35 °C Athens, GR
18/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Υποδοχή Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Δαμάστας στο Ηράκλειο Αττικής Επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας στo Ηράκλειο Αττικής Σχολιασμός ξένου τύπου της δήλωσης του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στους Αγίους Τόπους Μια εστία θαλπωρής για ηλικιωμένους, εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις μνήμης της Ηρωικής νήσου Κάσου Τράμπ σε Μπαϊντεν: Δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη «πληθωρισμός». Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνει ένα γνωστικό τεστ Ο ΥΠΕΞ παρουσίασε την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον αείμνηστο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 2 / 1 / 2023 , 19:49 από news_room

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην καθιερωμένη ομιλία του, στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, κατά την οποία χοροστάτησε το πρωί της Πρωτοχρονιάς στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, αναφέρθηκε στον αποβιώσαντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.

“Θα ήθελα να πω δύο λόγια επιπλέον μνημονεύων με σεβασμόν και αγάπην και ευγνωμοσύνην τον μόλις κοιμηθέντα Αγιώτατον Πάπαν Βενέδικτον τον 16ον, ο οποίος εις τας αρχάς της Παπικής Πρωθιεραρχικής διακονίας του επεσκέφθη επισήμως το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Εδώ, εις αυτήν την αίθουσαν, υπογράψαμε κοινήν δήλωσιν. Συνειργάσθημεν κατ’ επανάληψιν. Όταν συνήλθε προ ετών εις το Βατικανόν, και συγκεκριμένως εις την Καπέλα Σιξτίνα, η Σύνοδος των επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας είχε προσκαλέσει τον ομιλούντα να πραγματοποιήσει την επίσημον κεντρικήν ομιλίαν προς τους Καρδιναλίους και τους Επισκόπους, με θέμα τον Λόγον του Θεού, πράγμα το οποίον και εγένετο μέσα εις το πλαίσιον ενός κατανυκτικού εσπερινού που έγινε εις το Σιξτίνιον παρεκκλήσιον. Ήτο μεγάλος θεολόγος ο Βενέδικτος ο 16ος, Γερμανός εις την καταγωγήν ως γνωστόν, επί σειράν ετών καθηγητής Πανεπιστημίου, είχε και ορθοδόξους φοιτητάς, μεταξύ των οποίων διέπρεψαν ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός και ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός, και ήκουσα ο ίδιος από τον Βενέδικτον να λέγει ότι εγνώρισε καλύτερα την Ορθοδοξίαν χάρις εις τους Ορθοδόξους φοιτητάς του, και μάλιστα τους προαναφερθέντας εκλεκτούς Ορθοδόξους θεολόγους και Ιεράρχας. Ευχόμεθα να είναι αιωνία η μνήμη του. Είχε το σθένος και το κουράγιον να παραιτηθεί μόλις οκτώ χρόνια μετά την εκλογήν του ως Επισκόπου Ρώμης. Μπορούσε να συνεχίσει, διότι είχε καλήν υγείαν, αλλά έκρινεν ότι έπρεπε να καταθέσει την εντολήν, και αυτό συνέβη περίπου πεντακόσια, εξακόσια χρόνια μετά τον τελευταίο παραιτηθέντα Πάπα Ρώμης.

Εις την κηδείαν του, η οποία θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον θα εκπροσωπήσουν ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.”

Συλλυπητήριο Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Αγιώτατο Πάπα Φραγκίσκο, για την εκδημία του αειμνήστου προκατόχου του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’.

“Μας είναι γνωστό βέβαια ότι ο αδελφός μας, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, υπέφερε τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζουμε όμως ότι έζησε μια γεμάτη ζωή, πλήρη από δοκιμασίες και αμέτρητες ευλογίες. Ωστόσο, η αξιομνημόνευτη συνεισφορά του όχι μόνο στην Εκκλησία σας, αλλά και στον ακαδημαϊκό κόσμο – όντας ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ού αιώνα – και στην οικοδόμηση γεφυρών – που είναι ορατή στη δέσμευσή του για διάλογο, ιδιαίτερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία – θα αφήσει αναμφισβήτητα το στίγμα της στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήσαμε ειλικρινά την επίσκεψή του στο Ιερό μας Κέντρο, εδώ, στο Φανάρι, το 2006, και χαρήκαμε τις πολλές επισκέψεις μας προς εκείνον στο Βατικανό.”, αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και του συνόλου της Ιεραρχίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τον Πάπα Φραγκίσκο και ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία.

Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο του συλλυπητηρίου Πατριαρχικού Γράμματος:

Ἁγιώτατε,
It is with great sadness that as this year draws to a close and in anticipation of welcoming the New Year, we also bid farewell to Your direct predecessor on Saint Peter’s Throne of the Sister Church of Rome. We, therefore, offer to You, dear Brother, and to the entire Catholic Church the condolences of the Holy and Great Church of Constantinople, her hierarchs, and our personal commiserations in light of this loss.

While we know that our Brother, Pope Benedict XVI, suffered for the last few years, we acknowledge that he lived a full life, complete with both difficulties and countless blessings. However, his memorable contributions not only to Your Church, but in academia – being one of the greatest theologians of the 20th century – and in building bridges –evident in his commitment to dialogue, especially with the Orthodox Church – will undeniably leave their mark in history. Relatedly, we sincerely valued his visit to our Sacred Centre here at the Phanar in 2006 and cherished our numerous visits to him at the Vatican.

Once again, in fondly remembering this significant figure, we pray to the “God of all spirits and flesh, Who has trodden down death, destroying the power of the devil, bestowing life on Your world,” to grant eternal rest to his soul where the just repose.

Requiescat in pace! May his memory be eternal! Αἰωνία ἡ μνήμη!

At the Ecumenical Patriarchate,
the 31st of December 2022

Fraternally Yours in the Lord,

✠ Bartholomew

Σχετικά Άρθρα

Με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 11 / 2021 , 12:23 από news_room Με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Adologala.gr Την 18η Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ, επίσημη συνάντηση μεταξύ της Α.Θ. Μακαριότητος, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, και του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής […]

Ο Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο

Περού: Ο Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο ονομάζει την 4η κυβέρνησή του μέσα σε 6 μήνες

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 2 / 2022 , 8:14 από news_room Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, ονόμασε χθες Τρίτη την τέταρτη κυβέρνησή του τους έξι μήνες που ασκεί την εξουσία, με επικεφαλής τον δικηγόρο Ανίβαλ Τόρες, που θα αντικαταστήσει τον πρώην πρωθυπουργό, που κατηγορήθηκε για ενδοοικογενειακή βία και δεν παρέμεινε στο αξίωμα παρά […]