11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 2 / 2023 , 20:40 από news_room

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού, μια από τις ιστορικές εκκλησίες της εντός των τειχών Λευκωσίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στην πράσινη γραμμή.

Υπενθυμίζουμε ότι η μνήμη του Αγίου Κασσιανού τιμάται κανονικά στις 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Γι΄ αυτό, επειδή οι πιστοί θέλουν να τιμήσουν με λαμπρότητα τον Άγιο τους, η μνήμη του μεταφέρθηκε την τελευταία Κυριακή Φεβρουαρίου.

Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εξορία του Αδάμ, μνείαν της οποίας τελούμε την Κυριακή της Τυρινής. Επισήμανε ότι όλη η περίοδος της Τεσσαρακοστής έχει πένθιμο χαρακτήρα, ακριβώς επειδή θυμόμαστε την εξορία των προπατόρων από τον Παράδεισο, ένεκα της ανυπακοής. Μάλιστα, οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη μέρα μακριά από τον Παράδεισο, παρομοιάζεται στο πένθος με την Μεγάλη Παρασκευή. Επίσης, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Κασσιανού. Επικεντρώθηκε στην προσφορά του Αγίου αλλά και γενικά, όλων των αναχωρητών και την ασκητών, για τους οποίους ίσως θα διερωτάται κανείς ποια είναι η προσφορά τους στον κόσμο, αφού αποσύρονται από αυτόν.

Η πρώτη προσφορά των ασκητών μάς την παρουσιάζει το απολυτίκιο του Μεγάλου Αντωνίου, του καθηγητού της ερήμου: «τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου». Η προσευχή των ασκητών στηρίζει ολόκληρο τον κόσμο και έτσι μεριμνούν και για αυτούς που ζουν μέσα στις δυσκολίες αυτού του κόσμου. Μάλιστα, μερικοί που ίσως θα άξιζαν να τιμωρηθούν από τον Θεό, γλυτώνουν την τιμωρία δια των προσευχών αυτών των αγίων ασκητών και δικαίων. Ο Μακαριώτατος έδωσε το παράδειγμα των δύο μεγαλουπόλεων της Παλαιάς Διαθήκης, Σόδομα και Γόμορα, οι κάτοικοι των οποίων είχαν πέσει σε μεγάλες αμαρτίες. Ο Αβραάμ ζητώντας το έλεος του Θεού αναρωτιέται: αν μέσα στην πόλη υπάρχουν 50, 40, 30 ή ακόμα και 10 άτομα, άραγε δεν θα συγχωρέσει ο Θεός και τους υπόλοιπους για αυτούς τους 10 δίκαιους; Ο Θεός του απαντά ότι για χάρη εκείνων των 10 δεν θα καταστρέψει τις δύο μεγαλουπόλεις. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ούτε 10 δίκαιοι γι΄ αυτό και τα Σόδομα και τα Γόμορα καταστράφηκαν. Έτσι, λοιπόν, η μεγαλύτερη προσφορά των ασκητών είναι ότι προσεύχονται αδιαλείπτως για όλο τον κόσμο.

Μια άλλη προσφορά των αναχωρητών και συγκεκριμένα του Αγίου Κασσιανού είναι ότι μάς άφησαν σπουδαία ασκητικά συγγράμματα από τα οποία όλοι όσοι τα διαβάζουν μπορούν να επωφεληθούν και να ενισχύσουν την πίστη τους. Επίσης, αυτοί οι συγγραφείς ασκητές και αναχωρητές συνέβαλαν και στη διατήρηση της γλώσσας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σπανός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο για την ευλογία να είναι ανάμεσα στους πιστούς της ακριτικής ενορίας του Αγίου Κασσιανού και του προσέφερε κορδέλες δικεροτρικέρων. Επίσης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Κασσιανού θέλοντας να τιμήσει τον επί πολλά έτη διακονήσαντα στο αναλόγιο της ενορίας κ. Γιάννη Περατόπουλο του προσέφερε, διά των χειρών του Μακαριωτάτου, εικόνισμα του Αγίου Κασσιανού. Στο τέλος του Εσπερινού ο κ. Γιάννης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τις πατρικές του ευχές και όλους τους κληρικούς με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Κατόπιν έγινε λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Κασσιανού πέριξ του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ιερό Ναό. Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και επισήμανε τη σημασία της συγχώρεσης στη ζωή του κάθε χριστιανού: «Ἐὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος» (Ματθ. στ΄14). Εισερχόμαστε στην Μεγάλη Σαρακοστή με τον αποψινό κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «εσπερινός της συγχωρήσεως». Επίσης, αναφέρθηκε στον άρτι μεταστάντα Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανός, ο οποίος υπήρξε συμπαραστάτης σε 415 Κυπριόπουλα, τα οποία φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα της Μητροπόλεως και σε σπίτια ευλαβών χριστιανών μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα, του μακαριστού Μητροπολίτου Γερμανού και των γονέων και αδελφών αυτού, των κληρικών της ενορίας Αγίου Κασσιανού και πάντων των εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών και των καθ΄ οιονδήποτε τρόπω διακονησάντων εν αυτή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κασσιανού

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μεσημερίου Εδέσσης

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μεσημερίου Εδέσσης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 9 / 2022 , 20:52 από news_room Φωτογραφίες: Δ. Ευθυμιάδης Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Αθανασίου (Αλεξανδρείας) της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Μεσημερίου Εδέσσης. Ο […]

Β. Κορέα: 800χιλ. πολίτες προσφέρθηκαν να καταταγούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις για να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ

Β. Κορέα: 800χιλ. πολίτες προσφέρθηκαν να καταταγούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις για να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 / 3 / 2023 , 12:36 από news_room Περίπου 800.000 πολίτες προσφέρθηκαν χθες Παρασκευή να καταταγούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας για να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Rodong Sinmun, όργανο της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Η αναφορά σε εθελοντική κατάταξη […]

Pin It on Pinterest