λειτουργία των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στο προτεινόμενο μέτρο άμβλυνσης των σημαντικών επιπτώσεων για τους γεωργούς της ΕΕ σε γειτονικές περιοχές με την Ουκρανία. Στην παρέμβαση του, ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι στην Κύπρο το κόστος παραγωγής συνεχίζει την ανοδική του πορεία, συμπιέζοντας τα περιθώρια ευημερίας των γεωργών με κίνδυνο τη μείωση της παραγωγής στους κύριους τομείς τροφίμων. Τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για στήριξη των γεωργών σε όλα τα κράτη μέλη για τους τομείς παραγωγής με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Επεσήμανε τη σημασία επίτευξης βιωσιμότητας στον τομέα παραγωγής τροφίμων, σημειώνοντας την ανάγκη της όσο το δυνατόν πιο αποδοτικής αξιοποίησης του γεωργικού αποθεματικού των ενισχύσεων της ΕΕ.

Στη συζήτηση για θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες, τονίζοντας τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΕΕ ως παράγοντας σταθερότητας στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και της επίτευξης των στόχων για το περιβάλλον, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες. Ο κ. Ξενοφώντος τόνισε τη σημασία της μετάβασης σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, επισημαίνοντας ότι κάθε συμφωνία της ΕΕ με τρίτες χώρες θα πρέπει να εξετάζεται ανά περίπτωση ώστε να επιτυγχάνονται οι απαραίτητες δεσμεύσεις και η συναίνεση των εμπορικών εταιριών για την επίτευξη κοινών στόχων.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων των ‘27’ για τα συμπεράσματα της ομάδας προβληματισμού για το χοίρειο κρέας, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδοτικών κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα για αποδοτικότερη διαχείριση των κινδύνων. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σημασία διάχυσης της γνώσης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της μακροβιότητας του τομέα του χοίρειου κρέατος.

Πέραν των πιο πάνω, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές του Κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης. Συμφώνησαν στη σημαντικότητα των στόχων τονίζοντας παράλληλα το κόστος και την ανάγκη παροχής της μέγιστης ευελιξίας στα κράτη μέλη και δυνατότητες στήριξης των γεωργών και των διαχειριστών δασών. Ο κ. Ξενοφώντος επεσήμανε στην παρέμβασή του τη σημασία παροχής μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων της πρότασης και την ανάγκη διαφύλαξης της ισορροπίας μεταξύ κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης την ανακοίνωση της σχετικά με την αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές στην οποία καθορίζονται οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη για να αντιστραφεί η μείωση των επικονιαστών έως το 2030. Στηρίζοντας την πρωτοβουλία, ο Υπουργός τόνισε τη σημασία των επικονιαστών για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή και την ανάγκη αξιοποίησης των δράσεων που περιέχονται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Σχετικά Άρθρα

Ανακαίνιση του Καθολικού της Ι.Μ. Αγ

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Αθηναγόρα στο πλήρως ανακαινισμένο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγ. Παντελεήμονος Πετρουπόλεως

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 1 / 2022 , 23:26 από news_room Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, στα πλαίσια της ανύστακτης μέριμνας και του πατρικού του ενδιαφέροντος για τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως, επισκέφθηκε το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς την ανδρώα Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος Πετρουπόλεως. Ο σκοπός της επισκέψεως ήταν διπλός: […]

Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την Δήμαρχο Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 0:30 από news_room Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την Δήμαρχο Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με την Δήμαρχο Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε […]