11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα

Με επιτυχία η 4η Ημερίδα «Επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο»

4η Ημερίδα «Επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 3 / 2023 , 14:31 από news_room

Η 4 η Ημερίδα «Επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της στις 15 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel Αθηνών. Η Ημερίδα, η οποία αποτελεί πλέον ετήσια παράδοση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, παρουσίασε 15 αραβικές χώρες, τις αγορές τους, τις εμπορικές τους σχέσεις με την Ελλάδα και πώς μπορούν να ενισχυθούν, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν σε ενδιαφερόμενους Έλληνες επιχειρηματίες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη εισαγωγή από τον Ρασάντ Μάμπγκερ, Γενικό Γραμματέα, και μία ομιλία καλωσορίσματος από τον Χάρη Γερονικόλα, Πρόεδρο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Έπειτα, ο Ahed Sweidat, Πρύτανης των Συμβουλίου των Αράβων Πρεσβευτών και Πρέσβης της Ιορδανίας στην Ελλάδα, παρέθεσε την κεντρική του ομιλία, προτρέποντας τις δύο πλευρές να προσεγγίσουν περισσότερο η μία την άλλη, να συνεργαστούν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η κάθε μία.

Αυτή τη φορά, και με σκοπό να προσφέρει προστιθέμενη αξία στο κοινό, η ανανεωμένη έκδοση της Ημερίδας συμπεριλάμβανε μία ειδική συνεδρία αναφορικά με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι επιχειρηματίες πριν εισέλθουν στις αραβικές αγορές. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Ομάν, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της συνεδρίας, εξιστορώντας το δικό του «ταξίδι» στον αραβικό κόσμο, και δη στο Ομάν. Ανέφερε τους συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς που πρέπει κανείς να ακολουθεί στον αραβικό κόσμο, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση.

Συμβούλευσε το ελληνικό κοινό πώς να προσεγγίζει τους αραβικούς λαούς (όσον αφορά την αλληλεπίδραση, τη γλώσσα του σώματος, τη διατήρηση του σεβασμού προς τους πιο ηλικιωμένους, κλπ.). Ο Προκόπης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Ελλάδας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της προώθησης μίας επιχείρησης σε χώρες με διαφορετικές κουλτούρες. Εν ολίγοις, ο Καθηγητής Θεοδωρίδης είπε ότι το βασικό στοιχείο είναι η πρόσβαση στη σωστή πληροφόρηση, η οποία παρέχεται σε εκδηλώσεις όπως αυτή η Ημερίδα. Εμπιστοσύνη θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις με τους Άραβες επιχειρηματίες, ενώ απαραίτητη καθίσταται μία επίσκεψη στον αραβικό κόσμο, προτού κανείς ξεκινήσει το επιχειρείν στην περιοχή.

Έπειτα, ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία με την παρουσίαση των αγορών των αραβικών χωρών της Β. Αφρικής, με συντονιστή τον Νίκο Βλαχάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΝΕΟΚΕΜ και Αντιπρόεδρο του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Ο Mohemd El Bechir El Hadj, Σύμβουλος Α’ στην Πρεσβεία της Μαυριτανίας στην Ιταλία με παράλληλη διαπίστευση στην Ελλάδα, παρουσίασε τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα του στους Έλληνες επιχειρηματίες και πιθανούς επενδυτές. Η Atika Karom, Αναπληρώτρια Επικεφαλής Αποστολής στην Πρεσβεία του Μαρόκου στην Ελλάδα, παρουσίασε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η χώρα της είναι ανταγωνιστική σε πολλούς τομείς και παρουσιάζει διευκολύνσεις σε επενδυτές. Η Κλειώ Τοπούζη, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ, Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μαρόκο, υποστήριξε την προηγούμενη παρουσίαση, αναφερόμενη κυρίως στις εμπορικές ευκαιρίες μεταξύ της Ελλάδας και του Βασιλείου. Έπειτα, ο Hichem Omari, Γραμματέας Α’ στην Πρεσβεία της Αλγερίας στην Ελλάδα, παρέδωσε ομιλία, στην vοποία επικεντρώθηκε στα πιο σημαντικά στοιχεία της Αλγερινής οικονομίας, το νέο επενδυτικόv νόμο της Αλγερίας και, τέλος, τις επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στην αλγερινή αγορά.

