11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Ισραήλ για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα

Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 2 / 2023 , 15:40 από news_room

Πανηγύρισε ο Ναός του Αγίου Τρύφωνος στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, ο οποίος κτίσθηκε δαπάναις του Συλλόγου Αμπελουργών του Ν. Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας Πρωτ. π. Αθανάσιο Κυρίτση και Πρωτ. π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο, καθώς και τους διακόνους του π. Νικόλαο Πολυζώη και π. Δημήτριο Σκαρλάτο.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) ενώ το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας και Καθηγητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Παύλο Λιάσκο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το Αποστολικό Ανάγνωσμα, το οποίο ακούσαμε σήμερα αναφέρεται στον Άγιο Τρύφωνα και σε όσους ακολούθησαν μέσα στο διάβα της ιστορίας τον δρόμο του Αγίου Τρύφωνα. Τον αποκαλεί ο Απόστολος Παύλος «πρωτότοκον εν αδελφοίς». Είναι ο πρωτότοκος αδελφός μας ο Άγιος Τρύφων και οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας και είναι πρωτότοκος, γιατί ακριβώς το μαρτύριο ενός ανθρώπου για την αγάπη του Χριστού είναι η γενέθλιος ημέρα του, είναι τόκος, είναι τοκετός και μάλιστα όπως λένε οι Νηπτικοί Πατέρες της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως δε και ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ακριβώς η πνευματική ζωή είναι μία κυοφορία, η οποία έχει όλα τα στάδια αναλογικά της φυσικής κυοφορίας και η πνευματική κυοφορία. Η σύλληψη, η κυοφορία, ο τοκετός. Και η μεν σύλληψη προϋποθέτει ένωση με τον Θεό, προϋποθέτει αγάπη, προϋποθέτει πόθο, προϋποθέτει λαχτάρα. Η δε κυοφορία προϋποθέτει τη στοργή, φροντίδα, προσοχή, υπομονή και τον ασκητικό πόθο να έρθει νέα ζωή. Ο δε τοκετός συνδυάζει τις ωδίνες με την ηδονή της χαράς της ζωής, τις ωδίνες του τοκετού με την ηδονή του κλάματος ενός βρέφους, με την ηδονή μιας καινούργιας ζωής, με την ηδονή της δημιουργίας.

Έτσι κι ο άνθρωπος, ο οποίος λαχτάρα να γεννήσει Χριστόν, συλλαμβάνει μέσα στην καρδιά του με πόθο και με λαχτάρα την επιθυμία να ενωθεί με τον Θεό και να γεννήσει Χριστό στη ζωή του, κυοφορεί μέσα από την ασκητική ζωή, μέσα από τη νήψη, μέσα από τη νηστεία, μέσα από την ελεημοσύνη, την καλοσύνη, τη συγχωρητικότητα, τη φιλανθρωπία, μέσα από όλες τις αρετές κυοφορεί τον Χριστό και με τις ωδίνες της ασκητικής βιοτής έρχεται στη ζωή του η ηδονή της Θέωσης, το να γίνει ένα και όμοιος με τον Θεό «όμαιμος και σύναιμος Χριστώ».

Αυτό έζησε ο Άγιος Τρύφων και γι’ αυτό ονομάζεται πρωτότοκος αδελφός μας, είναι πρεσβύτερος αδελφός μας, είναι μέλος της οικογένειας του Χριστού, δε διέφερε σε κάτι από μας, ούτε στα φυλετικά του χαρακτηριστικά, ούτε στο DNA του, ούτε στη δομή, με την οποία δημιουργήθηκε και φτιάχτηκε, ίσα ίσα υπήρξε ένας άνθρωπος της φύσης, ένας άνθρωπος απλός, ένας άνθρωπος του μόχθου, του κόπου, της εργασίας που ακριβώς όλα αυτά δεν έγιναν εμπόδιο, για να ενωθεί με το Θεό και να γεννηθεί πνευματικά, και η γέννησις του αυτή, η γενέθλιος αυτή του ημέρα να είναι ημέρα γιορτής για όλη την Εκκλησία και όχι μόνο.

Είναι ημέρα γιορτής και για τους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν τη γη και ζουν από τη γη, γιατί ο Άγιος Τρύφων ξεκινώντας ως χηνοβοσκός αρχικά και στη συνέχεια αναπτύσσοντας θα λέγαμε όλη τη δυνατή σχέση με το φυσικό του περιβάλλον, με τη γη, με την άλογη κτίση, έγινε προστάτης των αμπελουργών, των ελαιοπαραγωγών, των γαιοκτημόνων και μάλιστα κάθε είδους καλλιέργειας γι΄ αυτό και η ευχή, η προσευχή του, είναι να προφυλάσσει ο Θεός από ασθένειες τα φυτά, τα ζώα, το φυσικό περιβάλλον και αυτή την ευχή κατά παράδοσιν σήμερα τον Αγιασμό που τελούμε και για την πρώτη του μήνα, αυτή την ευχή ακριβώς του Αγίου Τρύφωνος επαναλαμβάνουμε και εμείς σήμερα και δεν είναι τυχαίο ότι ο Άγιος Τρύφων τιμάται σε όλες τις αγροτικές περιοχές».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Εύχομαι στον Σύλλογο, στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε όλα τα μέλη, στους αδελφούς προσκυνητές, αλλά και σε όλο τον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο, που είναι αλήθεια ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται και σε μία αναστάτωση, εύχομαι λοιπόν σε όλο τον αγροτικό κόσμο, να έχει υγεία, δύναμη, ο καιρός να είναι σύμμαχος, ο Θεός να είναι βοηθός και πάνω απ’ όλα να αγαπούν τη γη και όχι τις επιδοτήσεις και όχι τα προγράμματα. Αν αγαπήσεις τη γη, τότε και τα προγράμματα θα σε βοηθήσουν. Αν δεν αγαπήσεις τη γη τα προγράμματα θα σε καταστρέψουν, θα σε οδηγήσουν σε εύκολη κατανάλωση, σε αλόγιστες δαπάνες και στο τέλος θα σε βουτήξουν στα χρέη».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μπεσλεμές, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Ν. Φθιώτιδος κ. Ευάγγελος Στεφανής και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα
Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα
Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα
Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα
Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα
Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα
Οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Λαμίας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σοβαρά τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι σε τροχαίο ατύχημα με μοτοποδήλατο που οδηγούσαν

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 7 / 2021 , 17:32 από news_room Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με σοβαρά τραύματα, αλλά εκτός κινδύνου, νοσηλεύονται 16χρονος και 14χρονος, μετά από τροχαίο ατύχημα που είχαν με το μοτοποδήλατο που οδηγούσαν, σε δρόμο στη Λάρνακα, το βράδυ της Παρασκευής. Το τροχαίo ατύχημα συνέβη γύρω στις […]

Σε ανασχηματισμό προχωρά η πρόεδρος του Περού

Σε ανασχηματισμό προχωρά η πρόεδρος του Περού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 12 / 2022 , 10:28 από news_room Η περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, που δηλώνει ότι η κυβέρνηση που σχημάτισε μετά την παύση και τη σύλληψη του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου είναι μεταβατική, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα ονομάσει νέο πρωθυπουργό και θα προχωρήσει […]

Pin It on Pinterest