24 °C Athens, GR
20/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί Συνάντηση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ. Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αλβανία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη 20 Μαϊου Παγκόσμια ημέρα κλινικών μελετών Με λαμπρότητα εορτάστηκε η σύναξη πάντων των εν Θεσσαλονίκη αγίων στη Πυλαία Πατριαρχικό και Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Βαλουκλή Λαμπρό συλλείτουργο για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης Τουλάχιστον 35 χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα Η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεώς Λαρίσης, στους Αρχηγούς του ΓΕΣ και του ΓΕΑ

Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: «Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας, και ας δεσμευτούμε να γίνουμε ειρηνοποιοί αυτές και τις επόμενες μέρες»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 12 / 2022 , 16:25 από news_room

Ποιμαντορική εγκύκλιος σεβ. Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμου για την εορτή των Χριστουγέννων 2022.

Αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,

Για πολλά χρόνια, την περίοδο των Χριστουγέννων, παρακολουθούσα κάθε χρόνο μια παράσταση του «Messiah» του Χέντελ. Φυσικά, υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη στο ορατόριο. Σε όλους αρέσει να ακούν τη συναρπαστική χορωδία Hallelujah. Αλλά το αποκορύφωμα της παράστασης για μένα ήταν πάντα η στιγμή που η σοπράνο τραγουδούσε, «Και ξαφνικά ήταν μαζί με τον άγγελο ένα πλήθος από τον ουράνιο στρατό που δοξολογούσε τον Θεό και έλεγε», τότε η πλήρης χορωδία απαντούσε: «Δόξα στον Θεό το υψηλότερο, και ειρήνη στη γη, καλή θέληση στους ανθρώπους!».

Αυτά τα λόγια από τη Γραφή (Λουκάς 2:13-14), που περιέχονται στην ιστορία της γέννησης του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, έχουν βρει το δρόμο τους στο σύγχρονο πολιτιστικό τοπίο μας, εμφανίζονται με πολλούς τρόπους, από χριστουγεννιάτικες κάρτες μέχρι στολίδια, όπως διακοσμητικά. Μέσα στις γιορτές της εποχής, οι βαθιές λέξεις «ειρήνη στη γη», μπορούν εύκολα να ξεφύγουν και τολμώ να πω, έχουν γίνει ακόμη και ένα κλισέ της εποχής.

“Ειρήνη στη γη.” Τόσο απλό, αλλά τόσο βαθύ. Κοιτάζοντας την κατάσταση του κόσμου μας, λαχταρούμε την ειρήνη. Βλέπουμε πολέμους. Βλέπουμε ανισότητα, αδικία και καταπίεση. Βλέπουμε την αστική διχόνοια. Βλέπουμε πόλωση και διχασμό μεταξύ των ανθρώπων, ίσως ακόμη και μεταξύ των φίλων και των οικογενειών μας.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γνωρίζουμε την πηγή της ειρήνης. Ο Άγιος Παύλος έγραψε στους Εφεσίους: «Ο Χριστός είναι η ειρήνη μας, που μας έκανε και τους δύο ένα και γκρέμισε το διαχωριστικό τείχος της εχθρότητας». (Εφεσίους 2:14). Οι γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να μας το θυμίζουν αυτό. Γιατί ο Χριστός γεννιέται αυτήν την ημέρα. Ποιο είναι αυτό το παιδί; Ο προφήτης Ησαΐας το περιέγραψε καλά: «Επειδή σε μας γεννήθηκε ένα παιδί, σε μας δόθηκε ένας γιος. και η κυβέρνηση θα είναι επάνω στον ώμο του, και το όνομά του θα ονομαστεί “Θαυμαστός Σύμβουλος, Δυνατός Θεός, Αιώνιος Πατέρας, Άρχοντας της Ειρήνης.” (Ησαΐας 9:6).

