21 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Πρώτη απεργία νοσηλευτών εδώ και 106 χρόνια στη Βρετανία

Πρώτη απεργία νοσηλευτών εδώ και 106 χρόνια στη Βρετανία

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 12 / 2022 , 14:53 από news_room

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη τους απεργία σε εθνικό επίπεδο ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις,

Εκτιμάται ότι 100.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται σε 76 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα θα απεργήσουν σήμερα, στην πρώτη κινητοποίηση που προχωρά το συνδικάτο τους Royal College of Nursing (RCN) από την ίδρυσή του, πριν 106 χρόνια. Η απεργία θα επαναληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου και αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με απεργιακό κύμα αυτό τον χειμώνα, με τις κινητοποιήσεις να παραλύουν τους σιδηροδρόμους και τα ταχυδρομεία, ενώ και τα αεροδρόμια προετοιμάζονται για προβλήματα στη λειτουργία τους στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10%, ενώ οι προτάσεις για μισθολογικές αυξήσεις γύρω στο 4% προκαλούν ένταση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ τηρεί σκληρή στάση έναντι των συνδικάτων και έχει δεσμευθεί ότι θα νομοθετήσει ώστε να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών τους.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες ζητούν μισθολογική αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 19% προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία, σύμφωνα με το RCN, έχει περιοριστεί κατά 20% από το 2010. Σημειώνουν εξάλλου ότι οι χαμηλοί μισθοί σημαίνουν ελλείψεις προσωπικού και εκπτώσεις στην φροντίδα των ασθενών. Το αίτημά τους έχει χαρακτηριστεί «απρόσιτο» από την κυβέρνηση, η οποία τόνισε ότι δεν μπορεί να προσφέρει αύξηση μεγαλύτερη του 4% με 5%.

Η κυβέρνηση της Σκοτίας απέφυγε τις κινητοποιήσεις, αφού δέχθηκε να διαπραγματευθεί για το μισθολογικό με το RCN, κάτι που το συνδικάτο ήλπιζε να γίνει και στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.

«Φρικτός φόρτος εργασίας»

Χαιρετίζοντας «την εκπληκτική αφοσίωση» του νοσηλευτών και των νοσηλευτριών, ο Μπαρκλεϊ χαρακτήρισε «βαθιά λυπηρό» το γεγονός ότι ένα μέρος των μελών του συνδικάτου «προχωρούν με την απεργία».

«Εργάζομαι με την κυβέρνηση και με γιατρούς εκτός του δημόσιου συστήματος για να εγγυηθώ ότι θα υπάρχουν ασφαλή επίπεδα εργαζομένων (στα νοσοκομεία), αλλά εξακολουθώ να ανησυχώ για τον κίνδυνο που εγείρουν οι απεργίες για τους ασθενείς», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «πρώτη μου προτεραιότητα» είναι η ασφάλεια των ασθενών και ότι το NHS θα παραμείνει ανοικτό, κυρίως για τα έκτακτα περιστατικά.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης στη Βρετανία, με τον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται ραγδαία, οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών καταγγέλλουν ότι τα μέλη τους παραλείπουν γεύματα, δυσκολεύονται να ταΐσουν και να ντύσουν τις οικογένειές τους και τελικά εγκαταλείπουν μαζικά το NHS.

«Ο φόρτος εργασίας είναι φρικτός. Οι νοσηλευτές πνίγονται, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς», είχε εξηγήσει πρόσφατα ο Μαρκ Μπούτροϊντ, που εργάζεται ως νοσηλευτής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου.

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος, πολλοί νέοι νοσηλευτές εγκαταλείπουν το επάγγελμα έπειτα από μόλις ένα ή δύο χρόνια λόγω των χαμηλών μισθών, θέτοντας όσους μένουν υπό μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με το Royal College of Nursing, κάποιες υπηρεσίες – οι χημειοθεραπείες, η αιμοκάθαρση, τα επείγοντα περιστατικά-θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την απεργία δείχνουν ότι η πλειονότητα των Βρετανών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, όμως όταν ξεκινήσουν οι απεργίες οι πολιτικοί αναμένεται να παρακολουθούν στενά την κοινή γνώμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

«Δέματα Αγάπης» από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

«Δέματα Αγάπης» από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 16:46 από news_room «Δέματα Αγάπης» από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Βοηθός και συμπαραστάτης στους οικονομικά ασθενέστερους αδελφούς μας στάθηκε η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος μέσω του δικτύου αλληλεγγύης των κοινωνικών και φιλανθρωπικών δράσεων που έχει αναπτύξει στην περιφέρειά της, ανακουφίζοντας έτσι έναν μεγάλο […]

Ι.Μ. Σικάγου: Περισσότεροι από 300 Αντιπρόσωποι ταξίδεψαν για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Lombard του Ιλινοις

Ι.Μ. Σικάγου: Περισσότεροι από 300 Αντιπρόσωποι ταξίδεψαν για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Lombard του Ιλινοις

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:10 από news_room *LOMBARD, IL, 10 Νοεμβρίου 2021 – Περισσότεροι από 300 αντιπρόσωποι, παρατηρητές και εθελοντές από όλη την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Σικάγου ταξίδεψαν στο Σεντ Λούις του Μιζούρι στις 7-10 Οκτωβρίου για να συμμετάσχουν στη Συνέλευση Κληρικών-Λαϊκών της Μητρόπολης 2021. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι αντιπρόσωποι ψήφισαν […]