19 °C Athens, GR
31/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Το δίλημμα των Εθνικών εκλογών είναι διττό. Συνέχιση της επιτυχίας η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μακαρίου Γ΄ για τις εθνικές επετείους Εγκάρδιες ευχές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς τον ασθενούντα Πάπα Φραγκίσκο Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη Φαινόμενο της νέας ψηφιακής εποχής τα fake news Κορυφαίο νησί η Πάτμος, για τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Conde Nast Traveller Ιντιάνα – ΗΠΑ: 5χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16 μηνών αδελφό του Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ – Στις 4 Απριλίου αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη Η ομογένεια του Σικάγο των Η.Π.Α. τίμησε το Πυροσβεστικό Σώμα στις εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Προστάτη των Καρκινοπαθών, Αγίου Παρθενίου στο Ίλιον

Αφρική: Το Σουδάν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας

Αφρική: Το Σουδάν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 1 / 2023 , 5:43 από news_room

Ο Abiy επισκέφθηκε τελευταία φορά το Σουδάν τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Abdalla Hamdok.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed επισκέφθηκε το Σουδάν για συναντήσεις με τον στρατιωτικό ηγέτη Abdel Fattah al-Burhan, το πρώτο του ταξίδι στη γειτονική χώρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 εκεί.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών του Κέρας της Αφρικής ήταν γεμάτες εντάσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής διαμάχης και των προσφύγων από τη διετή σύγκρουση στη βόρεια περιοχή Tigray της Αιθιοπίας.

Το κυβερνών κυρίαρχο συμβούλιο του Σουδάν την Πέμπτη ανέφερε σε δήλωση ότι ο Αλ Μπουρχάν και ο Αμπιί είχαν συνομιλίες στο Χαρτούμ για «τρόπους ενίσχυσης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων».

Ανέφερε επίσης ότι οι δύο άνδρες είναι «ευθυγραμμισμένοι και συμφωνούν» για ένα αμφιλεγόμενο αιθιοπικό μέγα-φράγμα στον Γαλάζιο Νείλο, το οποίο η Αίγυπτος θεωρεί απειλή.

«Ο Μπουρχάν τόνισε… ότι το Σουδάν και η Αιθιοπία είναι ευθυγραμμισμένες και συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα σχετικά με το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD)», είπε το κυρίαρχο συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο Μπουρχάν.

Το φράγμα ήταν η πηγή εντάσεων μεταξύ της Αιθιοπίας και των κατάντη χωρών, της Αιγύπτου και του Σουδάν, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες το 2011.

Πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ των τριών κυβερνήσεων απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πλήρωση και τη λειτουργία της δεξαμενής.

Η Αίγυπτος εξαρτάται από τον Νείλο για άρδευση και πόσιμο νερό και ο Γαλάζιος Νείλος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80 τοις εκατό της ροής του.

Το Σουδάν ελπίζει ότι το φράγμα θα ρυθμίσει τις ετήσιες πλημμύρες και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά έχει εκφράσει φόβους ότι τα δικά του φράγματα θα καταστραφούν χωρίς συμφωνία για τη λειτουργία του.

Η Αντίς Αμπέμπα βλέπει το έργο ως απαραίτητο για την ανάπτυξή του και επιμένει ότι δεν θα επηρεάσει το μερίδιο της Αιγύπτου ή του Σουδάν στο νερό του Νείλου.

Η απόφαση της Αιθιοπίας να αρχίσει να γεμίζει την τεράστια δεξαμενή του φράγματος το 2020 χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τα κατάντη κράτη προκάλεσε καταδίκες τόσο από την Αίγυπτο όσο και από το Σουδάν.

Τον Φεβρουάριο του 2022, το Χαρτούμ και το Κάιρο επέκριναν την Αντίς Αμπέμπα επειδή αποφάσισαν μονομερώς να ξεκινήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα.

Συζήτηση για τα σύνορα και την πολιτική
Ο Burhan και ο Abiy συναντήθηκαν στην Αιθιοπία τον Οκτώβριο, αλλά ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας επισκέφθηκε τελευταία φορά το Σουδάν τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Abdalla Hamdok.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ του Χαρτούμ και της Αντίς Αμπέμπα μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray (TPLF).

Οι μάχες οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο Σουδάν.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το TPLF για τον τερματισμό του πολέμου που, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σκοτώσει έως και 500.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Οι σχέσεις μεταξύ του Σουδάν και της Αιθιοπίας έχουν επίσης επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της al-Fashaqa, μιας γόνιμης μεθοριακής λωρίδας που καλλιεργούνταν από καιρό από Αιθίοπες αγρότες αλλά την οποία διεκδικούν το Σουδάν, πυροδοτώντας σποραδικές θανατηφόρες συγκρούσεις.

Μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους, το Σουδάν είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στην Αιθιοπία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα στρατεύματα της τελευταίας που φέρεται να εκτέλεσαν επτά από τους στρατιώτες του και να εκθέσουν τα σώματά τους στο κοινό.

Δεν ήταν σαφές εάν η συνοριακή διαμάχη ή οι συζητήσεις για το φράγμα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κατά την τρέχουσα επίσκεψη του Abiy.

Το κυρίαρχο συμβούλιο του Σουδάν είπε ότι ο Abiy θα συναντήσει επίσης σουδανικές πολιτικές φατρίες.

Η βαθύτερη αναταραχή έχει κυριεύσει το Σουδάν από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021 υπό την ηγεσία του Μπουρχάν, το οποίο ανέτρεψε τη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση που εγκαταστάθηκε μετά την απομάκρυνση του μακροχρόνιου προέδρου Omar al-Bashir το 2019.

Τον Δεκέμβριο του 2022, Σουδανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες υπέγραψαν μια αρχική ειρηνευτική συμφωνία ως μέρος μιας πολιτικής διαδικασίας δύο φάσεων.

Πηγή: Al Jazeera.com – Φωτογραφία άρθρου: Ashraf Shazly/AP

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Την λαϊκή αγορά της Καστοριάς επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλλίνικος – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 10 / 8 / 2022 , 21:01 από news_room Την λαϊκή αγορά της Καστοριάς επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλλίνικος – Adologala.gr Σήμερα, μετά τήν θεία Λειτουργία στήν Παναγία Κουμπελίδικη, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος καί Πρόεδρος τοῦ Γηροκομείου Λαζάρου καί Ἀθηνᾶς Ρίζου, ἐπισκέφθηκε τήν λαϊκή ἀγορά τῆς Καστοριᾶς, […]

Ο Μπιλ Μάρεϊ στο Ελληνικό Περίπτερο του Φεστιβάλ των Καννών – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 7 / 2021 , 1:28 από news_room Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) φιλοξένησε σήμερα στο Ελληνικό Περίπτερο του Φεστιβάλ των Καννών τον Μπιλ Μάρεϊ και τους συνεργάτες του, με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «New Worlds: The Cradle of Civilization», που θα γίνει απόψε στις […]

Pin It on Pinterest