30 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Μητρόπολη Σερρών

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Μητρόπολη Σερρών

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 3 / 2023 , 20:13 από news_room

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ευφροσύνης και θρησκευτικής κατανύξεως, εορτάσθηκε λειτουργικώς η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα περικαλλέστατο ιερό Ναό Τιμ. Σταυρού Σερρών.

Σήμερα, Γ’ Κυριακή των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, 19 Μαρτίου 2023, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την συμπροσευχητική παρουσία των Βουλευτών Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδη, Ελ. Αβραμάκη και Κ. Μπούμπα, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, του Συνταγματάρχου του 10ου Συντάγματος Πεζικού Σερρών, του Δ/ντου της Αστυνομικής Διευθύνσεως Σερρών του Διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και πλήθους ευλαβών χριστιανών.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας ανεγνώσθη το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί των ιερατικών κλήσεων» και ετελέσθη το μυστήριο της εις διάκονον χειροτονίας του ευλαβεστάτου νέου κ. Ραφαήλ Ρούσου.

Στην ομιλία του προς το νέο έγγαμο διάκονο της Εκκλησίας των Σερρών, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:  «Αγαπητό μου παιδί, Ραφαήλ, ιδού ότι επέστη ο χαρμόσυνος καιρός της προσωπικής σου Πεντηκοστής. Προσέρχεσαι ενώπιον του Κυρίου σήμερον, δοξάζων, χαίρων και τρέμων, με βεβαίαν όμως απόφασιν να Τον υπηρετήσεις με όλην σου την ψυχήν. Σήμερα, εισέρχεσαι στον ολόφωτο γνόφο της θείας ιερωσύνης, που ακτινοβολεί το φως του Σταυρού του Κυρίου μας και την δόξαν της Αναστάσεώς Του. Καλείσαι να υπηρετήσεις από θέσεως ευθυνοφόρου το μυστήριο της πίστεως και της σωτηρίας των ανθρώπων με ήθος ευχαριστιακό, με ταπείνωση και με υπακοή στο άγιο θέλημά Του, να αποτελέσεις κι εσύ έναν τίμιο κρίκο στην χρυσή εκείνη πνευματική αλυσίδα, η οποία ξεκινά από τον Δεσπότη Χριστόν και έχει ως πρώτους κρίκους τους αγίους Αποστόλους, τους ταπεινούς, τους μικρούς και ασήμαντους ψαράδες κατά το πνεύμα του κόσμου, αυτούς που με την δύναμιν του Χριστού και την χάριν του Αγίου Πνεύματος άλλαξαν σωτηριωδώς τον ρουν της ανθρωπίνης ιστορίας. Οι μικροί και ταπεινοί ψαράδες της Γαλιλαίας εταπείνωσαν τους νομιζομένους υψηλούς και ισχυρούς, τα προβάτια του Χριστού ενίκησαν τους σκληρότατους λύκους της αθεΐας και της ειδωλολατρίας.

Αυτό είναι το μυστήριο της αγίας ιερωσύνης, παιδί μου, του οποίου υπηρέτης και διάκονος καθίστασαι και εσύ σήμερα. Είναι η φανέρωσις της εν ταπεινώσει κρυπτομένης αλλά θαυματουργικώς ενεργούσης δόξης του Χριστού, όπως αυτή γνωρίζεται στο μυστήριο του Σταυρού. Είναι η ακαταγώνιστος δύναμις του Θεού, η οποία τελειούται μέσα στην ανθρωπίνη ασθένεια και ταπείνωση. Η ιερωσύνη, παιδί μου, είναι σταυρός, όχι αδιέξοδος, αλλά σταυρός που προετοιμάζει, φανερώνει και οδηγεί στην Ανάσταση.

Ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι Εκείνος, ο οποίος και σήμερα περιέρχεται την ανθρώπινη ιστορία και προσκαλεί τους νέους αποστόλους Του, τους αφοσιωμένους διακόνους Του, τους οποίους και αποστέλλει ως πρόβατα ανάμεσα σε λύκους για να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας.

Από της μικροτάτης σου ηλικίας, παιδί μου, Ραφαήλ, δέχθηκες κι εσύ αυτό το κάλεσμα και αποφάσισες να υπηρετήσεις τον Κύριο σε δυσκόλους καιρούς, κατά τους οποίους διαμορφώνονται και στην πατρίδα μας δύο ισχυροί πόλοι. Ο πρώτος θέλει την Εκκλησία πειθήνια θεραπαινίδα ανθρωπίνων συστημάτων και εγκοσμίων επιδιώξεων, υποτεταγμένο μέρος ενός συστήματος που παράγει και αναπαράγει παρακμή και κρίσεις. Ο δεύτερος πόλος υποδεικνύει έναν τρόπο ζωής χωρίς καθόλου Χριστόν, χωρίς Εκκλησίαν, χωρίς ορίζοντα ζωής και πλεύση αθανασίας. Ο Χριστός και η Εκκλησία Του, σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση, δεν ανήκουν στα ουσιώδη της ζωής μας. Ανήκουν σε ένα παρελθοντικό κόσμο που δεν έχει τίποτε να προσφέρει σήμερα. Ο άνθρωπος καθίσταται αυταξία και ο Θεός περιττεύει. Έτσι λέγουν! Πόσο λάθος κάνουν, όμως! Εσύ, παιδί μου, θα προσπερνάς με μακροθυμία και αγάπη τα ρέοντα και γεμάτα έπαρση και αλαζονεία ανθρώπινα φληναφήματα που γρήγορα μεταβάλλονται και μετά πατάγου κρημνίζονται. Εξάλλου, πάντα την ύβρη ακολουθεί η νέμεσις. Εσύ, οφείλεις να είσαι γεμάτος κατανόηση, αγάπη, αλήθεια και στοργή Χριστού, ώστε να υπηρετείς τον άνθρωπο στην ολότητά του. Αυτήν την παρακαταθήκη μας άφησε ο Κύριός μας.

