31 °C Athens, GR
19/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσφέρει σε ορισμένους μετανάστες έναν νέο δρόμο για την ιθαγένεια στις ΗΠΑ Έκκληση του πατριάρχη Ιεροσολύμων και του αρχιεπισκόπου Αθηνών να σταματήσει ο πόλεμος Η πανήγυρις των 318 Πατέρων στο Σρούσμπερυ της Αγγλίας Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό – Παρέστησαν Κύπριοι Βουλευτές

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό - Παρέστησαν Κύπριοι Βουλευτές

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 3 / 2023 , 12:11 από news_room

Πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λεμεσό οι εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ 16 και 19 Μαρτίου 2023. Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν, με παρεμβάσεις τους, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΣΟ, βουλευτές κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής), Ευθύμιος Δίπλαρος, Μαρίνος Μουσιούτας και Ηλίας Μυριάνθους και βουλευτές από κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες άλλων δεκατριών χωρών μελών του Οργανισμού.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ως σημαντικό γεγονός την πραγματοποίηση στην Κύπρο της Διευρυμένης συνεδρίασης της ΔΣΟ μετά από τρία χρόνια αφότου, λόγω της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τακτικές δραστηριότητες της Συνέλευσης είχαν αναβληθεί, γεγονός που, όπως επισήμανε, υπογραμμίζει τη σημασία που προσδίδει η Κύπρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτόν τον διακοινοβουλευτικό θεσμό. Ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση προς τα Μέλη της ΔΣΟ για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξή τους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικότερα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Καταληκτικά, ο κ. Λεωνίδου τόνισε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων εντός του Ορθόδοξου κόσμου και της ανάδειξης των κοινών αρχών και πολιτιστικών παραδόσεων των Μελών της ΔΣΟ, ώστε να είναι ακόμα πιο δυναμική και ουσιαστική η συμβολή του Οργανισμού στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Ο κ. Δίπλαρος αναφέρθηκε στη σημασία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Αδικήματα που Σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά (Σύμβαση της Λευκωσίας), ως της μόνης διεθνούς σύμβασης που επιχειρεί να θεραπεύσει, πέραν της πρόληψης της λεηλασίας και της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και την ποινικοποίηση της αρχαιοκαπηλίας και, κυρίως, τη δίωξη της παράνομης ανασκαφής, κλοπής και διατήρησης των κλοπιμαίων από αρχαιοκάπηλους και τυμβωρύχους. Ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε τα Μέλη της ΔΣΟ να συμβάλουν στην προσήκουσα εφαρμογή και επιτυχή υλοποίηση της Σύμβασης της Λευκωσίας, στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

O κ. Μουσιούττας τόνισε ότι για τον Κυπριακό Ελληνισμό, η προστασία και αναστήλωση των ορθόδοξων ναών και μνημείων και γενικότερα της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα αποτελεί ζήτημα επιβίωσης στη γη των πατέρων μας. Το έγκλημα της σύλησης και καταστροφής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συντελείται από την Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, είτε λόγω της εσκεμμένης έκθεσης Χριστιανικών εκκλησιών και άλλων μνημείων στη φθορά του χρόνου είτε λόγω της συστηματικής καταστροφής τους και της πώλησης στην μαύρη αγορά χιλιάδων πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων ιστορικής αξίας, στόχο έχει την εξάλειψη του ελληνορθόδοξου στοιχείου και στον εκτουρκισμό των κατεχομένων, τόνισε ο κ. Μουσιούττας. Είναι καθήκον μας, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία απειλείται στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ως μαρτυρία του παρελθόντος, αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον.

Ο κ. Μυριάνθους σημείωσε την εξέχουσα σημασία της εκστρατείας που ανέλαβε η ΔΣΟ, με στόχο να προβάλει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προς ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας, τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα προβλήματα και εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον γειτονικών της χωρών. Συναφώς, ο κ. Μυριάνθους στηλίτευσε τις προκλήσεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Κατήγγειλε επίσης ότι, ως μέρος του υβριδικού πολέμου της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία διοχετεύει μαζικά παράτυπους μετανάστες, μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού και την αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συμμετέχοντες στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ θα βρίσκονται σήμερα στη Λευκωσία, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου και θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο. Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή των συμμετεχόντων, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού εκδήλωση για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Ακολούθως, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν χώρους και μνημεία θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Πάφο, περιλαμβανομένης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στον Μούτταλο.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση πολυεθνικής αεροναυτικής άσκησης στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 11 / 2021 , 21:29 από news_room Ολοκλήρωση πολυεθνικής αεροναυτικής άσκησης στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUAD Initiative) Στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUAD Initiative), μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα αεροναυτική άσκηση (PASSEX) μικρής κλίμακας με τη συμμετοχή πλωτών και πτητικών μέσων των […]

Η εορτή της Ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης

Η εορτή της Ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Μάκρης

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 1 / 2024 , 6:53 από news_room Η μνήμη της Ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του Νέου του Θαυματουργού τιμήθηκε για άλλη μια χρονιά, στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2024, στην Ιερά Μητρόπολή μας, και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ Όρους Αμώμων Αττικής […]