24 °C Athens, GR
12/04/2024

Τελευταια Νέα
Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» Υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας το 2023! Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας θα αποζημιώσει τα δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine» Με επιτυχία η επαρχιακή ημερίδα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: Άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης» Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου στην Έκθεση «Travel Expo Cyprus 2024» Έναρξη του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Νότια Κορέα: Στις κάλπες οι πολίτες για την εκλογή πρωθυπουργού Attica Economic Review: «Πρόκληση η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»

Τελετή κοπής της βασιλόπιττας των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων

μεσαοριας γρηγόριος κυπρος ειδήσεις εκκλησια νεα adologala

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 1 / 2023 , 22:24 από news_room

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Μέγα Συνοδικό, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 – Τελετή κοπής της βασιλόπιττας των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων

Ακολουθεί η ομιλία του Επισκόπου Μεσαορίας κ.κ. Γρηγορίου στην κοπή της βασιλόπιττας που πραγματοποιήθηκε στην Ι.Α.Κ. 

Μακαριώτατε,

Η αποψινή φιλοξενία στο Μέγα Συνοδικό, ευλογία της Υμετετέρας Σεπτής Μακαριότητας, όλων εμάς των εκτοπισμένων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και Εκκλησιαστικών Επιτρόπων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, μάς γεμίζει με χαρά και συγκίνηση.

Όλοι οι παρόντες, αλλά και ευρύτερα όλοι οι εκτοπισμένοι μας του Διαμερίσματος Μεσαορίας, όπως χαρακτηρίστηκε με τις ευλογίες του μακαριστού προκατόχου σας, αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, σάς συγχαίρουμε για την επάξια εκλογή και ανάρρησή σας στο θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα. Σας ευχόμαστε υιικά, να έχετε υγεία κατ’ άμφω, ώστε απρόσκοπτα και για έτη πολλά να συνεχίζετε το έργο της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, όπως το κράτησαν μέσα σε χαλεπούς αιώνες μεγάλες μορφές προκατόχων σας, διαφυλάττοντας τη συνείδηση του λαού μας Χριστιανική Ορθόδοξη και Ελληνική.

Μας συνέχει όλους τους εκτοπισμένους ο διαρκής πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής για 49 έτη και του βίαιου ξεριζωμού από την πατρώα γη με όλα τα συνεπακόλουθα θλιβερά αποτελέσματα από το καλοκαίρι του 1974. Θα καταλαγιάσει το μέσα μας, όταν αξιωθούμε, με τις ευχές σας, Μακαριώτατε, να δούμε να ανατέλλει η ειρήνη στην Κύπρο μας, και τότε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να ζούμε ελεύθεροι, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλη την πατρίδα μας.

Την εύσημον αυτή ώρα, ευγνωμόνως μνημονεύουμε το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και προσευχόμαστε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να τον αναπαύει εν χώρα ζώντων και δικαίων, και τον παρακαλούμε να δέεται για όλους μας στο άνω θυσιαστήριο.

Μακαριώτατε, ο αείμνηστος προκάτοχός σας το 2008, με την εκλογή του ομιλούντος εις Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με τον ψιλό τίτλο Μεσαορίας, μεταξύ άλλων διακονημάτων, μας εμπιστεύθηκε την αναζήτηση των διασκορπισμένων προσφύγων των κοινοτήτων και ενοριών μας και την ανασύσταση των Εκκλησιαστικών Επιτροπών.

Ο μακαριστός Χρυσόστομος Β΄ ήθελε να συνεχίσουν οι πρόσφυγές μας να είναι προσηλωμένοι οι ίδιοι και τα παιδιά τους στον τόπο καταγωγής, με την ευχή και προσδοκία ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επανεγκατάστασης στη γη των πατέρων μας. Μέχρι τότε να διατηρήσουμε τη μνήμη και τη νοσταλγία. Μνήμη για να μην ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε και νοσταλγία για επιστροφή στον τόπο όπου γεννηθήκαμε οι παλαιότεροι και στον τόπο καταγωγής των γονέων και των πάππων μας.

Πρώτιστο έργο μας, με επίκεντρο το χωριό και την ενορία, ο ναός και το κοιμητήριο. Αναζήτηση των προσφύγων στην ελεύθερη περιοχή και το εξωτερικό. Να είμαστε συνοδοιπόροι στις εορτές των κοινοτήτων, στις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων, ει δυνατόν να τους γνωρίζουμε με το όνομά τους. Μαζί τους να πλησιάσουμε και να προσκυνήσουμε, κάτω από τις γνωστές τραγικές συνθήκες, τα υπό κατοχήν ιερά μας. Όπου είναι εφικτό να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες συντήρησης και αποκατάστασης των ιερών μνημείων μας, με αγάπη, συγχωρητικότητα, ενότητα μεταξύ μας, απαλλαγή όσο είναι εφικτό από το σαράκι της διχόνοιας των λαθών του παρελθόντος.

Το τι επετεύχθη και εάν επετεύχθη αυτά τα 15 χρόνια στις 38 κατεχόμενες ενορίες μας δεν είναι δυνατό να γνωρίζω ακριβώς· ο Θεός γνωρίζει. Για ένα είμαι βέβαιος, όλα έγιναν με την ευλογία της Εκκλησίας, ήτοι του Προκαθημένου μας μέχρι προχθές, του Χρυσοστόμου του Β΄, και από χθες με τις δικές σας, Μακαριώτατε, σεπτές ευλογίες και υποδείξεις. Πάντοτε με τη συνεργασία όλων των εκτοπισμένων μας. Επισημαίνω την τεραστίων διαστάσεων συμπαράσταση των οργανωμένων συνόλων των προσφύγων, που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια τις παραδόσεις και την ιστορία των κοινοτήτων μας, καθώς επίσης και τη συμπαράσταση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Μακαριώτατε, Σας υποσχόμαστε ότι πάντοτε με τις ευλογίες και οδηγίες σας θα προχωρούμε. Πρακτική την οποία μάθαμε παιδιόθεν από την οικογένειά μας και την Εκκλησία. Κατεξοχήν από τους Προκατόχους σας Χρυσόστομο Α΄ και Χρυσόστομο Β΄. Όταν ο άνθρωπος ενημερώνει και λαμβάνει ευλογία από τους ανωτέρους του, τότε και ο Θεός ευλογεί τα έργα του και, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια εκατέρωθεν των πλευρών του οδοφράγματος, ο Πανάγαθος Θεός της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης διευκολύνει και ανοίγει δρόμους για την ωφέλεια και τη σωτηρία του ανθρώπου.

Ευχηθείτε, Μακαριώτατε, να έχουμε μια καλή και ειρηνική χρονιά και είθε το 2023 να φέρει το τέλος του εκτοπισμού μας και να ανατείλουν καλύτερες μέρες ελευθερίας της αγιοτόκου νήσου μας και δικαιοσύνης του λαού του Θεού.

Εις έτη πολλά!

Σχετικά Άρθρα

Αγιασμός έναρξης του Κοινωνικού Φροντιστηρίου των Γιαννιτσών από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ

Αγιασμός έναρξης του Κοινωνικού Φροντιστηρίου των Γιαννιτσών από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 9 / 2022 , 11:19 από news_room Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων του σχολικού έτους 2022-23 στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, […]

Θ΄ Σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας στις 24 Ιανουαρίου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 1 / 2023 , 14:31 από news_room Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος προσκαλεί τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας στην Θ’ Σύναξη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, το εσπέρας της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου 2023, […]