30 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Στο 1,5 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση από την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Αττική

Στο 1,5 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση από την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην Αττική

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 2 / 2023 , 8:51 από news_room

Μια έξυπνη, βιώσιμη υποδομή, μεγάλης αντοχής, για την άνετη και ασφαλή λειτουργία μιας πόλη, είναι ο δημόσιος φωτισμός, ο οποίος με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, επιτυγχάνει βελτίωση του περιβάλλοντος και μεγάλης κλίμακας εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ολόκληρη την περιφέρεια Αττικής, η οποία ολοκληρώνοντας μια εκτεταμένη οριζόντια αναβάθμιση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, τόσο σε επίπεδο οδοστρώματος, όσο και φωτισμού, απαντά στην πρόκληση της ενεργειακής κρίσης πετυχαίνοντας ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξεως του 60%. Ταυτόχρονα ενισχύει σημαντικά την οδική ασφάλεια, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ελκυστικότητα της, με συνακόλουθα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την γενικότερη πορεία της Περιφερειακής στρατηγικής να καταστεί η Αττική «πράσινη Περιφέρεια».

Εξάλλου, η αναγκαιότητα ενεργειακής επάρκειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν το μεγάλο ζητούμενο των τελευταίων δεκαετών και η περιφέρεια Αττικής είχε αναπτύξει έγκαιρα ανάλογα προγράμματα, ώστε με τη σημερινή ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος να συμμετέχει δυναμικά στην εθνική στρατηγική για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της κατανάλωσης. Έχοντας αξιοποιήσει ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ), εντός τριμήνου ολοκληρώνει την εγκατάσταση ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, ενώ ταυτόχρονα αντικαθιστά και το δίκτυο των υφιστάμενων ενεργοβόρων σηματοδοτών.

Ειδικότερα όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης «ο νέος φωτισμός των οδικών αρτηριών σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες προς όφελος των πολιτών. Επιπλέον, συμβάλλει αποτελεσματικά, στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, καθώς η ορατότητα βελτιώνεται σημαντικά τις νυχτερινές ώρες, ενώ είναι φιλικότερος προς το περιβάλλον, με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και ανακυκλώσιμα υλικά. Τα φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας led, έχουν ονομαστική ισχύ 42 watt, έναντι των 400 watt των παλαιών και λειτουργούν απρόσκοπτα για 100.000 ώρες, δηλαδή για 7 έτη, ενώ τα παλαιά χρειάζονταν αλλαγή λαμπτήρων κάθε έτος».

Σε ό,τι αφορά το έργο προϋπολογισμού 37 εκατ. της αντικατάστασης των περίπου 24.000 φωτιστικών σωμάτων με led, η περιφέρεια Αττικής το ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, και έχει εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας 60%, που αντιστοιχεί σε ετήσια μείωση κόστους 6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα από το 2018 βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο, προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ, για τη σταδιακή αντικατάσταση των 37.000 σηματοδοτών που λειτουργούν με λαμπτήρες πυράκτωσης, υδραργύρου/νατρίου από σηματοδότες Led υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής κατανάλωσης. Μέχρι στιγμής αντικαταστάθηκαν 21.000, γεγονός που επιφέρει εξοικονόμηση 45% και ετήσια μείωση κόστους κατανάλωσης 2,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής διαχείρισης μητροπολιτικών υποδομών της περιφέρειας Παναγιώτης Καρυώτης, προβλέπει και την εγκατάσταση-λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και εποπτείας του δικτύου με δυνατότητα dimming, η οποία παρέχει περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης από 5% ως 10%. Επίσης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας (ίσως και 70%), αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες προσαρμογής φωτισμού με την αντικατάσταση 7 πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων παλαιού τύπου, σε κομβικά σημεία, με νέες έγχρωμες full matrix χαμηλής κατανάλωσης. Ακόμη, προσθέτει ο κ. Καρυώτης, «με εντολή του περιφερειάρχη οι 24 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων σβήνουν τις νυχτερινές ώρες (από 24:00 έως 06:00) στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των οδηγών για κάποιο έκτακτο ή επικίνδυνο συμβάν. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 55% και ετήσια μείωση κόστους πάνω από 615 χιλιάδες ευρώ».

Σημειώνεται ότι στον εθνικό και ευρωπαϊκό αγώνα που διεξάγεται για ενεργειακή εξοικονόμηση και επάρκεια ενέργειας, συμμετέχει όλο το φάσμα του Δημοσίου (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολοένα και περισσότεροί δήμοι προχωρούν σε πολιτικές μείωσης του ενεργειακού κόστους, τις οποίες υλοποιούν με την αρωγή της περιφέρειας Αττικής, είτε με τις δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, είτε με αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενέργειας τύπου LED, αλλά και με μείωση του διακοσμητικού φωτισμού για κάποιες ώρες σε εγκαταστάσεις και μνημεία. Μεταξύ αυτών οι δήμοι Αθηναίων (αντικαθιστά περίπου 46.000 φωτιστικά), Βούλας- Βάρης-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Ζωγράφου, Παπάγου, Φυλής, Χολαργού, Παπάγου, Ν. Φιλαδέλφειας, Αγ. Παρασκευής κλπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Κατερίνα Ρουμελιώτη

Σχετικά Άρθρα

Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι

Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 5 / 2023 , 12:40 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 27 Μαΐου 2023, στο τέλος της οποίας τελέστηκαν το τεσσαρακονθήμερο και το ετήσιο, αντίστοιχα, Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας κυρού Ιωακείμ και Σασίμων […]

Χρεώσεις μαθητικών εισιτηρίων στη σχολική και βασική υπηρεσία δημόσιων μεταφορών Λευκωσίας και Λάρνακας

Χρεώσεις μαθητικών εισιτηρίων στη σχολική και βασική υπηρεσία δημόσιων μεταφορών Λευκωσίας και Λάρνακας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 7 / 2 / 2022 , 5:40 από news_room Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πληροφορεί τους γονείς των μαθητών και τους μαθητές που χρησιμοποιούν τις σχολικές, αλλά και τακτικές διαδρομές λεωφορείων στις Επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, ότι για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ειδικές τιμές εισιτηρίων που ισχύουν για μαθητές θα πρέπει […]