27 °C Athens, GR
30/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Συνταξιούχοι – Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ποιοί και πόσα θα πάρουν

Συνταξιούχοι – Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ποιοί και πόσα θα πάρουν

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 15 / 2 / 2023 , 12:09 από news_room

Τα κριτήρια για τα ποσά που θα πάρουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι στο πλαίσιο του επιδόματος προσωπικής διαφοράς που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε το πρωί της Τετάρτης η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ύψος της ενίσχυσης (από 200 έως 300 ευρώ) θα εξαρτηθεί από τρία κριτήρια:

 1. Η μερική ή καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
 2. Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
 3. Άλλες τυχόν ενισχύσεις που λαμβάνουν

Αναλυτικά:

560.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 300 ευρώ :

 • Όσοι δεν είδαν καμία αύξηση, έχουν προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων από 800 έως 1.000 ευρώ. Πρόκειται για 120.000 περίπου άτομα (το 5% του συνόλου).
 • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο ενίσχυση τα περασμένα Χριστούγεννα.
 • Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.000 έως 1.100 ευρώ, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μηδαμινό όφελος από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης (περίπου 36 ευρώ τον χρόνο). Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 70.000 άτομα.

394.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 250 ευρώ:

 • Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης με περίπου 110 ευρώ. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 300.000 συνταξιούχους
 • Συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση, αλλά έλαβαν ένα μικρότερο ποσό. Πρόκειται για 94.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49%.

158.000 συνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ:

 • 35.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1600 ευρώ και είδαν αυξηση μέχρι 3,49%.
 • Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.110 ευρώ και είδαν αύξηση από 3,5% έως 6,9%.

Τα 7 μέτρα

Στην αρχή της ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε τις επτά παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση:

 • Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης από 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.
  αφορολόγητη, ανεκχώρητη, ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται δεν συμψηφίζεται δεν υπόκειται σε τέλος. 280 εκατ. ευρώ
 • Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλους του έτους (αντί για Ιούνιο του 2023) σε τομείς όπως μεταφορές, καφές, γυμναστήρια, σχολές χορού, μη αλκοολούχα ποτά. Για το 2ο εξάμηνο, το κόστος της παρέμβασης φτάνει τα 250 εκατ. εύρω
 • Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για αγροτικό πετρέλαιο. Κόστος 76 εκατ. ευρώ
 • Επιτάχυνση στην κατανομή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Κόστος 120 εκατ. ευρώ
 • Αύξηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ (από 150 ευρώ) και διεύρυνση των ειδικοτήτων εργαζομένων που μπορούν να το λάβουν. Μόνιμο κόστος της παρέμβασης στα 250 εκατ. ευρώ.

Νεο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών: Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 για την απόσβεση παλαιών υποχρεώσεων.

– Δημιουργείται νέο σχήμα για όσους φορολογούμενους είναι συνεπεις στις υποχρεώσεις του ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν. Συγκεκριμένα, οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

 • Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό: Yποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης, δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Διευρύνεται το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο.
Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο.
Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το Market Pass.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Εορτή Πάντων των εν Λεμεσώ Αγίων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου (Β΄ Κυριακή Οκτωβρίου) η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού εορτάζει και πανηγυρίζει τους Αγίους που έζησαν και μαρτύρησαν στην επαρχία της Λεμεσού. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο μητροπολιτικός ναός Παναγίας Παντανάσσης. Της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος λειτούργησε […]

Πατριαρχική, Αρχιεπισκοπική & Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 11 / 2021 , 14:54 από news_room Πατριαρχική, Αρχιεπισκοπική & Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών – Adologala.gr Πατριαρχική, Αρχιεπισκοπική & Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα 21 Νοεμβρίου 2021, Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών. Με τον Οικουμενικό […]

Pin It on Pinterest