11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 3 / 2023 , 9:34 από news_room

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έφθασε  στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής 12 Μαρτίου 2023, όπου την επομένη ημέρα (Δευτέρα) άρχισε τις επαφές του με την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αντρέας Κατσανιώτης, στην παρουσία στρατιωτικού αγήματος.

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Το Κυπριακό είναι το κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα.

Το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, έτυχε επίσημης υποδοχής, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, από την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ακολούθως οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα σκιάζεται από το τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της προς τον Πρόεδρο για την απώλεια των δύο νεαρών Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι «η πολυετής εμπειρία σας ως Υπουργού Εξωτερικών και ως επιφανούς διπλωμάτη νομίζω θα είναι πολύτιμα εφόδια στις νέες σας προσπάθειες  για την επίλυση του Κυπριακού.

Το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», είπε η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας ότι εγγύηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών αυτών είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός σε διμερές, πολυμερές και περιφερειακό επίπεδο, κάτι που έχει καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου τόνισε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, λύση που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, αλλά και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, μετέφερε εκ μέρους κυπριακού λαού θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τόσοι νέοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο Κύπριοι, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πενθούν.

Τόνισε ότι «η ευθύνη όλων εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας είναι μέσα από τις ενέργειές μας, τις πράξεις μας, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν ξανά» τέτοια τραγικά συμβάντα.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, επίσκεψη συμβολικής σημασίας που δεικνύει τους αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και ουσιαστικής λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «ανάγκη να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις», τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος «ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλουμε μέσα από τις ενέργειές μας, την εξωτερική μας πολιτική, τη δράση στο εσωτερικό, να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου, δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο, να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης, της απελευθέρωσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου πάντα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού και η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. Εξάλλου, όπως αποδεικνύουν και πρόσφατα οι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και οφείλουμε όλα τα κράτη της περιοχής μέσα από μια θετική προσέγγιση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ, να βρούμε τρόπους να επιλύσουμε τα προβλήματα και να συμπορευτούμε μαζί ώστε να πετύχουμε όσα μπορούμε να πετύχουμε, και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας.

Και είμαι εδώ ακριβώς για να συντονιστούμε με την Ελληνική Κυβέρνηση για το πώς μπορούμε καλύτερα είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε περιφερειακό είτε εκτός της ΕΕ να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους».

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση σε πλέον εξέχουσες προσωπικότητες ξένης ιθαγένειας που απονέμει η Ελληνική Δημοκρατία.

Λαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμενων του για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, και για να φανεί αντάξιος της τιμητικής διάκρισης που έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία.

Νωρίτερα,, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος, στην παρουσία στρατιωτικού αγήματος που απέδιδε τις δέουσες τιμές.

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθησε την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2023 σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, γενικότερα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Μεγάρου.

Στο μήνυμα του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έγραψε τα ακόλουθα: «Είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εκτίμησης που πραγματοποιώ την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η σημειολογία της πραγματοποίησης της πρώτης επίσκεψης του εκάστοτε Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων μας και των αδελφικών μας δεσμών.

Η απονομή του ανώτερου παράσημου της Ελλάδας, του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα.

Παρακαλώ δεχθείτε, κυρία Πρόεδρε, τη διαβεβαίωση της ιδιαίτερης μου εκτίμησης και τις θερμές μου ευχές για υγεία, επιτυχία στο έργο σας, και για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στην πρόποσή του ανέφερε τα ακόλουθα: «Επιτρέψτε μου καταρχάς να ξεκινήσω μεταφέροντας ξανά τα θερμά συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για το τραγικό συμβάν για το οποίο Ελλάδα και Κύπρος πενθούν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία, θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τις διαβουλεύσεις.

Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που είχαμε είναι ξεκάθαρη η ετοιμότητα μας, η έντονη πεποίθηση μας για να εργαστούμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες σχέσεις μας.

Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που λάβαμε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα υλοποιήσουμε χωρίς πολλές δημόσιες δηλώσεις. Αυτό που μετρά είναι η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας και εκεί θα επικεντρωθούμε.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την τιμή της παρασημοφόρησης. Είναι μεγάλη τιμή για μένα η οποία συνεπάγεται και υποχρεώσεις.

Λαμβάνοντας αυτή την τιμή εκ μέρους του κυπριακού λαού, η μεγαλύτερη υποχρέωση είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του μέσα από τη διακυβέρνηση του τόπου».

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

 

Την καθιέρωση θεσμοθετημένου οργάνου διακυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων, ανακοίνωσαν χθές Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχαν το μεσημέρι κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο Κυβερνήσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μητσοτάκης είπε «κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, σάς υποδέχομαι, σήμερα, στην Αθήνα, στην πρώτη σας επίσημη επίσκεψη μετά την εκλογή σας. Θερμά συγχαρητήρια. Εύχομαι καλή δύναμη και αντοχές στα δύσκολα.

Αγαπητέ Νίκο, δυστυχώς η συνάντησή μας γίνεται με βαριά ακόμη τα σύννεφα της οδύνης από την τραγωδία των Τεμπών πάνω απ’ την Ελλάδα και την Κύπρο. Γιατί σ’ αυτό το φριχτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δύο νέοι της Μεγαλονήσου: Η Αναστασία και ο Κυπριανός.

Όμως, όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε τόσο αποφασισμένοι είμαστε ν’ αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν: κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που, δυστυχώς, επίσης έρχονται από το χθες. Αναλαμβάνοντας, μάλιστα, την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, ένα δήλωσα και δηλώνω: ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλαιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε.

Οι λαοί μας είναι μαζί και σε αυτήν τη δοκιμασία. Όπως μαζί είναι πάντα απέναντι στις χαρές και τις λύπες. Γι’ αυτό και θα ήθελα, αγαπητέ Νίκο, να δεχτείς τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες και όλους τους αδελφούς Κυπρίους, με την ίδια θέρμη που και εμείς δεχτήκαμε τη δική σας συμπαράσταση.

Διαχρονικά, άλλωστε, είμαστε δίπλα-δίπλα. Στην ίδια πλευρά και πάντα με τα ίδια συναισθήματα.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και, μάλιστα, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία. Γιατί, πράγματι, ανέλαβες τα καθήκοντα σου εν μέσω γεωπολιτικής ρευστότητας και πολιτικής μεταβλητότητας. Με την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία να είναι ακόμα ανοικτή και με τον αναθεωρητισμό και την αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων να εκφράζονται απροκάλυπτα.

Και σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης Ελλάδας και Κύπρου. Η στενή μας συνεργασία ξεκινά ήδη την ερχομένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μια μακρά πορεία κοινών αγώνων στις Βρυξέλλες και είμαι έτοιμος στο νέο ξεκίνημά σου να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση πάντα των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Με τον προκάτοχό σου, Αθήνα και Λευκωσία πετύχαμε τα τελευταία χρόνια να διευρύνουμε τη διπλωματική επιρροή του εθνικού μετώπου σε όλα τα πεδία. Από την καταδίκη της επιθετικότητας κατά των χωρών μας έως την υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών για το Μεταναστευτικό. Μαζί αγωνιστήκαμε και συμβάλαμε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Μαζί καταφέραμε και πετύχαμε Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα, να γίνουν πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που τώρα διαμορφώνεται.

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο επίκεντρο θα είναι κρίσιμα ζητήματα και για την Ελλάδα και την Κύπρο, η οικονομία και η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς και η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Η παρουσία σου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λοιπόν, ξεκινά δυναμικά. Ως προς την πρόκληση του μεταναστευτικού, ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει και τους δύο πολύ, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε από κοινού τις θέσεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των κρατών μελών της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Πρωταρχική σημασία σε αυτή την προσπάθεια έχει η προστασία των συνόρων μας, που είναι όπως όλοι ξέρουμε και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας-Τουρκίας, μετά από μια μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα, σε συνέχεια των φονικών σεισμών που ανθρώπινα έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά, μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Στη στάση αυτή ανταποκριθήκαμε όπως και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στον διάλογο. Θέλω να ελπίζω ότι μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό.

Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται, στον 21ο αιώνα, ούτε κατοχικό στρατό στην Κύπρο ούτε το ξεπερασμένο σύστημα εγγυήσεων και δικαιώματα επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις της. Αντίθετα, είναι καιρός πλέον το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί. Στο πλαίσιο μιας επανενωμένης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία συμφωνούμε.

Και αν και η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε μέχρι τώρα κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως Υπουργού Εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Και αυτή η αισιοδοξία γίνεται ελπίδα, γνωρίζοντας την ισχυρή σου βούληση, την οποία διατύπωσες από την πρώτη στιγμή που σε εμπιστεύθηκε ο κυπριακός λαός, να επανεκκινήσει ο σχετικός διάλογος για το Κυπριακό και, μάλιστα, με πιο δυναμική ευρωπαϊκή εμπλοκή την οποία η χώρα μας προφανώς θα στηρίξει και θα διεκδικήσει.

Ξεκινάμε λοιπόν μια νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού. Οι νέες προκλήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονιά μας και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους εταίρους και συμμάχους μας.

Και πιστεύω ότι μια πρώτη πολύ θετική έκφραση του νέου αυτού ξεκινήματος είναι η θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, μια διαδικασία οργανωμένου διακυβερνητικού διαλόγου που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Την ανακοινώνουμε όμως σήμερα και πιστεύω ότι στην πρώτη του συνεδρίαση, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η προστασία του περιβάλλοντος και να θέτουμε κοινούς στόχους και χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα για το πώς η συνεργασία μεταξύ των κρατών μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, την κοινή μας πορεία. Με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας, αλλά και με εμένα στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία και την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε. Θα ήθελα να εκφράσω για ακόμα μια φορά τα συλλυπητήριά μου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, στις οικογένειες των θυμάτων, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και δύο Κύπριοι. Η Κύπρος συμπαραστέκεται στην Ελλάδα και πενθεί μαζί της.

Η σημειολογία της πραγματοποίησης της πρώτης επίσκεψης του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων μας και των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πρώτη μου επίσκεψη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι, όμως, απλά συμβολικής σημασίας. Έχει ιδιαίτερα ουσιαστική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς και τις κοινές μας επιδιώξεις τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο όσο και εντός της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και όλα αυτά αντανακλώνται και από τη σημερινή, πολύ εποικοδομητική συζήτησή μας.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό, όπου, μεταξύ άλλων, ενημέρωσα λεπτομερώς τον Πρωθυπουργό για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή, έχουμε την έντονη πεποίθηση πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή.

Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι εξαίρετες, αλλά υπάρχει πάντοτε περιθώριο βελτίωσής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει προαναφέρει και ο Πρωθυπουργός, συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε ένα θεσμοθετημένο όργανο διακυβερνητικής συνεργασίας το οποίο θα προβλέπει κοινές συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των δυο μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρώ την απόφαση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική, μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και χρόνια.

Τα περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα οι εξελίξεις στη γειτονιά μας ήταν επίσης ένα σημαντικό μέρος των σημερινών συζητήσεών μας. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην περιοχή μας, αλλά παράλληλα και πολλές ευκαιρίες. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη διαχείριση των προκλήσεων όσο και στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε και τις κοινές περιφερειακές μας δράσεις που αποδεικνύουν εμπράκτως την προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδας να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Μέρος της συζήτησής μας ήταν και η άμεση και συγκινητική ανταπόκριση των Κυβερνήσεων αλλά και των απλών ανθρώπων σε Ελλάδα και Κύπρο στον πόνο και την καταστροφή που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία. Νιώθω πως αυτά μας δείχνουν, για ακόμα μια φορά, πως επί της ουσίας, η επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας και μακριά από πολεμικές κορώνες και απειλές εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Τέλος, συζητήσαμε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επικείμενη κοινή συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί σημαντικός αριθμός θεμάτων που επηρεάζουν τις χώρες μας όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέματα ενέργειας αλλά και το μεταναστευτικό, και η υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε για εκπόνηση σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφερθήκαμε συναφώς και στο γεγονός ότι τόσο εγώ όσο και ο Πρωθυπουργός ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τη σημασία που αυτό έχει στην υλοποίηση των κοινών μας στόχων.

Θέλω κλείνοντας, να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα, να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, όχι μόνο θα συνεχίσει, όπως και πριν, να είναι πολύ στενή, ειλικρινής, άμεση και αποτελεσματική, αλλά θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική».

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε χθές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμβολίζει ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα.

Σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα, στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «σας υποδέχομαι υπό την καταθλιπτική σκιά της αβάστακτης τραγωδίας των Τεμπών στην οποία επλήγην ο Ελληνισμός. Έχετε και εσείς φοιτητές θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας και οφείλουμε όλοι να σαρώσουμε τα αίτια αυτής της απίστευτης τραγωδίας και να επιτρέψουμε στη χώρα, στον λαό που σήμερα είναι συγκλονισμένος, να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω παρόμοιες τραγωδίες που και ψυχολογικά και πρακτικά μας καθηλώνουν.

Σας υποδέχομαι με τιμή και χαρά γιατί συμβολίζετε ένα ελπιδοφόρο νέο ξεκίνημα για το πολύπαθο εθνικό ζήτημα της Κύπρου που παραμένει το κορυφαίο ζήτημα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ακούγοντας τις πρώτες σας σκέψεις, τους πρώτους σας προσανατολισμούς είμαι βέβαιος ότι ο ρεαλισμός, η καλή εμπειρία που είχατε, η βαθιά και αποτελεσματική σχέση σας με την εξωτερική πολιτική, θα είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος σε αυτή τη δύσκολη ανηφόρα που σας περιμένει.

Είμαι βέβαιος ότι με τους άξιους συνεργάτες σας και με τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού που πρόσφατα σας την εκδήλωσε με τρόπο αποφασιστικό, θα οδηγηθούμε στο ποθούμενο, δηλαδή σε μια λύση που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κάποτε το σύνθημα ήταν ένωση τώρα είναι η επανένωση, ίδια λέξη με άλλο περιεχόμενο.

Η Βουλή αγκαλιάζει διαχρονικά το εθνικό θέμα και σας εύχομαι με τη συνεργασία της Ελλάδας που πάντα υπήρξε εμβληματική και υποδειγματική, να οδηγηθεί επιτέλους το Κυπριακό σε μια αίσια πολιτισμένη έκβαση, όπως ο κυπριακός λαός πρωτίστως και όλος ο Ελληνισμός το ποθεί.

Είμαι βέβαιος ότι η δική σας θητεία θα έχει όλα αυτά τα αισιόδοξα μηνύματα και γιατί όχι, επιτέλους, την αισιόδοξη έκβαση που όλοι περιμένουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Μια τραγωδία που πρέπει να θυμίζει σε όλους εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, που ο λαός μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες μας επιλέγει για να ηγηθούμε της χώρας μας, ότι το καλύτερο μνημόσυνο είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη ζήσουμε ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η πρώτη μου παρουσία εδώ, έχω έρθει ως επισκέπτης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως Υπουργός Εξωτερικών, σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πάντοτε εκείνο που σκέφτομαι πρώτο είναι τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Βουλή των Ελλήνων στη σημαντικότερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής από την ίδρυση της το 1960, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004.

Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά ποτέ τον ρόλο της Βουλής των  Ελλήνων.

Στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια επενδύουμε σήμερα έτσι ώστε να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας, που είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες και τα δεδομένα, αλλά έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε συντονισμό με την Ελλάδα, με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο και επιτέλους να βρεθεί η λύση για το Κυπριακό. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και είναι ακόμα ένας λόγος που από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την επανένωση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Απονέμοντας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που αποτελεί μια σφραγίδα από την περίοδο της Επανάστασης του 1821, και στην οποία αναγράφεται «σφραγίς ελευθερίας», ο κ. Τασούλας είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δίδοντας την σε σάς νιώθω ότι την παραλαμβάνει κάποιος που όλοι ευχόμαστε στα δικά του χέρια να αποκτήσει η Κύπρος τη δική της σφραγίδα ελευθερίας από τα δεσμά της κατοχής και του παρελθόντος και να γίνει μια ενιαία, ευημερούσα χώρα για όλους τους κατοίκους της».

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε τιμητική εκδήλωση για τους Ομνύσαντες τον Όρκο των Αθηνών της 7ης Μαρτίου του 1953

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη χθές απόγευμα σε τιμητική εκδήλωση για τους  Ομνύσαντες τον Όρκο των Αθηνών της 7ης Μαρτίου του 1953.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και συνδιοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ ’55-’59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ ’55-’59, ΤΟ Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ’55-’59, το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Ίδρυμα Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, Αθήνα, και το Σπίτι της Κύπρου.

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των ομνυσάντων τον Όρκο των Αθηνών, ενώ σε χαιρετισμό του, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το πάθος για ελευθερία «ήταν ασίγαστο μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου.

Και αφού το πανανθρώπινο αίτημά τους για ελευθερία δεν ικανοποιούνταν από την αποικιακή Αυτοκρατορία, και αφού εξάντλησαν όλους τους ειρηνικούς τρόπους διεκδίκησης, είχε αρχίσει πια να διαφαίνεται ως αναπόφευκτη επιλογή, η προσφυγή στα όπλα για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.

Η συνάντηση της 7ης Μαρτίου 1953 και ο όρκος των 12, σήμαναν, όπως και η δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την επιλογή του ένοπλου εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα και την μετέπειτα σύσταση της ΕΟΚΑ».