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η γέννηση του Χριστού δεν τερμάτισε θαυματουργικά τις εχθροπραξίες μεταξύ των ανθρώπων. Η ανθρωπότητα φαίνεται να προτιμά τη σύγκρουση από την αρμονία και τη συνεργασία. Η ειρήνη, το να ζεις ειρηνικά, φαίνεται πολύ πιο δύσκολο, γιατί απαιτεί καθημερινή δέσμευση. Η δημιουργία ειρήνης και η ειρήνη απαιτεί εμπιστοσύνη και απαιτεί την οικοδόμηση κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

Η ειρήνη στη γη ξεκινά με την εσωτερική ειρήνη. Ανοίγουμε τις προσευχές μας στον Θεό διακηρύσσοντας: «Εν ειρήνη ας προσευχηθούμε στον Κύριο» γιατί πρέπει να πλησιάσουμε τον Παντοδύναμο Θεό με ανοιχτά χέρια προσευχής, όχι με τις σφιγμένες γροθιές του θυμού. Όπως λέει ένα παλιό τραγούδι από τη δεκαετία του 1950, «Ας υπάρχει ειρήνη στη γη και ας αρχίσει από εμένα». Υπάρχει σοφία σε αυτά τα λόγια. Αν είμαστε σε πόλεμο εσωτερικά, αν είμαστε θυμωμένοι εσωτερικά, δεν μπορούμε να είμαστε ειρηνοποιοί. Πρέπει να κάνουμε την εσωτερική δουλειά να σκάβουμε στην ψυχή μας για να απαλλαγούμε από την έχθρα και τον θυμό που μας εμποδίζει να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, να συγχωρήσουμε τον πλησίον μας και να μάθουμε να ζούμε με ειρήνη και καλή θέληση με όλους. Όπως λέει ο Κύριος στους Μακαρισμούς, «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, γιατί αυτοί θα ονομαστούν γιοι του Θεού». (Ματθαίος 5:9).

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι όμορφες μέρες, γεμάτες χαρά. Στολίζουμε τα σπίτια μας. Μαγειρεύουμε. Ανταλλάσσουμε δώρα. Κάνουμε πράγματα για να γιορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού και να μοιραστούμε τα καλά νέα ότι γεννιέται ο Πρίγκιπας της Ειρήνης. Κάνοντας αυτά τα πράγματα τώρα, δεν θυμόμαστε απλώς κάτι από δύο χιλιετίες πριν, λέμε ότι ο Πρίγκιπας της Ειρήνης γεννήθηκε «αυτή την ημέρα», για εμάς, για την εποχή μας, για τον κόσμο μας. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στο μήνυμα των αγγέλων προς τους ποιμένες, «ειρήνη στη γη και καλή θέληση στους ανθρώπους» και ας δεσμευτούμε να γίνουμε ειρηνοποιοί όλες αυτές τις μέρες και όλες τις επόμενες μέρες, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε!

Είθε ο Κύριος, ο Θεός, ο Νεογέννητος Βασιλιάς, να είναι πάντα μαζί σας και τις οικογένειές σας, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω.

Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια Πολλά! Ο Θεός να σε ευλογεί!

Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπα με τον οξύ υποσιτισμό πάνω από μισό εκατομμύριο μικρά παιδιά στη Σομαλία

Αντιμέτωπα με τον οξύ υποσιτισμό πάνω από μισό εκατομμύριο μικρά παιδιά στη Σομαλία

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 9 / 2022 , 21:13 από news_room Ο αριθμός των μικρών παιδιών στη Σομαλία που αντιμετωπίζουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό έχει αυξηθεί ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο-ένα επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με εκείνο του λιμού του 2011 στη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες παιδιά πέθαναν-ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. “Έχουμε πάνω από […]

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 4 / 2021 , 18:02 από news_room Την Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως, 4η Απριλίου 2021, τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται το σύμβολο της χριστιανικής πίστεως, ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη […]