19 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ για τις εθνικές επετείους Εγκάρδιες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον ασθενούντα Πάπα Φραγκίσκο Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη Φαινόμενο της νέας ψηφιακής εποχής τα fake news Κορυφαίο νησί η Πάτμος, για τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller Ιντιάνα – ΗΠΑ: 5χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16 μηνών αδελφό του Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Στις 4 Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Προστάτη των Καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Ίλιον

Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης

Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 3 / 2023 , 19:20 από news_room

Την Κυριακή Β΄ Νηστειών ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Νιού Ροσέλ της Νέας Υόρκης. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του σημείωσε:

Αγαπημένες αδελφές και αδελφοί εν Χριστώ,
Έχοντας μόλις επιστρέψει από το Ιερό Κέντρο της Πίστης μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έρχομαι σήμερα κοντά σας γεμάτος ενθουσιασμό και ελπίδα για την Εκκλησία μας – τόσο στον κόσμο όσο και σε αυτή τη χώρα. Παρόλο που υπάρχουν πολλές δυσκολίες και θλιβερά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, όπως:
1) Ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ο οποίος τώρα έχει κοστίσει πάνω από 300.000 ζωές τόσο από τον εισβολέα όσο και από τον εισβολέα·
2) Η ανείπωτη καταστροφή στο Türkiye και τη Συρία, με την απώλεια πάνω από 50.000 συνανθρώπων μας·
3) Και η τραγωδία του ελληνικού σιδηροδρομικού ατυχήματος, που έχει συγκλονίσει χώρα και Διασπορά με την παράλογη απώλεια υποσχέσεων και ζωής·

Παρά τα θλιβερά αυτά γεγονότα, υπάρχει και λόγος να ελπίζουμε. Επειδή έχουμε δει τεράστια ξεσπάσματα αγάπης, υποστήριξης και προσευχής σε όλες αυτές τις τραγωδίες – χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Απλά, επειδή οι συνάνθρωποι υποφέρουν, και θέλουμε να ανακουφίσουμε αυτό το μαρτύριο. Αυτό είναι το καλύτερο της πνευματικής μας παράδοσης, που γιορτάζουμε σήμερα στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Την περασμένη εβδομάδα, την Α’ Κυριακή των Νηστειών, τηρήσαμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, την Αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, που πρωτοεορτάστηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου, το έτος 843.

Και ποιος ήταν ο θρίαμβος; Η αλήθεια ότι ο Θεός έγινε ανθρώπινο ον. Ότι μπήκε πλήρως στην ανθρωπιά μας με κάθε τρόπο – εκτός από την αμαρτία – τόσο πολύ, που θα μπορούσες να ζωγραφίσεις μια εικόνα Του. Στην Ενσάρκωση, ο Δημιουργός εκδήλωσε ότι η δημιουργία είναι «πολύ καλή», όπως λέει στο Βιβλίο της Γένεσης. Ο Θεός εισήλθε στην εμπειρία μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να μπούμε μέσα στο δικό Του.

Αυτή η Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών είναι ένας ακόμη θρίαμβος της Ορθοδοξίας, επειδή ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς – μέγας μοναστηριακός και μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης – έδωσε στην Εκκλησία την οριστική διδασκαλία που μπορούμε πραγματικά και αυθεντικά να βιώσουμε τον Θεό. Διατύπωσε τη θεολογία των Θείων Ενέργειας – την πραγματικότητα του Θεού που κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει, γιατί οι Ενέργειες του Θεού είναι το μέσο με το οποίο υπάρχει ο δημιουργημένος κόσμος.

Όπως ακριβώς δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένες τις εικόνες – αλλά κάθε χρόνο, επιβεβαιώνουμε την αυθεντία τους την Πρώτη Κυριακή των Νηστειών. Αυτή τη Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών επιβεβαιώνουμε την αυθεντική μας σχέση με τον Θεό, μέσω της εξυψώσεως του προσώπου και των διδασκαλιών του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Ως κάποιος που έχει περάσει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, μπορώ να σας πω ότι αξίζει η αφοσίωση σε αυτόν τον Άγιο.

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς ήταν μεγάλος ιεροκήρυκας και τα πλήθη μαζεύονταν για να ακούσουν τα κηρύγματά του – όπως συνήθιζε ο λαός της Αντιόχειας να πακετάρει τις εκκλησίες μέχρι το χείλος για να ακούσει τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Είναι πολύ, πολύ λυπηρό για μένα να σημειώσω ότι η αρχαία Αντιόχεια, η πόλη του Χρυσογλώσσου, Ιωάννη, που αργότερα έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, έφυγε – καταστράφηκε εντελώς από τον πρόσφατο σεισμό.

Μας έχουν δείξει ότι είμαστε τόσο πολύ εύθραυστοι, και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η διδασκαλία του σημερινού μεγάλου Αγίου και Θεολόγου. Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι, αλλά έχουμε την ιδιότητα του Θεού, όπως διδάσκουν οι Πατέρες.

Αυτή η ιδιότητα προορίζεται να γεμίσει με Θεϊκές Ενέργειες, οι οποίες όχι μόνο φωτίζουν το μυαλό μας, αλλά μας κάνουν και ανοιχτούς σε έναν θαυματουργό τρόπο ζωής. Και αυτός ο τρόπος ζωής βασίζεται στην αγάπη, στη συμπόνια, στο έλεος και στη συγχώρεση. Εάν μπορείς να εξασκήσεις αυτές τις αρετές στην καθημερινότητά σου, θα διαπιστώσεις ότι χτίζεις δύναμη για να αντέξεις κάθε πρόκληση.

Έτσι, εορτάζουμε τον ιερό Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, Γρηγόριο Παλαμά. Και επιβεβαιώνουμε ότι η δύναμη του Θεού, ακόμη και η δόξα Του, είναι στη διάθεσή μας αν ζούμε ως πλάσματα ικανά για την αγάπη και τη χάρη Του. Αδειάζουμε τον εαυτό μας από τον εγωισμό, και βιώνουμε με τη σειρά μας τις Θείες Ενέργειες Του, γιατί έχουμε προετοιμαστεί για να τις δεχτούμε, ζώντας ζωές αρετής.

Μακάρι όλοι να αποκτήσουμε μια ματιά από εκείνες τις Ενέργειες που εργάζονται στις ψυχές μας, μέσα από τις μεσολαβήσεις του μεγάλου αυτού Πατέρα, Γρηγόριου Παλαμά, του Αγίου και Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Αμήν.

Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης Η Β΄ Κυριακή των Νηστειών στην Αγία Τριάδα Νιου Ροσέλ της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Με ανακοίνωση του το ABC ανασκευάζει όσα είχε δημοσιεύσει για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας & τη «Βασιλειάδα» – Η ανακοίνωση της Ι.Α.Α.

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 9 / 2021 , 14:46 από news_room Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χαιρετίζει με ικανοποίηση την αναδίπλωση του ειδησεογραφικού Οργανισμού ABC και την έκφραση συγγνώμης προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο για τα όσα ψευδή, διαστρεβλωτικά και εντέλει συκοφαντικά είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε βάρος […]

Ανακοίνωση των Κληρικών της Ι.Μ. Καλύμνου για την φραστική επίθεση στον Μητροπολίτη Παϊσιο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 23 / 6 / 2021 , 9:55 από news_room Οι κληρικοί της Καλύμνου ανακοίνωσαν επιστολή συμπάθειας προς το πρόσωπο του σεβ. μητροπολίτη Λέρου και Καλύμνου κ. Παϊσιο μετά από φραστική και συνάμα συκοφαντική επίθεση στην οποία ο σεβασμιώτατος θέλησε και δεν έδωσε συνέχεια και καταδικάζουν απερίφραστα το γεγονός […]

Pin It on Pinterest