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΙΜΑΕ κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, το μέλος του ΔΣ του ΣΙΜΑΕ κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ ’55-’59 κ. Χάρης Αλεξάνδρου.

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τιμητική εκδήλωση για τους Ομνύσαντες τον Όρκο των Αθηνών της 7ης Μαρτίου του 1953

Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω ξανά τον συγκλονισμό και τη βαθύτατη θλίψη μου για την τραγωδία των Τεμπών με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κυρίως νέων αλλά και να μεταφέρω εκ μέρους του κυπριακού λαού τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, τον ελληνικό λαό και την Κυβέρνηση της χώρας. Ευθύνη όλων εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, αλλά και αν θέλετε το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς που αδίκως έχασαν τη ζωή τους, είναι να πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να μη βιώσουμε ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες.

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και τιμής που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση απόδοσης τιμής σε μία λαμπρή, αλλά και συνάμα εν πολλοίς άγνωστη προς το ευρύ κοινό ιστορική στιγμή της Κύπρου μας και του Ελληνισμού ευρύτερα.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου και ως ένδειξη της εκτίμησης της κυπριακής πολιτείας για τη φιλοξενία από το Πολεμικό Μουσείο πολλών εκδηλώσεων κυπριακού ενδιαφέροντος, η Πολιτεία θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει την αίθουσα Κύπρου που βρίσκεται εδώ.

Ως ιστορικός, είμαι διαχρονικά θιασώτης της άποψης ότι οι λαοί που δεν γνωρίζουν καλά και δεν τιμούν την ιστορία τους, δεν μπορούν να έχουν ευοίωνο μέλλον. Και η ανάγκη αυτή δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για όλους μας, καθώς η ιστορία του Ελληνισμού είναι πλούσια σε μεγάλες στιγμές, όπως αυτήν που τιμούμε σήμερα.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, προτού όποιας άλλης αναφοράς, να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση τους διοργανωτές της εκδήλωσης, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α., τους Συνδέσμους Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α., το Μέλαθρο Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., το Ίδρυμα Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή στην Αθήνα και το Σπίτι της Κύπρου.

Όπως αναφέρει και ο τίτλος της ομιλίας του φίλου Δημήτρη Ταλιαδώρου που θα ακολουθήσει, στις 7 Μαρτίου 1953 δεν δόθηκε απλά ο όρκος των 12 αλλά ουσιαστικά είναι η γενέθλια ημέρα, η άτυπη ληξιαρχική  πράξη γέννησης της ΕΟΚΑ. Ήταν τότε, που εδώ στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ασκληπιού, δώδεκα  διακεκριμένες προσωπικότητες, από την Ελλάδα και την Κύπρο, έδωσαν όρκο διεκδίκησης της απελευθέρωσης της Κύπρου από τον βρετανικό ζυγό και της πολυπόθητης, από το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού τότε, Ένωσης με την Ελλάδα. Διεκδικούσαν, δηλαδή, την ελευθερία τους, αλλά και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, να καθορίζουν δηλαδή τη μοίρα τους, όπως επίτασσε, εξάλλου, το διεθνές κλίμα της εποχής, λίγα χρόνια μετά το τέλος της ανθρωποσφαγής του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου,  που ευνοούσε την αποαποικιοποίηση και αυτοδιάθεση των λαών.

Το πάθος για λευτεριά μετά από σκλαβιά αιώνων ήταν ασίγαστο μεταξύ των Ελλήνων της Κύπρου. Και αφού το πανανθρώπινο αίτημά τους για ελευθερία δεν ικανοποιούνταν από την αποικιακή Αυτοκρατορία, και αφού εξάντλησαν όλους τους ειρηνικούς τρόπους διεκδίκησης, είχε αρχίσει πια να διαφαίνεται ως αναπόφευκτη επιλογή, η προσφυγή στα όπλα για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Η συνάντηση της 7ης Μαρτίου 1953 και ο όρκος των 12, σήμαναν, όπως και η δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την επιλογή του ένοπλου εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα και την μετέπειτα σύσταση της ΕΟΚΑ.

Ανάμεσα στους δώδεκα, περιλαμβάνονταν Κύπριοι εξόριστοι των Βρετανών και ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας, ο κατοπινός Διγενής της ΕΟΚΑ, Ελλαδίτες πολιτικοί, στρατιωτικοί και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως φυσικά και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο οποίος ανέγνωσε τον όρκο, τον οποίο επανέλαβαν, φράση με φράση, οι παριστάμενοι.

Ο τετραετής απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, Κυρίες και Κύριοι, που νομοτελειακά ακολούθησε την 1η Απριλίου 1955, μπορεί να μην οδήγησε στον διακηρυγμένο στόχο της Ένωσης με την Ελλάδα, αλλά έφερε το τέλος της Αποικιοκρατίας, την ανεξαρτησία της Κύπρου, και τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή, ανεξάρτητη, δημοκρατική Κύπρος, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα επίτευγμα που οφείλεται στους αγώνες όλων αυτών των προγόνων μας, που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, χωρίς να στοχεύουν να εξυπηρετήσουν το οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον, θυσίασαν και την ίδια τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, δυστυχώς, όμως, από το 1974 σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, θέλω να καταστήσω σαφές με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε καμία περίπτωση με την κατοχή και τη διχοτόμηση, με το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο. Εβδομήντα χρόνια, λοιπόν, από το ιστορικό γεγονός που τιμούμε απόψε, καλούμαστε και εμείς σήμερα να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Την υποχρέωση προσήλωσης στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, μέσω μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών προνοιών των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού δικαίου. Μίας διευθέτησης η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανησυχίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη συνύπαρξή τους σε κλίμα ειρήνης και συνεργασίας.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο στόχος αυτός μόνο εύκολος δεν είναι, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία με την εντεινόμενη αδιαλλαξία και τις απαράδεκτες αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι πρέπει να πάψουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Τουναντίον, αντλώντας έμπνευση από λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, όπως αυτή που τιμούμε σήμερα, οφείλουμε με επιμονή και αγωνιστικότητα, με ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμό να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ανατρέψουμε το απαράδεκτο στάτους κβο.

Η περίοδος που διάγουμε είναι ίσως από τις κρισιμότερες για τον κυπριακό Ελληνισμό. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα και απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας αποδεκτής λύσης για το Κυπριακό. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές είναι πιο επάναγκες από ποτέ να ανατρέχουμε στην ιστορία μας για άντληση έμπνευσης όπως έχω πει και πιο πριν αλλά κυρίως για την άντληση των σωστών μηνυμάτων και διδαγμάτων, ώστε να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα με προβληματισμό και να αναλογιστούμε την ιστορική μας ευθύνη και πορεία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον του τόπου μας με περισσότερη αισιοδοξία, πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά μας που δεν είναι τίποτα άλλο από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν όλες οι δυνάμεις ενός λαού είναι ενωμένες προς μία κατεύθυνση, προς ένα κοινό στόχο, μπορούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά να επιτύχουν τους στόχους τους. Αντιθέτως, όταν επικρατεί η διχόνοια  επέρχεται όλεθρος και εθνικές καταστροφές.

Έτσι λοιπόν  και σήμερα πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, των προκλήσεων και των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε. Με απόλυτο σεβασμό στις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και μακριά από ακραίες εξάρσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τον αγνό πατριωτισμό οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και σήμερα.

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, εργαζόμαστε, πάντοτε σε πλήρη συντονισμό με την Ελληνική κυβέρνηση για την άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης βιώσιμης, η οποία θα διασφαλίζει ειρήνη, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία για όλους τους Κυπρίους, μια λύση που θα διασφαλίζει την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κράτους Μέλους της ΕΕ.

Αυτή θα είναι και η δικιά μας παρακαταθήκη αλλά και η πιο έμπρακτη απόδοση τιμών στους 12 ομνύσαντες τον όρκο των Αθηνών αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για τη λευτεριά.

Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ Στην Αθήνα ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι συναντήσεις, το γεύμα του ΠτΔ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σουηδία: Συντριβή αεροσκάφους με εννέα επιβαίνοντες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 7 / 2021 , 0:13 από news_room Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τη συντριβή ενός αεροσκάφους λίγο μετά την απογείωσή του έξω από το Ορέμπρο της Σουηδίας, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία. “Είναι ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα”, τόνισε η αστυνομία με ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπό της. “Αρκετοί […]

Ο ΠτΔ στην εκδήλωση της Παγκύπριας Έπαλξης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πρωτοπορία για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της

Ο ΠτΔ στην εκδήλωση της Παγκύπριας Έπαλξης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πρωτοπορία για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 6 / 2022 , 6:38 από news_room Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Έπαλξης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Οργάνωσης. Η παρουσία μου συνιστά έμπρακτη […]

Pin It on Pinterest