28 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν & να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 2 / 1 / 2023 , 18:40 από news_room

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η πρώτη του έτους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη εορτή της Περιτομής του Κυρίου και επί τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε η Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους και ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε και έκοψε κατά το έθος τη Βασιλόπιτα της Ενορίας, ενώ όλοι μαζί οι παριστάμενοι έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Παρόντες ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Πενκλής, ο Άρχων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου και ο Πρόεδρος της Ενορίας κ. Ηλίας Δημάκης.

Τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, στην αίθουσα της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου, κ. Χριστοφόρου Κρικέλη, πολλών κληρικών της πόλεως του Σύδνεϋ και πλήθους λαϊκών, μεταξύ των οποίων ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος, ως εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, και η Εμπορική Ακόλουθος της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Χρυσούλα Προκοπάκη.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού ευλόγησε τη Βασιλόπιτα, αναφέρθηκε με συγκίνηση στην προσωπικότητα και στην ανεκτίμητη θεολογική προσφορά του Αγίου Βασιλείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι τυχαίο το ότι στο πρώτο σκαλοπάτι του έτους, η Εκκλησία μας τοποθετεί τη μορφή αυτού του μεγάλου Ιεράρχου». «Ο Ιεράρχης της Καππαδοκίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ζωής για όλους μας», επισήμανε, «διότι στο πρόσωπό του συγκεφαλαιώνεται ένας κόσμος αρετών και χαρισμάτων». Συμπερασματικά, υπογράμμισε ότι όλοι μας μπορούμε να βρούμε κάτι στη ζωή του Μεγάλου Βασιλείου που να μάς αναπαύει και να μάς εκφράζει, ούτως ώστε να το καλλιεργήσουμε και να το μιμηθούμε.

Κατά την κοπή της Βασιλόπιτας, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας της Αυστραλίας για την αγάπη, τη διαρκή μέριμνα και την προσφορά του στην εκκλησιαστική επαρχία της πέμπτης ηπείρου, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους παριστάμενους να μη λησμονούν, στις πίτες που κόβουν στα σπίτια τους, να βγάζουν και ένα κομμάτι για τους φτωχούς, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα προθυμία να ενισχύουν και να στηρίζουν τους συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ένδεια.

Κατόπιν, με αφορμή την έναρξη του νέου έτους, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη να κάνουμε τακτικά απολογισμό της ζωής μας, όχι για να μας πιάνει απογοήτευση και κατάθλιψη, όπως επισήμανε, αλλά προκειμένου συνειδητοποιούμε τα λάθη μας, να εντοπίζουμε τα αίτια που τα προκάλεσαν και να προνοούμε ούτως ώστε να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Εστιάζοντας την προσοχή του στην πανδημία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια επέφερε μεγάλες δοκιμασίες σε όλη την ανθρωπότητα, ακόμα και εντός του Σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπενθύμισε έναν λόγο του Μεγάλου Βασιλείου, ότι πρέπει να έχουμε βεβαία συμπορεία με την Εκκλησία. «Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία», σημείωσε στον επίλογο αυτής της αναφοράς του.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που επιφυλάσσει το 2023 για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα είναι ένα έτος πολλαπλώς δημιουργικό. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι κατά το παρελθόν έτος 2022 εκδόθηκαν οι άδειες για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ, και, ως εκ τούτου, ανακύπτει πλέον η πρόκληση της υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου, με προοπτική την ολοκλήρωσή του εντός του 2024, όταν η τοπική Εκκλησία της Αυστραλίας θα εορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Με την ευκαιρία αυτή, παρακάλεσε όλους να υποστηρίξουν το έργο της Εκκλησίας και να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα λαμπρύνουν τους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας.

Κατακλείοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους παριστάμενους να θέσουν δύο προσωπικούς στόχους για το 2023. Ο πρώτος είναι να χαμογελούν και να δίδουν τη μαρτυρία της χαράς της Αναστάσεως που αενάως βιώνουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ ο δεύτερος, να κάνουν μια καινούργια αρχή στη ζωή τους, συμπορευόμενοι άρρηκτα με τον Χριστό.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, τα οποία έψαλαν τα μέλη της Χριστιανικής Ενώσεως Σύδνεϋ και κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία» Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία» Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία» Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία» Αυστραλίας Μακάριος: «Να μάθουμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία»

Σχετικά Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 8 / 2021 , 0:28 από news_room Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου – Adologala.gr Πληροφορηθείς την εις Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Κινσάσα κυρού Νικηφόρου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τέλεσε με βαθειά συγκίνηση τρισάγιο και αναφερόμενος στην προσωπική γνωριμία και […]

H oμιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

H oμιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 9 / 2022 , 18:46 από news_room Ακολουθεί η ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που εκφώνησε από το βήμα της  86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης χθές, 10 Σεπτεμβρίου 2022: Ο πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της ΔΕΘ καθώς και όλους τους ακροατές του μηνύματος του αναφέρθηκε ξεκινώντας στην μνήμη της […]