Στη συνέχεια, η Αφροδίτη Οικονόμου, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλγερία, συμπλήρωσε την ομιλία του κ. Hichem, αναφερόμενη στους τομείς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Αλγερίας, κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Αλγερία και να εξερευνήσουν τρόπους με τους oποίους μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αγορά. Ανέφερε ότι οι καλύτερες προοπτικές βρίσκονται στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας (ανανεώσιμη), ΤΠΕ, γεωργία και έργα υποδομών, ενώ τόνισε τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο μεσογειακών λαών.

Το δεύτερο μέρος της συνεδρίας για τη Βόρεια Αφρική ξεκίνησε με μία εισαγωγή από τον συντονιστή, Δαμιανό Ευθυμιάδη, Business Development Director της Archirodon και Μέλος ΔΣ του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος κάλεσε πρώτα την Nadia Rouissi, Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία της Τυνησίας στην Ελλάδα, η οποία παρουσίασε τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα της στον επενδυτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο Σταμάτης Ζαχαριάδης, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τυνησία, συμπλήρωσε την ομιλία της προηγούμενης ομιλήτριας, αναφερόμενος στους βασικούς εμπορικούς τομείς όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες για αλλοδαπούς επενδυτές, καθώς και στις βασικές πληροφορίες αναφορικά με το πώς να εισέλθει κανείς για να εγκαταστήσει εκεί την επιχείρησή του (από τα σημεία εισόδου μέχρι την εκεί διαφήμιση, την εύρεση εταίρου κ.ά). Έπειτα ο λόγος δόθηκε στον Tarek Ali Al-Mabrouk Ben Ibrahim, Σύμβουλο Πολιτικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε για το πώς η χώρα του αποτελεί μία τεράστια αγορά για τους Έλληνες εξαγωγείς και επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών. Η τελευταία και σημαντική χώρα της Βόρειας Αφρικής που παρουσιάστηκε ήταν η Αίγυπτος. Η Noha Kamal Ahmed, Επικεφαλής Εμπορικού Γραφείου στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα, παρουσίασε τις εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις της χώρας της με την Ελλάδα και τις προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης για εγκαθίδρυση διαδικασιών φιλικών προς τους αλλοδαπούς επιχειρηματίες και επενδυτές.

4η Ημερίδα «Επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο»

Τέλος, ο Περικλής Δαβανέλος, Επικεφαλής Τμήματος ΟΕΥ στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο, μίλησε για την ανθεκτικότητα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, παρά την επιδημία covid-19. Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Αίγυπτο παραμένουν ισχυρές και ότι η Αίγυπτος παραμένει μία σταθερή επιλογή για τους Έλληνες επενδυτές. Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα για δικτύωση, η συνεδρία για τις αγορές των χωρών του Βορείου Μασρίκ ξεκίνησε με τον συντονιστή Raed Bassatne, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην BB Energy Management και Μέλος ΔΣ του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση παρουσιάζοντας τους ομιλητές.

Ο πρώτος που ανέβηκε στο βάθρο ήταν ο Omar Fanous, Σύμβουλος Α’ στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ο οποίος παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στην Παλαιστίνη, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και τους διαθέσιμους τομείς προς ανάπτυξη (ενέργεια, τουρισμός, κατασκευές, κτηματομεσιτικά, τρόφιμα και ποτά, μεταξύ άλλων). Έπειτα, η Roua Shurbaji, Αναπληρώτρια Επικεφαλής Αποστολής στην Πρεσβεία της Συρίας στην Ελλάδα, μίλησε για το επενδυτικό κλίμα στη Συρία και, πιο συγκεκριμένα τις ευκαιρίες στην τεχνολογία της πληροφορίας, τις υποδομές και την ενέργεια, καθώς και τον κοινό τόπο και χαρακτηριστικά μεταξύ του συριακού και του ελληνικού λαού. Με τη σειρά του, ο Issa Alhijazin, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αποστολής στην Πρεσβεία της Ιορδανίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στους δυνατούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδας, και vπαρουσίασε τις δυνατότητες της χώρας του ως πιθανό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο. Ο τελευταίος ομιλητής της συνεδρίας, Auday Asaad Al-Saoudi, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αποστολής στην Πρεσβεία του Ιράκ στην Ελλάδα, ανέδειξε τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση των επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι υποδομές, η γεωργία, η στέγαση και άλλες. Έπειτα, ξεκίνησε η συνεδρία για τις χώρες του Κόλπου, με τον Ρασάντ Μάμπγκερ, Γενικό Γραμματέα του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, ως συντονιστή. Ο λόγος δόθηκε αρχικά στον Refai Almutairi, Αναπληρωτή Επικεφαλής Αποστολής στην Πρεσβεία του Κουβέιτ στην Ελλάδα, ο οποίος εγκωμίασε την ελεύθερη οικονομία της χώρας του, το ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα και την ελεύθερη ροή κεφαλαίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στους βασικούς πυλώνες του Οράματος 2035 του Κουβέιτ, που στοχεύει στη μεταμόρφωση του Κουβέιτ σε ηγετικό κέντρο στην περιοχή, από οικονομική, πολιτισμική και θεσμική σκοπιά. Στη συνέχεια, ο Abdulaziz Algaith, Εμπορικός

Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, παρουσίασε το Όραμα 2030 του Βασιλείου, τους βασικούς του πυλώνες, τους πολλούς αναπτυσσόμενους τομείς της σαουδαραβικής οικονομίας και τα mega projects του Βασιλείου που διατίθενται σε επενδυτές. Ο Αλέξανδρος Οικονόμου, Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας που έχει υπηρετήσει στη Σαουδική Αραβία, παρουσίασε την εμπειρία του από τις διμερείς οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις.

Ο κ. Οικονόμου κάλεσε για διαφοροποίηση στους εμπορικούς τομείς μέσω θεσμικού διαλόγου και επικοινωνίας ώστε να ανακαλυφθούν νέοι τομείς ενδιαφέροντος για εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Έπειτα, ο Δημήτρης Θωμόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕY στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρθηκε στο πώς η χώρα στην οποία υπηρετεί αποτελεί μία από τις πιο ανοιχτές οικονομίες του κόσμου, με τη Σαουδική Αραβία ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή. Με μία ιδιαίτερη ανταγωνιστική αγορά, τα ΗΑΕ προσφέρουν πληθώρα ευκαιριών στους Έλληνες επιχειρηματίες, εφόσον ακολουθήσουν τις σωστές οδούς για να διεισδύσουν στην αγορά. Έπειτα έγινε μία αναφορά στο Κατάρ, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του Κόλπου, που επιδιώκει την εγκαθίδρυση μίας διαφοροποιημένης, ανταγωνιστικής και βασισμένης στη γνώση οικονομία, σύμφωνα με το Εθνικό Όραμα του Κατάρ 20230. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Ομάν, μίλησε για το ειρηνικό κλίμα της χώρας, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χαμηλό μέσο όρο του πληθυσμού και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις ελεύθερες οικονομικές ζώνες του Ομάν. Στο τέλος, ο Ρασάντ Μάμπγκερ, ο οποίος είναι, επίσης, Επίτιμος Πρόξενος της Υεμένης στην Ελλάδα, έκανε μία σύντομη αναφορά στην πατρίδα του και τη σημαντική κληρονομιά που έχει προσφέρει στις αραβικές χώρες αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η 4 η Ημερίδα περιλάμβανε, όπως όλες οι εκδηλώσεις του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου, συναντήσεις Β2Β και ενταντική δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων, των Ελλήνων επιχειρηματιών και των Αράβων ομολόγων τους. Μας τίμησαν με την παρουσία τους οι Dr. Saad Alammar, Πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, Mahieddine Djeffal, Πρέσβης της Αλγερίας, Ghady El Khoury, Πρέσβης του Λιβάνου, Youssef Dorkhom, Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης, Firas Al Rashidi, Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Συρίας και άλλοι εκπρόσωποι των αραβικών πρεσβειών. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων. Το Επιμελητήριο θα ήθελε να ευχαριστήσει τα εκλεκτά μέλη του που συνεισέφεραν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο George Alexander, UNIPHARMA-INTERMED, HELLENIQ Energy, SABO, MYTILINEOS και ARCHIRODON, καθώς και όλους τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες, στους οποίους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές τους προσπάθειες.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σε κλοιό χιονιά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 2 / 2021 , 2:10 από news_room Τσουχτερό κρύο και χιόνια συνεχίζουν να προκαλούν χάος στις νότιες και κεντρικές ΗΠΑ, με μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης και ανθρώπινες απώλειες, την ώρα που μια χειμερινή καταιγίδα πλήττει και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το σύστημα που προκάλεσε τις σφοδρές […]

Περί Οίνου : Περσινά ξινά σταφύλια; Κάθε άλλο!

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 0:58 από news_room του Θέμου Νικολετόπουλου Είναι προτιμότερο να εστιάζεις στα θετικά ενός συνόλου. Οπότε, δοκιμάζοντας ξανά στις αρχές του 2021 φιάλες του 2019 που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά ένα περίπου χρόνο πριν, αποφάσισα να γράψω για αυτές που πέρασαν με επιτυχία τις […]

Pin It on Pinterest