18 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης στον Ιερό Ναό Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ για τις εθνικές επετείους Εγκάρδιες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον ασθενούντα Πάπα Φραγκίσκο Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη Φαινόμενο της νέας ψηφιακής εποχής τα fake news Κορυφαίο νησί η Πάτμος, για τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller Ιντιάνα – ΗΠΑ: 5χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16 μηνών αδελφό του Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Στις 4 Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό – Παρέστησαν Κύπριοι Βουλευτές

Ολοκληρώθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Λεμεσό - Παρέστησαν Κύπριοι Βουλευτές

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 3 / 2023 , 12:11 από news_room

Πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λεμεσό οι εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταξύ 16 και 19 Μαρτίου 2023. Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν, με παρεμβάσεις τους, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΣΟ, βουλευτές κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής), Ευθύμιος Δίπλαρος, Μαρίνος Μουσιούτας και Ηλίας Μυριάνθους και βουλευτές από κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες άλλων δεκατριών χωρών μελών του Οργανισμού.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ως σημαντικό γεγονός την πραγματοποίηση στην Κύπρο της Διευρυμένης συνεδρίασης της ΔΣΟ μετά από τρία χρόνια αφότου, λόγω της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τακτικές δραστηριότητες της Συνέλευσης είχαν αναβληθεί, γεγονός που, όπως επισήμανε, υπογραμμίζει τη σημασία που προσδίδει η Κύπρος και η Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτόν τον διακοινοβουλευτικό θεσμό. Ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση προς τα Μέλη της ΔΣΟ για τη στάση αρχών και τη διαχρονική στήριξή τους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικότερα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Καταληκτικά, ο κ. Λεωνίδου τόνισε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων εντός του Ορθόδοξου κόσμου και της ανάδειξης των κοινών αρχών και πολιτιστικών παραδόσεων των Μελών της ΔΣΟ, ώστε να είναι ακόμα πιο δυναμική και ουσιαστική η συμβολή του Οργανισμού στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Ο κ. Δίπλαρος αναφέρθηκε στη σημασία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Αδικήματα που Σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά (Σύμβαση της Λευκωσίας), ως της μόνης διεθνούς σύμβασης που επιχειρεί να θεραπεύσει, πέραν της πρόληψης της λεηλασίας και της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και την ποινικοποίηση της αρχαιοκαπηλίας και, κυρίως, τη δίωξη της παράνομης ανασκαφής, κλοπής και διατήρησης των κλοπιμαίων από αρχαιοκάπηλους και τυμβωρύχους. Ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε τα Μέλη της ΔΣΟ να συμβάλουν στην προσήκουσα εφαρμογή και επιτυχή υλοποίηση της Σύμβασης της Λευκωσίας, στηρίζοντας τη συλλογική προσπάθεια και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

O κ. Μουσιούττας τόνισε ότι για τον Κυπριακό Ελληνισμό, η προστασία και αναστήλωση των ορθόδοξων ναών και μνημείων και γενικότερα της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα αποτελεί ζήτημα επιβίωσης στη γη των πατέρων μας. Το έγκλημα της σύλησης και καταστροφής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συντελείται από την Τουρκία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, είτε λόγω της εσκεμμένης έκθεσης Χριστιανικών εκκλησιών και άλλων μνημείων στη φθορά του χρόνου είτε λόγω της συστηματικής καταστροφής τους και της πώλησης στην μαύρη αγορά χιλιάδων πολιτιστικών και θρησκευτικών αντικειμένων ιστορικής αξίας, στόχο έχει την εξάλειψη του ελληνορθόδοξου στοιχείου και στον εκτουρκισμό των κατεχομένων, τόνισε ο κ. Μουσιούττας. Είναι καθήκον μας, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία απειλείται στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ως μαρτυρία του παρελθόντος, αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον.

Ο κ. Μυριάνθους σημείωσε την εξέχουσα σημασία της εκστρατείας που ανέλαβε η ΔΣΟ, με στόχο να προβάλει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος προς ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας, τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για άλλα προβλήματα και εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον γειτονικών της χωρών. Συναφώς, ο κ. Μυριάνθους στηλίτευσε τις προκλήσεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Κατήγγειλε επίσης ότι, ως μέρος του υβριδικού πολέμου της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία διοχετεύει μαζικά παράτυπους μετανάστες, μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού και την αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι συμμετέχοντες στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ θα βρίσκονται σήμερα στη Λευκωσία, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου και θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο. Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή των συμμετεχόντων, οι οποίοι, στη συνέχεια, θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού εκδήλωση για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου της ΔΣΟ με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο». Ακολούθως, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν χώρους και μνημεία θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Πάφο, περιλαμβανομένης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στον Μούτταλο.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος προεξήρχε της Κυριακάτικης ακολουθίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Ν. Ιωνίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 19:58 από news_room    Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας λειτούργησε την, Κυριακή Δ΄ Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο κήρυγμά του […]

Φωτιά ξέσπασε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 10 / 2021 , 16:57 από news_room Φωτιά ξέσπασε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ Με αισθήματα βαθύτατης λύπης πληροφορούμε το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας ότι τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, 30 Σεπτεμβρίου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της […]

Pin It on Pinterest