19 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ για τις εθνικές επετείους Εγκάρδιες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον ασθενούντα Πάπα Φραγκίσκο Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη Φαινόμενο της νέας ψηφιακής εποχής τα fake news Κορυφαίο νησί η Πάτμος, για τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller Ιντιάνα – ΗΠΑ: 5χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16 μηνών αδελφό του Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Στις 4 Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Προστάτη των Καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Ίλιον

Οι Τρίτοι Χαιρετισμοί στην Μητρόπολη Κερκύρας

Οι Τρίτοι Χαιρετισμοί στην Μητρόπολη Κερκύρας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 / 3 / 2023 , 12:22 από news_room

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας,Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε στην ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στην Κασσιώπη, στην Βόρεια Κέρκυρα.

Ο Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας, είναι κι ένας εκ των ιστορικών ιερών ναών, αφού παλαιότερα ήταν μοναστήρι της Παναγίας, και ακριβώς σ αυτό τον ιερό ναό, συντελέστηκε το θαύμα της οματώσεως του τυφλού Στεφάνου, από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο ιερός ναός ήτο κατάμεστος από τους πιστούς, παρόντος του Δημάρχου της Βόρειας Κέρκυρας, κ. Γεωργίου Μαχειμάρη και άλλων τοπικών παραγόντων. Στον ιερό ναό εφημερεύει ο ρέκτης εφημέριος πρωτ. π. Ιωάννης Σαλβάνος.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του προς το πλήρωμα της εκκλησίας, έλαβε αφορμή από ένα τροπάριο του κανόνος του Ακαθίστου ύμνου « Ἐκ σοῦ ἡ δρόσος ἀπέσταξε, φλογμὸν πολυθεΐας ἡ λύσασα· ὅθεν βοῶμέν σοι· Χαῖρε ὁ πόκος ὁ ἔνδροσος, ὃν Γεδεὼν Παρθένε προεθεάσατο»

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το ως άνω τροπάριο και υπεγράμμισε ότι ο ένδροσος πόκος, τον οποίο είδε ο Γεδεών στην Παλαιά Διαθήκη μέσα στο αλώνι με το άχυρο, προεικόνισε τον Ιησούν Χριστόν, ο οποίος συνελήφθη από την Παναγία μας, και η μέχρι τότε πολυθεΐα που επικρατούσε στους λαούς διελύθη, εφόσον πλέον ο αληθινός θεός, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης ανέτειλε στην ανθρωπότητα και διέλυσε όλη την ειδωλολατρίαν.

Ο άνθρωπος μετά την πτώση του από την αγάπη του Θεού, που παρά το γεγονός ότι είχε αισθανθεί τον εαυτό του ως δυνατόν και ανεζήτησε την ανεξαρτησία του από τον Θεό, εν τούτοις ένοιωσε την αδυναμία στο να επιβιώσει, και γι αυτό ανεζήτησε υποκατάστατα του αληθινού Θεού.

Η αιτία της υπάρξεως μας είναι ο αληθινός θεός, ο δημιουργός και κτίστης του σύμπαντος κόσμου. Όσο λοιπόν ο άνθρωπος της οποιασδήποτε εποχής πιστεύσει στην αυτοδυναμία του, είναι αδύνατον να πορευθεί στη ζωή του ως αυθύπαρκτη παρουσία.

Επειδή ακριβώς ο αληθινός Θεός αντιλαμβάνεται αυτή τη αδυναμία του ανθρώπου, θέλησε πάλι εξ αγάπης να αναδημιουργήσει τον πεπτωκότα άνθρωπο στην αγάπη του Θεού.

Το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, εκπληρώνεται στην συνεργασία με το πρόσωπο της υπεραγίας Θεοτόκου. Αλλά για να μπορέσει ο πεπτωκός άνθρωπος να αντιληφθεί τούτο το προαιώνιον σχέδιο του Θεού, απέστειλε προφήτας, δικαίους, κριτές, προκειμένου να προετοιμάσουν την ανθρωπότητα.

Ο Γεδεών λοιπόν, ήταν εκείνος ο οποίος είδε ακριβώς την προεικόνιση του Υιού και Λόγου του Θεού, στον ένδροσο πόκο, ο οποίος ήτο στημένος στο κέντρο της Ξηράς άλωνος.

Η Πολυθεΐα της εποχής εκείνης, έλαβε πέρας. Σήμερα όμως η στείρα πνευματικά εποχή μας, η οποία αυτονομήθηκε εκ νέου από τον αληθινό Θείο, πελαγοδρομεί μέσα σε μια νεα ειδολολατρία.

Αυτή λοιπόν είναι η νέα μάστιγα της ανθρωπότητος η οποία δέχτηκε την αγάπη του Θεού και την δυνατότητα της κοινωνίας μαζί του, και ο σύγχρονος άνθρωπος εκ νέου αποφασίζει να ζήσει τον κολασμό του-τον χωρισμό του από τον Θεό.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Η ακαταστασία της ανθρωπότητας επάνω σε όλον τον πλανήτη, μας φέρνουν κοντά στα προφητικά λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, «ὅταν δὲ ἀκούσητε πολέμους καὶ ἀκαταστασίας, μὴ πτοηθῆτε, ἐγερθήσεται ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, σεισμοί τε μεγάλοι κατὰ τόπους καὶ λιμοὶ καὶ λοιμοὶ ἔσονται, φόβητρά τε καὶ σημεῖα ἀπ᾿ οὐρανοῦ μεγάλα ἔσται.» Βέβαια, και πάλι ο Θεός μας προειδοποιεί βλέποντας εκ νέου την πτώση του ανθρώπου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε στην πνευματική μας ζωή, να ανανήψουμε πνευματικά, και μέσα στο σώμα της Αγίας μας εκκλησίας να ζήσουμε την εν Χριστώ ενότητα και αγάπη, εγκαταλείποντες την κάθε νεοειδωλολατρία η οποία μας αποπροσανατολίζει από τον έναν και αληθινό Θεό.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς: Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη Εορτή των Χριστουγέννων 2020

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 23 / 12 / 2020 , 19:50 από news_room Πειραιάς 23/12/2020 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν   Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ ἀπέστειλε τήν ἀκόλουθη Ποιμαντορικήν Ἐγκύκλιον πρός τόν εὐσεβῆ Κλῆρον καί τόν φιλόχριστον λαόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς, διά τά […]

megalospilaiotisa_serres_ypodoxi_adologala (1)

Σερρών Θεολόγος: «Μεγίστη ευλογία για την πόλη των Σερρών η έλευση της Παναγίας ‘’Μεγαλοσπηλαιωτίσσης’’»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 11 / 2022 , 1:13 από news_room Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση του χριστεπωνύμου πληρώματός Της, με χαρά πνευματική, υποδέχθηκε, με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την σεβασμία, θαυματουργό και αποστολοχάρακτο ιερά Εικόνα […]

Pin It on Pinterest