3 °C Athens, GR
05/02/2023

Τελευταια Νέα
Νάουσα: Θυρανοίξια πρώτου Παρεκκλησίου Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου Αθηνών Ιερώνυμος: «Η προσπάθεια του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης Βοιωτίας είναι ακόμα στην αρχή» Κορίνθου Διονύσιος: Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ώστε με την χάρη του Θεού να κατορθώσουμε να «θεοποιηθούμε» Οικουμενικός Πατριάρχης: Μόνο μέσω του διαλόγου θα τερματιστούν οι πράξεις βίας και τρόμου Προς νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο Έρευνα: Πιθανότητα αύξησης των καταστροφικών πλημμυρών στην Ελλάδα Η Μόνικα Μπελούτσι επισκέφθηκε το προξενείο μας στη Νέα Υόρκη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία & Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών Επίσκεψη του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου σε Αεροπορία & Αστυνομία «Ιερός πόλεμος» για το Κοράνι Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών Συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής γονέων & Νέων Ζευγαριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών Τον Μητροπολίτη Ζάχλε Αντώνιο δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιερά Λείψανα των Αγίων νεομαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης υποδέχθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Θησείου Απόψεις: Για υποκλοπές ακούσαμε, για εκλογές ακούσαμε, «Go Back mr Erdogan» δεν ακούσαμε Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο Στη Σάμο τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος : «Ο Ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση» Έφυγε από την ζωή ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ – Πως σχολίασαν την είδηση τα ξένα Μέσα ενημέρωσης Εκοιμήθη ο πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος Κανονικά έκλεισαν οι κάλπες στις 18.00, αρχίζει η καταμέτρηση Επιμνημόσυνη δέηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τον μακαριστό Ιεράρχη Περγάμου Ιωάννη Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης Ψήφισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Όποιος και να βγεί, να εγκύψει στα προβλήματα του τόπου» Yπ. Δικαιοσύνης : Η εκλογική διαδικασία προχωρεί ομαλά – Δύο χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός Αναπροσαρμογή λειτουργίας του Δημοσίου λόγω κακοκαιρίας – Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών Θεία Λειτουργία στο Σικάγο των ΗΠΑ προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου Εισαγωγή στο Άγιο Τριώδιο Προεδρικές Εκλογές: Κούρσα για 1+2 Κίνα κατά ΗΠΑ: «Σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών» η κατάρριψη του μπαλονιού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον αείμνηστο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 2 / 1 / 2023 , 19:49 από news_room

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην καθιερωμένη ομιλία του, στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, αναφέρθηκε στον αποβιώσαντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

“Θα ήθελα να πω δύο λόγια επιπλέον μνημονεύων με σεβασμόν και αγάπην και ευγνωμοσύνην τον μόλις κοιμηθέντα Αγιώτατον Πάπαν Βενέδικτον τον 16ον, ο οποίος εις τας αρχάς της Παπικής Πρωθιεραρχικής διακονίας του επεσκέφθη επισήμως το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Εδώ, εις αυτήν την αίθουσαν, υπογράψαμε κοινήν δήλωσιν. Συνειργάσθημεν κατ’ επανάληψιν. Όταν συνήλθε προ ετών εις το Βατικανόν, και συγκεκριμένως εις την Καπέλα Σιξτίνα, η Σύνοδος των επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας είχε προσκαλέσει τον ομιλούντα να πραγματοποιήσει την επίσημον κεντρικήν ομιλίαν προς τους Καρδιναλίους και τους Επισκόπους, με θέμα τον Λόγον του Θεού, πράγμα το οποίον και εγένετο μέσα εις το πλαίσιον ενός κατανυκτικού εσπερινού που έγινε εις το Σιξτίνιον παρεκκλήσιον. Ήτο μεγάλος θεολόγος ο Βενέδικτος ο 16ος, Γερμανός εις την καταγωγήν ως γνωστόν, επί σειράν ετών καθηγητής Πανεπιστημίου, είχε και ορθοδόξους φοιτητάς, μεταξύ των οποίων διέπρεψαν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός, και ήκουσα ο ίδιος από τον Βενέδικτον να λέγει ότι εγνώρισε καλύτερα την Ορθοδοξίαν χάρις εις τους Ορθοδόξους φοιτητάς του, και μάλιστα τους προαναφερθέντας εκλεκτούς Ορθοδόξους θεολόγους και Ιεράρχας. Ευχόμεθα να είναι αιωνία η μνήμη του. Είχε το σθένος και το κουράγιον να παραιτηθεί μόλις οκτώ χρόνια μετά την εκλογήν του ως Επισκόπου Ρώμης. Μπορούσε να συνεχίσει, διότι είχε καλήν υγείαν, αλλά έκρινεν ότι έπρεπε να καταθέσει την εντολήν, και αυτό συνέβη περίπου πεντακόσια, εξακόσια χρόνια μετά τον τελευταίο παραιτηθέντα Πάπα Ρώμης.

Εις την κηδείαν του, η οποία θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον θα εκπροσωπήσουν ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.”

Συλλυπητήριο Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο, για την εκδημία του αειμνήστου προκατόχου του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’.

“Μας είναι γνωστό βέβαια ότι ο αδελφός μας, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζουμε όμως ότι έζησε μια γεμάτη ζωή, πλήρη από δοκιμασίες και αμέτρητες ευλογίες. Ωστόσο, η αξιομνημόνευτη συνεισφορά του όχι μόνο στην Εκκλησία σας, αλλά και στον ακαδημαϊκό κόσμο – όντας ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ού αιώνα – και στην οικοδόμηση γεφυρών – που είναι ορατή στη δέσμευσή του για διάλογο, ιδιαίτερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία – θα αφήσει αναμφισβήτητα το στίγμα της στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήσαμε ειλικρινά την επίσκεψή του στο Ιερό μας Κέντρο, εδώ, στο Φανάρι, το 2006, και χαρήκαμε τις πολλές επισκέψεις μας προς εκείνον στο Βατικανό.”, αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και του συνόλου της Ιεραρχίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τον Πάπα Φραγκίσκο και ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία.

Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο του συλλυπητηρίου Πατριαρχικού Γράμματος:

Ἁγιώτατε,
It is with great sadness that as this year draws to a close and in anticipation of welcoming the New Year, we also bid farewell to Your direct predecessor on Saint Peter’s Throne of the Sister Church of Rome. We, therefore, offer to You, dear Brother, and to the entire Catholic Church the condolences of the Holy and Great Church of Constantinople, her hierarchs, and our personal commiserations in light of this loss.

While we know that our Brother, Pope Benedict XVI, suffered for the last few years, we acknowledge that he lived a full life, complete with both difficulties and countless blessings. However, his memorable contributions not only to Your Church, but in academia – being one of the greatest theologians of the 20th century – and in building bridges –evident in his commitment to dialogue, especially with the Orthodox Church – will undeniably leave their mark in history. Relatedly, we sincerely valued his visit to our Sacred Centre here at the Phanar in 2006 and cherished our numerous visits to him at the Vatican.

Once again, in fondly remembering this significant figure, we pray to the “God of all spirits and flesh, Who has trodden down death, destroying the power of the devil, bestowing life on Your world,” to grant eternal rest to his soul where the just repose.

Requiescat in pace! May his memory be eternal! Αἰωνία ἡ μνήμη!

At the Ecumenical Patriarchate,
the 31st of December 2022

Fraternally Yours in the Lord,

✠ Bartholomew

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αλ. Τσίπρας: Δυναμικός ρεαλισμός και όχι επιστροφή στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα του παρελθόντος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 7 / 2021 , 13:04 από news_room Η χώρα μας μετά την υγειονομική κρίση πρέπει να εξέλθει ακόμα πιο δυνατή, χρειαζόμαστε μια Ελλάδα δυναμική με σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους για τον 21ο αιώνα, που θα στηρίζει και θα αξιοποιεί τις πολύτιμες δυνάμεις της ομογένειας, όπως αυτές […]

ΥΠΕΣ-ΗΠΑ : «Οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά δεν θα απελαύνονται από τις ΗΠΑ»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 10 / 2021 , 0:33 από news_room Οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά δεν θα απελαύνονται από τις ΗΠΑ παρά μόνο αν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και εφόσον εισήλθαν στο αμερικανικό έδαφος πριν την 1η Νοεμβρίου 2020, βάσει των νέων οδηγιών που […]

Pin It on Pinterest