12 °C Athens, GR
29/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Στρόβολο Προηγιασμένη Θεία από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κολουέζι Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως κοινωνία σε περιβάλλον ένοπλης βίας Ξάνθη: Βρέθηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί από τη Δευτέρα Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μητρόπολη Σύμης Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του νονού» με παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, λαμπάδες H Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα 7 καλύτερα νησιά του κόσμου για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για την καταστροφή αποχωρητήριων στην Τάλα Φωτιά σε δύο οχήματα τα ξημερώματα στην Πάφο

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας: Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 29 / 1 / 2023 , 11:02 από news_room

Στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τελέσθηκε το Σάββατο, 28 του μηνός Ιανουαρίου ε.έ., το Μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Αλεξίας, επί τη συμπληρώσει έτους από της προς Κύριον εκδημίας της. Με την ευγενική παραχώρηση του κυριάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου, της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και του επιχωρίου Μητροπολίτου. Πλήθος μοναστριών από Μονές της Βορείου Ελλάδος και πλήθος πιστών προσήλθαν και προσευχήθηκαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της κεκοιμημένης Γερόντισσας Αλεξίας.

Ο προεξάρχων Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στη σύντομη προσφώνησή του σημείωσε ότι η Γερόντισσα Αλεξία μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Διονύσιο (Κυράτσο) ήταν εκείνοι οι οποίοι ανέστησαν εκ της τέφρας το ιστορικό αυτό Μοναστήρι, το ανέδειξαν και αναγέννησαν την μοναχική ζωή στην ευρύτερη περιοχή.

* * *

Η Καθηγουμένη της Μονής Εικοσιφοινίσσης Αλεξία μοναχή, κατά κόσμον Αγαπία Μάρκου γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς το 1938 στην Έδεσσα. Από νεαρή ηλικία αγάπησε τον Χριστό ολόθυμα και δόθηκε στην διακονία της Εκκλησίας και του πλησίον υπό την καθοδήγηση του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Διονυσίου Κυράτσου.

Στις 17 Ιουνίου 1975 προσήλθε στη Μόνη ως δόκιμη μοναχή και την 1η Απριλίου 1977 εκάρη Μεγαλόσχημη μονάχη και ενθρονίσθηκε πρώτη Ηγουμένη της γυναικείας αδελφότητος της Μονής, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Διονυσίου, ο οποίος υπήρξε κτήτωρ και πνευματικός της Μονής.
Επί 47 έτη εργάσθηκε με αγάπη και ζήλο για την πνευματική και κτηριακή αναστήλωση της Μονής. Έζησε ακολουθώντας το παράδειγμα του οσίου Αλεξίου και εφάρμοσε το «λάθρα βιῶσαι». Αποστρεφόταν κάθε προβολή και δόξα, τα οποία θεωρούσε αντίθετα προς την μοναχική πολιτεία.
Για την αδελφότητα της Μονής υπήρξε πρότυπο μοναχικής ζωής, παράδειγμα ταπεινώσεως και υπακοής, υπόδειγμα πίστεως προς τον Θεό και αγάπης προς πάντας ανεξαιρέτως. Δοκιμάσθηκε με θλίψεις, πειρασμούς και ασθένειες, «ὡς χρυσός ἐν χωνευτηρίῳ» γενομένη δοχείο πλήρες των καρπών του Αγίου Πνεύματος.
Η Παναγία, στην οποία αφιέρωσε όλη τη ζωή της, την κάλεσε κοντά της στις 27 Ιανουαρίου 2022, για να την αναπαύσει από την πολύμοχθη ασκητική βιοτή της και να την εισαγάγει «ἐν χώρᾳ ζώντων καί ἐν σκηναῖς δικαίων».

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Αρχιερατικό Μνημόσυνο Καθηγουμένης Αλεξίας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μια εβδομάδα πολέμου - Οι κυριότερες εξελίξεις

Μια εβδομάδα πολέμου – Οι κυριότερες εξελίξεις

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 3 / 2022 , 22:52 από news_room Οι κυριότερες εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος, ο μεγαλύτερος σε κλίμακα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, έχει ήδη ωθήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς να φύγουν από τα σπίτια τους και τη […]

Από το Άργος Ορεστικό στην Μεσοποταμία (Εικόνες) - Adologala.gr

Από το Άργος Ορεστικό στην Μεσοποταμία (Εικόνες) – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 12 / 2021 , 0:25 από news_room Από το Άργος Ορεστικό στην Μεσοποταμία (Εικόνες) – Adologala.gr Τήν ἑβδομάδα μετά τήν ἐπίσκεψή του στό Ἄργος Ὀρεστικό, τήν ὑποδοχή πού τοῦ ἐπιφυλάχθηκε καί τήν ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. […]

Pin It on Pinterest