24 °C Athens, GR
20/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Λαμπρός εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Γλυφάδας Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί Συνάντηση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ. Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αλβανία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη 20 Μαϊου Παγκόσμια ημέρα κλινικών μελετών Με λαμπρότητα εορτάστηκε η σύναξη πάντων των εν Θεσσαλονίκη αγίων στη Πυλαία Πατριαρχικό και Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Βαλουκλή Λαμπρό συλλείτουργο για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης Τουλάχιστον 35 χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 2 / 2023 , 12:06 από news_room

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε χθές βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πάντα ευχάριστη. Είμαστε χρόνια συνεργάτες. Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης να τον ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για το γεγονός ότι με εμπιστεύθηκε σε κρίσιμες θέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υπουργός Εξωτερικών.

Με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν είτε αυτά αφορούν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και θέματα που άπτονται του Κυπριακού, κατά κύριο λόγο τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε κράτη μέλη της ΕΕ. Έχω δηλώσει ότι θα εργαστούμε εντός αυτού του πλαισίου ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης συζητήσαμε για τα εργασιακά, την οικονομία, ανταλλάξαμε απόψεις επί όλων των θεμάτων και σίγουρα θα δω ξανά τον Πρόεδρο πριν την αποχώρηση του από το Προεδρικό».

Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβούλιου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς αν δέχθηκε κάποια συμβουλή από τον Πρόεδρο είπε ότι «στο πλαίσιο της συζήτησης ακούγονται συμβουλές, και ήταν σημαντικό και έγινε και αυτό στο πλαίσιο της συζήτησης».

Ερωτηθείς αν μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας θα «κλειδώσει» το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «όχι. Να κάνετε υπομονή. Με έχουν ενημερώσει σήμερα ότι η τελετή θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί, σίγουρα πριν την τελετή θα γίνουν συνολικά ανακοινώσεις. Δεν αποκλείω μέχρι την ημερομηνία εκείνη να γίνουν γνωστά κάποια ονόματα, ειδικότερα τα άτομα που βρίσκονται στο Προεδρικό».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σήμερα είχε πολλά τηλεφωνήματα και δεν αφορούν όλα το ζήτημα του Υπουργικού. «Με κάποιους έχω συζητήσεις και οι επαφές αυτές θα συνεχίσουν τις επόμενες μέρες και βδομάδες. Είμαι κοντά στο να καταλήξουμε σε κάποια ονόματα».

Κληθείς να πει αν έχει κάνει σκέψεις για διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μια πάρα πολύ σημαντική θέση, έχω συγκεκριμένη άποψη και σύντομα θα ακούσετε την απόφαση μου».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το πρώτο μου ταξίδι θα είναι στην Αθήνα μετά την ορκωμοσία. Αυτό συμφωνήσαμε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό χθες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε και πέραν των συμβολισμών θα είναι ένα ταξίδι ουσιαστικής σημασίας. Υπάρχουν αρκετά θέματα, είναι άριστη η συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Αναφέρθηκα σε κάποια ειδικά θέματα που αφορούν και την Ελληνική Κυβέρνηση και αυτά τα θέματα θα συζητηθούν όταν θα είμαι στην Αθήνα».

Ερωτηθείς αν θα μετακομίσει στο Προεδρικό, είπε ότι «δεν έχω ακόμα αποφασίσει. Και αυτό θα αποφασιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου».

Κληθείς να πει πώς πέρασε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, είπε ότι είχε «αρκετά τηλεφωνήματα από αρκετούς Υπουργούς Εξωτερικών, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και συναντήσεις που προανέφερα».

Πρόσθεσε ότι έχει γίνει προεργασία «για θέματα ουσίας που η κυπριακή κοινωνία μας ανέδειξε ως προτεραιότητες και για αυτά έχουμε συγκεκριμένο πλάνο για κάθε Υπουργείο, για τις πρώτες κινήσεις και ενέργειες που θα γίνουν. Για κάποια έχουν ετοιμαστεί νομοσχέδια. Είναι σε τελικό στάδιο και το τρίτο πλαίσιο στο οποίο εργαζόμαστε πυρετωδώς».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι όπως και με τις προηγούμενες του ιδιότητες θα υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος με όλα τα ΜΜΕ και μέσω αυτών με τον κυπριακό λαό.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι επαφές που έκανε αφορούν κατά κύριο λόγο τα άτομα που θα τον πλαισιώνουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «πάντα οι τέως και πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και αυτή η τακτική να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνομιλία του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ήταν καλή η συζήτηση, ήταν μια πρώτη συζήτηση με πρωτοβουλία του κ. Τατάρ. Πέραν από το να με συγχαρεί και για να εκφράσω τα αισθήματα συμπάθειας μου για όλα αυτά που περνούν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, αλλά και οι Τούρκοι πολίτες. Μπήκαμε και σε θέματα της ανάγκης να τερματιστεί αυτή η κατάσταση πραγμάτων, μια κατάσταση η οποία δεν είναι ούτε προς όφελος των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων. Και ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που ζήτησα από τον κ. Τατάρ, εξέφρασα την ετοιμότητα μου, να βρεθούμε ακόμα και πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου για να δούμε πώς μπορούμε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο.

Στις επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκε. Για μας η πρόταση που καταθέσαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θεωρούμε ότι ναι μπορεί -δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα -αλλά ναι μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου το συντομότερο δυνατόν. Δεν ασπάζομαι απόλυτα την άποψη που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις εκλογές στην Τουρκία. Η πάροδος του χρόνου δεν είναι προς όφελος του Κυπριακού, δεν είναι προς όφελος της προσπάθειας που θεωρώ είναι κοινή, να σπάσουμε το αδιέξοδο.

Άρα, είναι μια από τις πρώτες ενέργειες. Υπάρχει προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Μαρτίου και ενδεχομένως να προκύψει ανάγκη να είμαι εκεί πιο νωρίς, ακριβώς για να συζητήσω με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τη δική μας πρόταση και επίσημα να ζητήσουμε να ξεκινήσει η προσπάθεια. Πάντα μιλώ για την ανάγκη ενεργότερης πρωταγωνιστικής εμπλοκής της ΕΕ, μιλάμε πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, δεν θέλω να δημιουργείται η οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και για αυτό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επαφή και με τα Ηνωμένα Έθνη».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι σήμερα «είχα συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ, προσωπικότητες που βρίσκονται σήμερα στην Κυβέρνηση, προσωπικότητες που γνωρίζω από τις προηγούμενες μου ιδιότητες, και θα υπάρξουν και τις επόμενες μέρες».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη

Σχετικά Άρθρα

Πυρκαγιές σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Βαρνάβα, Νέα Στύρα Ευβοίας και περιμετρικά του Βόλου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 7 / 2021 , 17:00 από news_room Τέσσερις ταυτόχρονες εστίες πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, όλες σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε συνεχή κίνηση προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση τους. Παράλληλα, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία σε δρόμους […]

Μαδούρο: Έκκληση σε Τούρκους επενδυτές

Μαδούρο: Έκκληση σε Τούρκους επενδυτές

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 6 / 2022 , 21:14 από news_room Μαδούρο: Έκκληση σε Τούρκους επενδυτές Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απηύθυνε σήμερα ηχηρή έκκληση προς Τούρκους επενδυτές στην Άγκυρα, τονίζοντας τα πολλά πλούτη της χώρας του, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το χρυσό. Σημειώνοντας ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται στον δρόμο της […]