24 °C Athens, GR
28/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνεχίζεται η Υγειονομική Εξέταση και Χορήγηση Υλικών στους Στρατευσίμους της 2023 ΕΣΣΟ Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία – Προβάδισμα Ερντογάν Την ΕΡΤ επισκέφθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς Aντιπροσωπεία μοναχών της Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove στο Φανάρι Λήξη κατηχητικού έτους της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και Νιγρίτης Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι Νικαίας Αλέξιος: «Πολλοί χριστιανοί δυστυχώς έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία. Μόνο μέσα στην εκκλησία σωζόμεθα» Υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 3 / 2023 , 15:58 από news_room

Συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψη η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρος Β’, στη πόλη του Λουμπουμπάσι της Λ. Δ. του Κονγκό, το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς. Εκεί ο Μακαριώτατος, μιλώντας στους μαθητές έκανε μια μικρή αναφορά για ττην πόλη της Αλεξάνδρειας. Από που προήλθε η ονομασία της, πως αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός και τα γράμματα, κάνοντας και μία μικρή αναφορά στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και στους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν τον Ελληνισμό και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Επίσης, ο Μακαριώτατος, εξήρε την μεγάλη προσωπικότητα του ιδρυτού της Αποστολικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, πως αναπτύχθηκε το Πατριαρχείο μέσα από τους μεγάλους Αεξανδρινούς Πατέρες, πόσο σημαντικό ήταν το θεολογικό τους έργο και πως αναπτύσεται τα τελευταία χρόνια το ιεραποστολικό έργο στην ήπειρο του μέλλοντος αιώνος την Αφρική.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος, συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Εκεί ο Μακαριώτος στην ομιλία του αναφέρθηκε για το πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρει ο ελληνισμός στη πόλη του Λουμπουμπάσι της Λ Δ του Κονγκό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλος ο Ελληνισμός σε ολόκληρη την Αφρική, οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει για να μπορέσει να κρατηθεί και προέτρεψε με πολύ ενθουσιασμό αναφερόμενος ιδιαιτέρως και στη νέα γενιά, τους πρόετρεψε στο σπίτι τους να ομιλούν την Ελληνική γλώσσα, να αναπτύξουν το έργο των γονέων και των προγόνων τους, ώστε ο Ελληνισμός να μεγαλουργεί και να συνεχίσει να δίνει τα φώτα του στα μέρη αυτά γιατί ο κάθε Έλληνας εκπροσωπεί την Ελλάδα και κλείνει μέσα του κάθε είδους μεγαλείο. Επίσης, ο Μακαριώτατος, τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος, κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη, με τον σταυρό του Αποστόλου Μάρκου, ευχαριστώντας τον για το μεγάλο έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στο Λουμπουμπάσι, αλλά και όλους τους Ελληνες για την προσφορά τους και ιδιαιτέρως όλους εκείνους που κοπίασαν για την υποδοχή του και για την προετοίμασια όλων αυτών των εκδηλώσεων.

Στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ. Κατάνγκας κ. Μελέτιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κινσάσας, κ. Θεοδόσιος και Κανάνγκας, κ. Χαρίτων, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς ως και οι Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Διαμαντόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος της Ι.Επισκοπής Κισανγκάνι, π. Τιμόθεος Tumba, Πατριαχικός Επίτροπος της Ι.Επισκοπής Γκόμα, ο Κυβερνήτης της Άνω Κατάνγκα, κ. Κιαμπούλα Κατούε, η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κινσάσα κα. Καλλιόπη Ντούτη, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ε.τ. κ. Γεράσιμος Ντούνης, ο Εντιμ. Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Την Κυριακή, 26η Μαρτίου 2023, σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, τελέσθηκε από τον Πατριάρχη και τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον οικείο Μητροπολίτη Κατάνγκας κ. Μελέτιο, Κινσάσας, κ. Θεοδόσιο, Κανάνγκας, κ. Χαρίτων, Θεοφιλ. Επίσκοπο Κωνσταντιανής κ. Κοσμά ως και τους Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Διαμαντόπουλο, Πατριαρχικό Επίτροπο της Ι.Επισκοπής Κισανγκάνι, π. Τιμόθεο Tumba, Πατριαχικό Επίτροπο της Ι.Επισκοπής Γκόμα, τους Πρωτοσυγκέλλους Ι. Μ. Γουϊνέας, Αρχιμ. Αθανάσιο Καγιέμπε, Ι. Μ. Κινσάσας, Αρχιμ. Γεράσιμο Κιζουκίνα, Θεία Λειτουργία. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ανδριανού Κούμπα.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε για το έργο που προσφέρει η τοπική Εκκλησία στη πόλη του Λουμπουμπάσι από το 1923, τις άοκνες προσπάθειες του Διοιηκητικού Συμβουλίου και όλων των Ελλήνων για να κρατήσουν την Εκκλησία ως ιερά παρακαταθήκη και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές. Συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κατάνγκας, κ. Μελέτιο για το έργο του προσφέροντάς του ως δώρο ένα σταυρό για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Λ Δ του Κονγκό, αλλά και για τα 35 χρόνια διακονίας και προσφοράς του, για να του θυμίζει τον σταυρό του Κυρίου και το δικο του σταυρό, ο οποίος προσφέρεται ως θυσία στους Κονγκολέζους αδελφούς μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσης, στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν, η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κινσάσα κα. Καλλιόπη Ντούτη, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος ε.τ. κ. Γεράσιμος Ντούνης, ο Εντιμ. Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης.

Μετά την Θεία Λειτουργία στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας ο Μακαριώτατος, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παρουσίασαν στους υψηλούς προσκεκλημένους γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, την ελληνική παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας.

Ο Μακαριώτατος, συγκινημένος από την εορταστική εκδήλωση, συνεχάρη ιδιαιτέρως του εκπαοδευτικούς και τους μαθητές για την εξαιρετική σε οργάνωση και περιεχόμενο εκδήλωση και ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος, κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη για την όμορφη υποδοχή και φιλοξενία που του επιφύλαξαν και ευχήθηκε συνάντηση αυτή των 100 χρόνων να γίνει αφορμή και για άλλες επισκέψεις και εκπλήξεις.

Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Στο Λουμπουμπάσι του Κονγκό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Σχετικά Άρθρα

Σύδνεϋ Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Παντελεήμονα Τουμπελέκη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Σύδνεϋ: Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Παντελεήμονα Τουμπελέκη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 5 / 2023 , 16:06 από news_room «Δώσε αγάπη και θα δεις τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος να βλασταίνουν». Την πατρική αυτή προτροπή απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στον διάκονο κ. Παντελεήμονα Τουμπελέκη, προ της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του, η οποία τελέστηκε το Σάββατο, […]

Η εορτή τω Εγκαινίων του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στους Αγίους Τόπους

Η εορτή των Εγκαινίων του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στους Αγίους Τόπους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 9 / 2022 , 21:13 από news_room Τήν Δευτέραν, 13ην / 26ην Σεπτεμβρίου 2022, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῶν Ἐγκαινίων του Πανιέρου Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως. Κατά τήν ἡμέραν αὐτήν ἡ Ἐκκλησία ὅλη, ἰδίᾳ ἡ τῶν Ἱεροσολύμων, ἀναμιμνῄσκεται ὅτι μετά τήν ἀνοικοδόμησιν τοῦ Ναοῦ τῆς […]

Pin It on Pinterest