33 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη σε νεότερες φωνές, για να σωθεί η Δημοκρατία Το εναλλακτικό μάθημα στη θέση των Θρησκευτικών Δεξίωση για την 50η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ΗΠΑ: «Βέβαιος» ο Νετανιάχου ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς θα πετύχουν Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Mνημοσυνο στον Προκάτοχο του Πατριάρχη Παρθένιο τον Γ’ τέλεσε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Χειροθεσία Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στον Άγιο Γεώργιο Port Pirie Καλοκαιρινή απόδραση των κατασκηνωτριών της «Γαλιλαίας» της Εκκλησίας των Σερρών Σταύρος Καλαφάτης: «Αντλούμε παράδειγμα από εκείνους που πάλεψαν και πήγαν την Ελλάδα πιο ψηλά»

Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’

Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 1 / 2023 , 14:13 από news_room

Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελετή των εγκαινίων στις 10 Ιανουαρίου 2023 στις Βρυξέλλες του «Ορθοδόξου Κέντρου Ambiorix», το οποίο στεγάζεται στο κτήριο, που προσέφερε η Ορθόδοξη Εκκλησία Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας στην παρουσία πολυαρίθμων προσωπικοτήτων και εκπροσώπων διαφόρων φορέων.

Η τελετή άρχισε με Αγιασμό και ακολούθησε Τρισάγιο για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’ , τον οποίο ο Μητροπολίτης Βελγίου χαρακτήρισε «Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, μιλώντας στους παρισταμένους, ανέφερε καταρχάς με πόνο καρδίας ότι γίνονται ακόμη πόλεμοι στην εποχή μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε με το σύνθημα «ποτέ ξανά πόλεμος». Οι ορθόδοξοι χριστιανοί, που διαβιούμε στο κέντρο της Ευρώπης, επιθυμούμε, είπε, με την έναρξη λειτουργίας του νέου τούτου Ορθοδόξου Κέντρου να εργασθούμε για ένα καλύτερο κόσμο. «Το Κέντρο αυτό στοχεύει να γίνει τόπος συναντήσεων, τόσο μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών, όσο και συναντήσεων Οικουμενικών και Διαθρησκειακών, τόπος όπου τόσο οι ορθόδοξοι πιστοί μας καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ωφελούνται από ομιλίες πνευματικές, τόπος όπου θα πραγματοποιούνται και πολλές δραστηριότητες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως παιδαγωγικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος, για τους κληρικούς μας, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες», τόνισε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ανέφερε το όνομα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, καθώς και του διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην διαδικασία της μεταβιβάσεως της κυριότητος του ακινήτου στην Μητρόπολιν Βελγίου, και ο οποίος έργάζεται ακούραστα για την προκοπή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την Οικουμένην, είναι δε μέγας υποστηρικτής του οικουμενικού και διαθρησκειακού Διαλόγου.

Ακολούθησε η ανάγνωση ειδικού μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου υπό του Θεοφιλεστάτου Απολλωνίας κ. Ιωακείμ, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε πρώτα τις θερμές ευχαριστίες του προς την Εκκλησία της Κύπρου και εδήλωσε πεπεισμένος ότι το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα γίνει «ένα νέο παράθυρο της Ορθοδοξίας» στη Δύση.

Ο αποσταλείς υπό της Εκκλησίας της Κύπρου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της ‘Εκκλησίας Κύπρου ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

Στο μήνυμα έγινε αναφορά στον ρόλο των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στον Ευαγγελισμό της Κύπρου. «Το μικρό νησί μετατρέπεται σε πύλη, δια της οποίας ο λόγος του Ευαγγελίου διαδίδεται στα έθνη. Η Εκκλησία των Ιουδαίων μετατρέπεται σε Εκκλησία των εθνών. Γιαυτό είναι σημαντικός ο τίτλος που εδόθηκε στον Βαρνάβα : θεωρείται «οικονόμος», οικονόμος των υποθέσεων της Εκκλησίας. Αυτό τον ρόλο έπαιξε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Β’, παραδίδοντας το κτήριο τούτο στην πρωτεύουσα των εθνών για τον Πρώτο εκκλησιαστικό Θρόνο, δηλαδή από Εκκλησία σε Εκκλησία», τονίστηκε .

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος , μεταξύ άλλων στο μήνυμα του, διαβεβαίωσε ότι «η Εκκλησία Κύπρου και ο Προκαθήμενος αυτής θα συνεχίσουν να λειτουργούν παρά τω πλευρώ της του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ως συγκυρηναίοι αίροντες τον σταυρόν του μαρτυρίου, έχοντες πάντοτε την συναίσθησιν ότι η πίστις ερείδεται ουχί επί του Καίσαρος, αλλ’ επί του σταυρού, γι’αυτό έστω ευλογημένη η κοινή οδός του μαρτυρίου της Κωνσταντινουπολίτιδος και της Κύπριδος Εκκλησίας».

Μεταξύ των παρισταμένων παραυρέθηκαν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ο κ. Vincent Houssiau, διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Βασιλέως του Βελγίου, ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο κ. Πέτρος Μαυρίκιος, Πρέσβυς της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρωμαιοκαθολικός Νούτσιος στο Βέλγιο, Αρχιεπίσκοπος κ. Franco Coppola, άλλοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι του ποιμνίου της Μητρόπολη Βελγίου.

Επίσης, παραυρέθηκαν ωρισμένοι Αρχηγοί Θρησκειών στο Βέλγιο, όπως ο Chanoine Jack McDonald της Αγγλικανικής Εκκλησίας και ο κ. David Vandeput της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Θεοφιλέστατος κ. Ιωακείμ Αρχοντός, βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Βελγίου, ο Θεοφιλέστατος κ. Georges Kourie της Συριακής Εκκλησίας, ο Αμπούνα Aghabios της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Επίσκοπος κ. Etienne Quintiens, της Νονσιατούρας, ιερείς των Πατριαρχείων Μόσχας, Ρουμανίας και Γεωργίας και εκπρόσωποι των θρησκευτικών Κοινοτήτων, όπως του Sant’Egidio και των Focolari.

Τα Εγκαίνια τελείωσαν με δεξίωση για όλους. Στο εξής το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες, όπως , μεταξύ άλλων, μεγάλες διαλέξεις στο πλαίσιο του «Ορθοδόξου Λόγου» της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο που προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’

Σχετικά Άρθρα

Δημοσίευμα της Daily Telegraph για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Δημοσίευμα της Daily Telegraph για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 31 / 1 / 2022 , 3:28 από news_room Δημοσίευμα της Daily Telegraph για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς που δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα ως αντάλλαγμα της επιστροφής των Γλυπτών». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρέσβης […]

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (16 – 20 Ιουλίου)

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 7 / 2021 , 22:24 από news_room Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος την προσεχή Παρασκευή 16 Ιουλίου θα χοροστατήσει κατά τον εσπερινό και θα κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Φιλούσα Κελοκεδάρων. Το Σάββατο 17 Ιουλίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στην Ποταμιού. Το […]