Η Εκκλησία μας ως αγαθοποιός δύναμις και πηγή αγιασμού και προόδου πορεύεται θυσιαστικώς, συλλειτουργικώς και συνεργατικώς μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είναι εκ του κόσμου αυτού. Είναι η «καινή κτίσις», η μικρά ζύμη που αναπλάθει και ζωογονεί όλο το ανθρώπινο φύραμα και την ιστορία του.
Δύναμις και έμπνευσίς σου να είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας, παρηγορία σου η ζωηφόρος αγία Τράπεζα, από την οποία θα αντλείς δύναμιν και ευλογίαν. Να είσαι δοτικός προς κάθε άνθρωπο, να αναγνωρίζεις στο πρόσωπο του κάθε αδελφού σου αυτήν την εικόνα του ιδίου του Θεού. Καθήκον σου, από σήμερα, είναι να θυσιάζεσαι καθημερινώς για την αγάπη Του, αφήνοντας πίσω ατέλειες που μας κρατούν στη γη.

Έργο σου ιερό, από σήμερον, είναι να ευαγγελίζεσαι με την ζωή, το ήθος σου, την διακονία σου, την ειρήνη, την δύναμη, την δικαιοσύνη και την σοφία του Σταυρού που φωτίζει το μυστήριο της Αναστάσεως και πιστοποιεί ότι «μεθ’ ημών ο Θεός». Δικαίωμα και ελπίδα αναστάσεως μπορούν να έχουν εκείνοι που αγωνίζονται προς χάριν του Χριστού να σταυρώσουν τον παλαιόν άνθρωπον που δουλεύει στα πάθη και τον θάνατο. Ο Χριστός είναι η ακλόνητη και συμπαγής πέτρα, στην οποία άλλοι μεν, με ασφάλεια οικοδομούν την ζωή τους, άλλοι δε, τυφλωμένοι από τον εγωϊσμό τους σκοντάφτουν, τσακίζονται και κρημνίζονται στον όλεθρο και την καταστροφή. Έργο σου, παιδί μου, θα είναι επάνω σ’ αυτήν την πέτρα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να οικοδομήσεις την ιερατική σου διακονία.
Να μείνεις σ’ ολόκληρη την ζωή σου χριστοκεντρικός, ταπεινός, πιστός και ενσυνείδητος αγωνιστής για χάρη του Χριστού και της αληθείας Του. Να μην φοβηθείς, να μην δειλιάσεις. Να λέγεις την αλήθεια. Πάντα όμως με αγάπη και πόνο. Τότε, να γνωρίζεις, ότι η δύναμη του Χριστού θα σε σκεπάζει και θα σου χαρίζει ουράνιες παρακλήσεις, ώστε και συ, ως τίμιος λειτουργός Του να αναπαύεις τις ψυχές των ανθρώπων.

Πορεύου λοιπόν, παιδί μου, πορεύου κάτω από την σκιά του Σταυρού του Κυρίου μας. Αυτός να νοηματοδοτεί τη ζωή σου ολόκληρη και να αποτελεί το μέτρο της διακονίας σου. Απ’ αυτόν να λαμβάνεις φως και δύναμη, έμπνευσιν, υπομονήν και πλησμονήν χάριτος, έτσι ώστε να υπηρετείς ευόρκως τον άγιον Θεόν.
Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου, λάβε τον Σταυρό Του επί των ώμων σου και φύλαξέ τον ως πολυτίμητον θησαυρόν εις την καρδίαν σου. Με την δύναμή του, να υπηρετήσεις τον Θεόν, να αγαπάς τους ανθρώπους ειλικρινώς, ακόμα και μέσα στην ατέλειά τους και να αγιάσεις!».

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Σερρών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Σερραίων ηρώων του 19ου Συντάγματος Πεζικού, οι οποίοι τον Μάρτιο του 1941 υπερασπίσθηκαν γενναίως το Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα, σε μία από τις κρισιμότερες μάχες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία και θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στο νέο διάκονο π. Ραφαήλ και στην ζωή των ευλαβών πιστών.

Σχετικά Άρθρα

Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Ακολουθούμε τον Κύριο μας με πίστη, βεβαιότητα και ελπίδα ότι η Ανάσταση είναι πολύ κοντά»

Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Ακολουθούμε τον Κύριο μας με πίστη, βεβαιότητα και ελπίδα ότι η Ανάσταση είναι πολύ κοντά»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 4 / 2023 , 5:03 από news_room Σε άκρως κατανυκτικό κλίμα τελέστηκε την Μεγάλη Παρασκευή Εσπέρας 14 Απριλίου 2023 η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Της ακολουθίας προεξήρχε ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος όπου κήρυξε και τον Θείο […]

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Πραστειό Αυδήμου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 9 / 2021 , 17:45 από news_room Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος το προσεχές Σάββατο θα χοροστατήσει κατά τον εσπερινό και θα κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Πραστειό Αυδήμου. Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κελοκέδαρα.