11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίω όρει ασκήσαντος

1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 2 / 2023 , 8:07 από news_room

Φεβρουάριος 953 μ.Χ.: «…Ὅπερ μαθόντας (τοῦ σώματος χωριζόμενος καί πρός Θεόν ὅν ἠγάπησε πορευόμενος) τούς τάς κύκλῳ κώμας οἰκοῦντας, καίτοι σφοδροῦ τοῦ χειμῶνος ὄντος καί χιόνος ἀμυθήτου καταπεσούσης, ὡς σχεδόν καί ὁδούς ἀβάτους καί οἰκίας ἀνεκβάτους γενέσθαι, ὅμως οὐδέν ἐκείνους τῆς πρός αὐτόν ἐπέσχε πορείας, ἀλλά πανδημεί πάντες συνέρρεον καί παρ’ αὐτῷ … παρέμενον…».

Φεβρουάριος 2023 μ.Χ.: Τίποτα δεν θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία των πιστών να βρεθούν κοντά στον αγαπημένο τους Άγιο τιμώντας τη μνήμη Του και προσκυνώντας το χαριτόβρυτο λείψανό Του, καθώς χειμερινόν μεν το νέφος της κακοκαιρίας, εαρινή δε η ηλιαχτίδα της ελπίδας.

1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος, η περιώνυμη Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά τίμησε τη μνήμη του Ιδρυτή και Προστάτη Της, την 6η και 7η Φεβρουαρίου 2023, παρά το δριμύ ψύχος και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, νωρίς το απόγευμα έγινε η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου από το Καθολικό, όπου μόνιμα φυλάσσονται, στον Ιερό Ναό της Παναγίας, όπου τελέστηκε ο Μικρός Εσπερινός και ο Αγιασμός. Κατόπιν, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πιστών και των αρχών του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά, τον ταπεινό και αθόρυβο, που έγινε προφήτης, μυροβλύτης και θαυματουργός, στον οποίο κατέφευγαν οι σύγχρονοί του για να τους στηρίξει, όπως κι εμάς σήμερα έρχεται να μας ενισχύσει, να μας στηρίξει, να μας παρηγορήσει, να μας δείξει το δρόμο της κάθαρσης και της αγιότητας και να μας δείξει ότι η ζωή του ανθρώπου καταξιώνεται με την πίστη στο Θεό και την αγάπη στο συνάνθρωπο. Επίσης, αναφέρθηκε στα 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά, επέτειο στην οποία είναι αφιερωμένο φέτος το εγκόλπιο Ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εορτή του Οσίου. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις υιικές ευχές του, την αγάπη και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και ευχήθηκε ο Κύριος με τις πρεσβείες του Οσίου Λουκά να του δίδει έτη πολλά, υγεία και δύναμη να πηδαλιουχεί το σκάφος της Εκκλησίας με σοφία και σύνεση. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς xρόνια πολλά και ευλογημένα.

Το βράδυ στην Κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του Οσίου, τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, με τη συμμετοχή πιστών και μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου, που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πήγαν στο Μοναστήρι να τιμήσουν τον Άγιο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στα μηνύματα, τα οποία παίρνουμε από τη ζωή του Οσίου Λουκά, την ταπείνωση, την αγάπη στο Θεό, την αγάπη στον συνάνθρωπο και στη φύση, που θα πρέπει να μας συνέχουν και να μας αγγίζουν.  Απευθυνόμενος στους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου που είχαν, όπως είπε, την τόλμη παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες να πάνε στο Μοναστήρι να τιμήσουν τον Όσιο, ευχήθηκε κάθε θεϊκή ευλογία, καλή πρόοδο και χαρά στη ζωή τους και τα λάθη των μεγάλων να μην τους εμποδίζουν, να ανακαλύπτουν τους αυθεντικούς ανθρώπους, που υπάρχουν πάντοτε, για να μας κατευθύνουν και να μας βοηθούν να επιλέγουμε τα αληθινά, τα όμορφα και τα σωτήρια. Επίσης, ευχήθηκε στον Καθηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής, στους εορτάζοντες και σε όλους τους πιστούς χρόνια πολλά και κάθε θεϊκή ευλογία με τις πρεσβείες του Οσίου Λουκά.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 FM, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και το Ραδιοφωνικό Σταθμό  “Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM”, το Ραδιοφωνικό Σταθμό “Sirios FM 95,8” και το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας “Βοιωτική Εκκλησία 99,2 FM” για την αναμετάδοση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας της εορτής του Οσίου Λουκά, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς, που δεν μπόρεσαν να πάνε στο Μοναστήρι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, να παρακολουθήσουν μέσω του ραδιοφώνου τις Ακολουθίες.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Οσίου από το Ναό της Παναγίας, όπου είχαν μεταφερθεί για την εορτή, στη μαρμάρινη Λάρνακα στο Καθολικό, όπου μόνιμα φυλάσσονται.

Στις ακολουθίες έψαλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και τον ψάλτη της Μονής του Οσίου Λουκά  κ. Δήμο Φυτίλη.

1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος 1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά του εν τῳ Στειρίῳ όρει ασκήσαντος

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

G20: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

G20-Πρόεδρος Μπάιντεν: «Ο πάπας Φραγκίσκος είναι πραγματικά ένας αξιοσέβαστος και αυθεντικός άνθρωπος»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares G20-Πρόεδρος Μπάιντεν: Ο πάπας Φραγκίσκος είναι «Πραγματικά ένας αξιοσέβαστος και αυθεντικός άνθρωπος» «Είναι ένας πραγματικά αξιοσέβαστος και αυθεντικός άνθρωπος», σχολίασε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου G20 στη Ρώμη. Αναφέρθηκε μάλιστα επί μακρόν στον ποντίφικα, πολύ περισσότερο από τις απαντήσεις που έδωσε για άλλα […]

Αρχιεπισκοπη Κύπρου - Ποιοι διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο μέχρι στιγμής

Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει Αρχιεπισκοπικών – Την Δευτέρα οι εκλογικοί προκαταρκτικοί κατάλογοι σε ενορίες & κοινότητες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 12 / 2022 , 16:27 από news_room Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει Αρχιεπισκοπικών – Την Δευτέρα οι εκλογικοί προκαταρκτικοί κατάλογοι σε ενορίες & κοινότητες Δεκαέξι ημέρες πριν απο την διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών, με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις. Σύμφωνα με τον έφορο Ιωάννη Χαριλάου η προκαταρκτικοί […]

Pin It on Pinterest