19 °C Athens, GR
04/10/2023

Τελευταια Νέα
Η δημοσιογραφία στο επίκεντρο: Τρείς ημέρες στην Πειραιώς 260 αναλύθηκαν πτυχές και συμπεριφορές Ένοπλη βία: Νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση μιας επιδημίας δημόσιας υγείας Λέρος: Συλλείτουργο και Δοξολογία για την 80η επέτειο βυθίσεως του Αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Η καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών της Άμεσης Δράσης που βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον πολίτη ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοίνωση Ι.Μ. Λέρου για την Αγιοκατάταξη της Μοναχής Γαβριηλίας Στο φως πεντάκλιτη περικαλλής πρωτοχριστιανική βασιλική ως και μία τρίκλιτη όμοια στην Τερπνή Σερρών Τον Πατριαρχικό Επίτροπο Κισανγκάνι δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Έναρξη μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης «Ρωμανός ο Μελωδός» Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στη Ρώμη Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο, επίσημα η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο όπλο μας για απελευθέρωση, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Ξεκίνησε η 3η Παμφθιωτική Λιτανεία Ο νέος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Ιωάννης Μυτιληναίος στο Μητροπολίτη Πειραιώς

Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα

Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 12 / 2022 , 7:10 από news_room

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε φέτος η εόρτιος μνήμη του προστάτου Αγίου της πόλεως του Πειραιά, Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος. Στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου της πόλης μας το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.Χρυσοστόμου και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ.Συμεών και Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.Χρυσόστομος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την «αρχοντική του αγάπη και την αβραμιαία φιλοξενία του», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφέρθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα ο οποίος «χαρακτηρίζεται στην υμνολογία της Εκκλησίας μας ‘’φίλος του Χριστού’’ και μάλιστα ‘’γνήσιος φίλος του Χριστού’’.

«Τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμούμε τους Αγίους, διότι σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου υπήρξαν φίλοι του Χριστού και ως φίλους του Χριστού τους τιμούμε και μακάρι να ποθούμε και να τους ομοιάζουμε» συνέχισε ο Σεβασμιώτατος και επισημαίνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύριός μας δεν ζήτησε από τους ανθρώπους μόνο να τον πιστεύουν, αλλά ζήτησε και να Τον αγαπούν και πως μας τίμησε ονομάζοντάς μας Εκείνος φίλους Του», πρόσθεσε πως αποδεικτικό της φιλίας του Χριστού προς όλους τους ανθρώπους είναι το ότι δεν ήρθε για να Τον υπηρετήσουμε, αλλά ήρθε να μας διακονήσει, να γίνει Εκείνος τα πάντα ώστε να έχουμε μέσα μας ζωή, να έχουμε χαρά και μάλιστα όχι την πρόσκαιρη χαρά που δίνει ο κόσμος, αλλά τη χαρά που μας δίνει Εκείνος.

Σημειώνοντας πως Άγιος Σπυρίδων συνειδητοποίησε αυτήν την μεγάλη τιμή και αγάπησε τον Χριστό εξ’ όλης της καρδίας του, τόνισε ότι «είχε το κουράγιο να σταθεί και να υπερασπιστεί την ταυτότητα του Χριστού ενώπιον των αιρετικών». «Το πνεύμα του κόσμου δεν είναι πάντοτε φιλικά διακείμενο προς το πρόσωπο του Χριστού», είπε ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην συμβολή του Αγίου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και στο θαύμα του κεραμιδιού. «Απέδειξε τη φιλία του με το Χριστό και γι’ αυτό έγινε και υπέρμαχος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «διακρίθηκε για την απλότητά του, την ταπεινοφροσύνη του, την πραότητά του, αλλά και την εμπιστοσύνη στο Θεό».

«Ο Άγιος υπερασπίστηκε και τον άνθρωπο κάθε εποχής», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του υπογραμμίζοντας πως επειδή αγαπούσε πολύ το Θεό, αγαπούσε πολύ και τον άνθρωπο και «υπήρξε ευεργετικός προς όλους τους ανθρώπους».

Αναφέροντας πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι γνήσιοι φίλοι του Χριστού, έφερε ως παράδειγμα τον Ιούδα και επισημαίνοντας πως «ο Άγιος Σπυρίδων σήμερα μας καλεί να γίνουμε και εμείς φίλοι του Χριστού» τόνισε ότι «ο Χριστός μας καλεί σε μετάνοια» και πως «τους ανθρώπους που μετανοούν τους κατατάσσει με τους φίλους Του», φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Απόστολο Πέτρο.

«Από εμάς εξαρτάται εάν θα ανταποκριθούμε στη φιλία του Χριστού» και αυτή η απόφαση αφορά στην αιώνια ζωή, σημείωσε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας ότι «ο Χριστός, ο Θεάνθρωπος Κύριός μας είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός Σωτήρας της ανθρωπότητος» και αυτή την αλήθεια θέλουμε να την κάνουμε γνωστή και στους άλλους. «Μακάρι να γίνουμε φίλοι του Θεού και φίλοι του ανθρώπου». «Θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε το φως του Χριστού σε όλο τον κόσμο», κατέληξε.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Δοξολογία και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Πειραιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους, ευχήθηκε «να ενστερνιστούμε τα μηνύματα του Αγίου Σπυρίδωνος για να αλλάξει επιτέλους ο κόσμος».

Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα Πάνδημος ο εορτασμός του πολιούχου Πειραιά, Αγίου Σπυρίδωνα

Σχετικά Άρθρα

Ο Μ. Αγιασμός της παραμονής των Θεοφανείων στο Φανάρι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 1 / 2021 , 1:18 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης παρέστη σήμερα, Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021, το πρωί, συμπροσευχόμενος από το Ι. Βήμα, στη Θεία Λειτουργία και τον Μ.Αγιασμό της παραμονής των Θεοφανείων, που τέλεσε, κατά την τάξη, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς […]

Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 3 / 2021 , 1:17 από news_room Ο Αμίρ, η Φαρίμπα και τα υπόλοιπα παιδιά της Ριτσώνας, είναι τα παιδιά μας. Γι’ αυτούς και για όλα τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, αξίζει μια χώρα ισότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Μία χώρα στην οποία το […]

Pin It on Pinterest