11 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 2 / 2023 , 12:23 από news_room

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρού Ιωάννη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Η σορός του κεκοιμημένου τέθηκε από νωρίς το πρωί στον ναό προς προσκύνηση.

Στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου προσήλθαν εκ μέρους της Πολιτείας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Φίλης πλήθος ακαδημαϊκών καθώς και ιερείς, και πλήθος κόσμου.

Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος  εκπρόσωπος του εν Αθήναις Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμμετεχόντων των Μητροπολιτών Νέας Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Αργολίδος κ. κ. Νεκτάριου , Ανέων κ. Μακάριου, του Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου κα.

Επίσης στην εξόδιο ακολουθία παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο λόγο, ο σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου καθώς και εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Θεοδώρητος ανέφερε: «Ένας αρχιερέας που δόξασε και τίμησε την εκκλησία είναι ο προκείμενος νεκρός, ο αείμνηστος μητροπολίτης Περγάμου κυρός Ιωάννης. Διακεκριμένη προσωπικότητα με πλούσιο συγγραφικό έργο και πνευματική ακτινοβολία, προσέφερε στην θεολογική επιστήμη και ιδιαιτέρως στην ευχαριστιακή εκκλησιολογία και εσχατολογία ώστε να φθάσουμε να έχουμε σήμερα, δεκάδες διδακτορικές διατριβές οι οποίες εκπονήθηκαν πάνω στο δικό του πανεπιστημιακό και πνευματικό έργο. Η Α.Θ.Π. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δέεται για την ανάπαυση της ψυχής του λαμπρού αυτού ιεράρχη του Θρόνου και εύχεται να είναι εν χώρα ζώντων στην χαρά του παραδείσου που αγάπησε από τα νεανικά του χρόνια. Ο θεός να τον αναπαύσει μετά των αγίων αμήν».

Στην συνέχεια, τον επικήδειο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Ο σεβασμιωτατος κ. Μάξιμος ανέφερε στον επικήδειο λόγο του: «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Λαοδικείας εκπρόσωπε του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, σεβασμία των ιεραρχών χορεία, τιμιότατοι εκπρόσωποι της εκκλησίας της Ρώμης. Εξοχότατοι, κύριοι και κυρίες πρόεδροι κύριοι υπουργοί, ελογιμότατοι εντιμολογιότατοι άρχοντες, καθηγητές και ακαδημαϊκοί, αγαπητοί πατέρες και αδερφοί. Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και θλίψης κηδεύουμε σήμερα, τον ιεράρχη και τον μεγαλύτερο θεολόγο της ορθόδοξης εκκλησίας και της χριστιανοσύνης γενικότερα. Τον Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη. Ολόκληρος ο Γέροντας ήταν μία θεία ευχαριστία, ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον Θεό. Τόσο στην πράξη όσο και στην θεωρία ήτανε ένας ευχαριστιακός θεολόγος. Η Θεία ευχαριστία, το ευχαριστιακό ζείν, πότιζε τον βίο του και την θεολογία του. Βέβαια θα ήθελα να πώ πως για τον Γέροντα Περγάμου η Θεία Ευχαριστία ήταν το οξυγόνο του. Γιαυτό τα έκρινε όλα εσχατολογικά, υπό το φώς των εσχάτων, μάλιστα πίστευε ότι και η δική του θεολογία μπορεί να υποστεί την κρίση των εσχάτων. Από αυτή την ευχαριστιακή θεολογία προερχόταν η πάντα επίκαιρη θεολογία του προσώπου του. Η θεολογία περί του επισκόπου, περί του προτείου περί των εσχάτων καθώς και η ενασχόληση του με το οικολογικό πρόβλημα. Διηκόνησε ψυχή τε και σώματι, θυσιαστικά, τον πανίερο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είμαι προσωπικός μάρτυρας της θυσιαστικής του αυτής διακονίας. Ο γέροντας Μητροπολίτης Περγάμου εργάστηκε για πολλά έτη σε διορθόδοξους εκκλησιαστικούς οργανισμούς, στο παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών του οποίου η ομιλία επηρέασε τους ετεροδόξους εκπροσώπους των εκκλησιών. Ο πάπας Ρώμης τον αποκάλεσε ως τον μεγαλύτερο θεολόγο της Χριστιανοσύνης και πόσο αλήθεια η συνεισφορά του στον επίσημο θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και στον έτερο διάλογο με την Αγγλικανική Εκκλησία. Πάρα πολύ μεγάλη η θεολογική συμβολή του ιεράρχη αυτού που όπως ανέφερε και ο σεβ. Λαοδικείας γράφτηκαν πολλές διατριβές αλλά τον ιεράρχη αυτόν τον διέκρινε η ευστροφία, η οξύνεια η διορατικότητα. Ο γέροντας παρέμεινε ταπεινός δωσμένος στην προσφορά προς την εκκλησία όπως του υπαγόρευε το ευχαριστιακό του ήθος. Αν και δεν γεννήθηκε στην πόλη υπήρξε ένας γνήσιος Φαναριώτης Ιεράρχης ένας Ιεράρχης παλαιάς κοπής και στόφας. Έβλεπες στο πρόσωπο του όλα τα χαρακτηριστικά που κοσμούν έναν ιεράρχη την λογιότητα, την αριστοκρατική σεμνότητα και απλότητα και το εκκλησιαστικό ήθος.

Κλείνοντας τον επικήδειο του λόγο ο σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά: «Γέροντα το βιβλίο της ζωής σου ήταν μία ευχαριστία. Είη η μνήμη σου αιωνία, και τι ωραία που το ερμήνευες με το δικό σου μοναδικό τρόπο, τον υπαρξιακό

Στην συνέχεια ομιλία πραγματοποίησε εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών ομότιμος Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας.

Κατόπιν το σκήνωμα του Γέροντα Περγάμου μεταφέρθηκε στο πρώτο Νεκροταφεί ο Αθηνών όπου παρουσία ιεραρχών και οικείων του, τελέστηκε η ταφή του πλησίον των τάφων των Αρχιεπισκόπων της Ελλάδος και άλλων Ιεραρχών των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων.

Δείτε το βίντεο από την κηδεία και την ταφή του μακαριστού Γέροντα Περγάμου Ιωάννη από το κανάλι «Εκκλησιαστικά Βίντεο» παρακάτω:

Πηγή: adologala.gr

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των ΑθηνώνΗ Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Περγάμου στον Μητροπολιτικό των Αθηνών

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ελβετία: Τσουχτερό πρόστιμο σε όσες φοράνε μπούρκα

Ελβετία: Τσουχτερό πρόστιμο σε όσες γυναίκες φοράνε μπούρκα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 10 / 2022 , 19:33 από news_room Η ελβετική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο σήμερα στο Κοινοβούλιο ζητώντας να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους παραβιάζουν την εθνική απαγόρευση για το κάλυμμα προσώπου ύψους έως 1.000 ελβετικών φράγκων (1.005 δολαρίων) καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει τον νόμο για την «απαγόρευση της […]

Η δίκη Τραμπ στη Γερουσία θα αρχίσει τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Η δίκη Τραμπ στη Γερουσία θα αρχίσει τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 1 / 2021 , 13:30 από news_room Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία θα αρχίσει να διεξάγεται την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου, μετά την επίσημη υποβολή του κατηγορητηρίου την επόμενη εβδομάδα, γνωστοποίησε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος του σώματος αυτού του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Δημοκρατικός Τσακ […]

Pin It on Pinterest