30 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Κοιμηθείτε σωστά και προσθέστε έως και πέντε χρόνια στη ζωή σας

Κοιμηθείτε σωστά και προσθεστε έως και πέντε χρόνια στη ζωή σας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 2 / 2023 , 16:25 από news_room

Πέντε καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να προσθέσουν επιπλέον πέντε χρόνια στη ζωή ενός άνδρα και 2,5 στη ζωή μιας γυναίκας, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

«Αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο. Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε συνολικά τον ύπνο και να αναγνωρίσουμε πως οι διαταραχές είναι σημαντικές, ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε την πρόωρη θνησιμότητα» εξηγεί ο συνεπικεφαλής της έρευνας, δρ. Φρανκ Κιαν, κλινικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι πέντε συστάσεις για υγεία στον ύπνο

  • Αρχικά, λένε οι επιστήμονες, πρέπει να κοιμόμαστε επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ, ακόμη κι αν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν το επιτρέπουν.
  • Ωστόσο, ο ύπνος αυτός πρέπει να είναι ουσιαστικός. Όχι να παραμένουμε απλώς περισσότερες ώρες στο κρεβάτι, αλλά να κοιμόμαστε απρόσκοπτα και ξεκούραστα πιο συχνά.
  • Αυτό σημαίνει πως για τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως δεν πρέπει να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια τού βραδινού ύπνου ή να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.
  • Επιπλέον, για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα πρέπει να ξυπνάμε ξεκούραστοι το πρωί.
  • Και τέλος, δεν πρέπει να παίρνουμε φάρμακα που μας βοηθούν να κοιμηθούμε.

«Δε μιλάμε μόνο για ποιότητα και ποσότητα τού ύπνου, αλλά και για συχνότητα, το να κοιμόμαστε δηλαδή το ίδιο καλά τη μία νύχτα μετά την άλλη» εξηγεί ο Ρατζ

Ντασγκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας – ο οποίος δε συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η αστάθεια στο χρόνο και τη διάρκεια τού ύπνου συνδέονται με μεταβολικές και ανωμαλίες και υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η προτροπή για τη διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου με σταθερή διάρκεια ίσως είναι ένα σημαντικό μέρος των συστάσεων στον τρόπο ζωής για την αποτροπή καρδιακών παθήσεων» προσθέτει ο ίδιος.

Η προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυε δεδομένα από τουλάχιστον 172.000 ανθρώπους που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους μεταξύ 2013 – 2018 – με τις ετήσιες έρευνες να πραγματοποιούνται από το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας.

Οι διαφορές μεταξύ γυναικών-ανδρών
Σε κάθε μία από τις πέντε αυτές υγιεινές συνήθειες ύπνου -το να κοιμάται κανείς εύκολα, να μην ξυπνά τα βράδια, ο ύπνος να διαρκεί επτά με οκτώ ώρες, να ξυπνά ξεκούραστος και να μην παίρνει υπνωτικά- δόθηκε ένας αριθμός. Και οι άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε πόσες από αυτές τις συνήθειες ανταποκρίνονταν.

Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με τα στοιχεία του αρχείου εθνικού δείκτη θανάτων, ώστε να διαπιστώσουν αν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές ύπνου συνέβαλαν σε πρόωρο θάνατο από συγκεκριμένες ασθένειες ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλες πιθανές αιτίες που αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου -όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και υπάρχουσες ασθένειες.

Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν μηδέν έως έναν ευνοϊκό παράγοντα ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους πέντε είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιονδήποτε λόγο.

«Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν από μηδέν έως ένα καλές συνήθειες ύπνου, όσοι πληρούσαν και τις πέντε προϋποθέσεις, είχαν λιγότερες πιθανότητες

  • κατά 30% να πεθάνουν από οποιονδήποτε λόγο,
  • κατά 21% να πεθάνουν από καρδιαγγειακές ασθένειες,
  • κατά 19% να πεθάνουν από καρκίνο και
  • κατά 40% να πεθάνουν από αιτίες άλλες

Οι άνδρες που ακολουθούσαν και τις πέντε αυτές συστάσεις καλού ύπνου, είχαν προσδόκιμο ζωής κατά 4,7 χρόνια μεγαλύτερο από τα άτομα που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε στοιχεία ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στις γυναίκες, ο αντίκτυπος των υγιεινών συνηθειών ύπνου ήταν πολύ χαμηλότερος. Όσες ακολουθούσαν και τις πέντε συνήθειες ύπνου κέρδισαν 2,4 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν καμία ή μόνο μία.

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Αρχόντων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι

Επίσκεψη Αρχόντων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 12 / 2022 , 1:30 από news_room Την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα, εγκαινιάστηκαν στο Φανάρι δύο νέοι Άρχοντες. Οι συμμετέχοντες του Προσκυνήματος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής παρακολούθησαν την εκδήλωση, συμμετείχαν στη χαρούμενη γιορτή καθώς μέλη από τη δική τους ομάδα πήραν τη θέση τους. Μεταξύ των νέων […]

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου : Πρόγραμμα Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος 2021

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 4 / 2021 , 15:27 από news_room Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Πρόγραμμα Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος (2021) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ – ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΕΣ  MΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Την Κυριακή των Βαΐων, τη Μεγάλη Δευτέρα και  τη Μεγάλη Τρίτη, το εσπέρας, κατά την ακολουθία του Νυμφίου, θα χοροστατήσει στον νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό […]