33 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη σε νεότερες φωνές, για να σωθεί η Δημοκρατία Το εναλλακτικό μάθημα στη θέση των Θρησκευτικών Δεξίωση για την 50η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ΗΠΑ: «Βέβαιος» ο Νετανιάχου ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς θα πετύχουν Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Mνημοσυνο στον Προκάτοχο του Πατριάρχη Παρθένιο τον Γ’ τέλεσε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Χειροθεσία Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στον Άγιο Γεώργιο Port Pirie Καλοκαιρινή απόδραση των κατασκηνωτριών της «Γαλιλαίας» της Εκκλησίας των Σερρών Σταύρος Καλαφάτης: «Αντλούμε παράδειγμα από εκείνους που πάλεψαν και πήγαν την Ελλάδα πιο ψηλά»

Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο

Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 12 / 2022 , 20:28 από news_room

Η Ομάδα Συμπαραγωγών η οποία απαρτίζεται από το Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, την Αστυνομία Κύπρου-Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα HELP2LIVE και το Γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ διακονία πολιτισμού και με υποστηρικτή τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν προβεί στην έκδοση του Καταλόγου «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» και του Τετραδίου Ζωγραφικής «Εικονίζω τα Δωδεκαήμερα».

Οι δύο εκδόσεις έχουν παραχθεί μέσα στα πλαίσια της διοργάνωσης της Έκθεσης «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στην Αίθουσα Ειρήνη στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία και τον Νοέμβριο του 2017 στο Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Η πρώτη αποτελεί τον Συνοδευτικό Κατάλογο της Έκθεσης και η δεύτερη , το Τετράδιο Ζωγραφικής για παιδιά, ένα επιμορφωτικό εργαλείο για τη διεξαγωγή εργαστηρίων αφήγησης και ζωγραφικής. Και τα δύο έντυπα διατίθενται δωρεάν στα πλαίσια της Έκθεσης και των εργαστηρίων.

Η Κύπρος είναι ένα όμορφο νησί που λικνίζεται στην αγκαλιά της Μεσογείου θάλασσας. Είναι ένας τόπος πλημμυρισμένος από φως. Και το φως αυτό πλημμυρίζει και τις ψυχές των κατοίκων του οι οποίοι πλάθουν τη ζωή τους με ένα τρόπο φωτεινό, χαροποιό, εορταστικό.

Έτσι εορτάζουν και τα Χριστούγεννα πολλά χρόνια τώρα, με όμορφες συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις. Παραδόσεις που ακολουθούν το αστέρι της Γέννησης του Χριστού που φωτίζει το Σπήλαιο, την πάχνη των αλόγων όπου γεννιέται το θείο βρέφος. Μια Γέννηση η οποία φέρνει χαρά και αγαλλίαση σε όλη τη φύση και στους ανθρώπους.

Η Γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου ανοίγει το Δωδεκαήμερο, που είναι οι δώδεκα ημέρες από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά ως την Εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου. Το Δωδεκαήμερο στην Κύπρο είναι μέρες χαρούμενες, μέρες φωτεινές που μοσχοβολούν από τα εορταστικά ζυμώματα και γλυκίσματα από ζάχαρη, μέλι, καρύδια, αρωματισμένα με φρέσκο πορτοκάλι, λεμόνι, κανέλλα, γαρύφαλλο, πασπαλισμένα με αγάπη.

Με κυρίαρχο γλυκό την πίττα του Αγίου Βασιλείου την οποία ακολουθεί το ωραίο έθιμο της να φέρει μέσα της ένα φλουρί και ο τυχερός ο οποίος θα το βρει θα είναι καλότυχος όλη τη νέα χρονιά.

Το Δωδεκαήμερο κλείνει με τη Βάφτιση του Χριστού και τον αγιασμό των υδάτων. Με τον αγιασμό αυτό και το φως της Βάφτισης καλαντίζουν τα σπίτια του οι Κύπριοι στις 6 Ιανουαρίου και εύχονται ο ένας στον άλλο «Χρόνια Πολλά», τρώγοντας ξεροτήγανα και αυτές τις μικρές φωτεινές μπαλίτσες τους λουκουμάδες. Τους ρίχουν και στην στέγη τους σπιτιού τους για να φάνε και τα κακά δαιμόνια και να φύγουν. Έτσι όπως το ζωγραφίζει και η γιαγιά Μαργαρίτα στο εξώφυλλο αυτού του τετραδίου ζωγραφικής, η οποία έζησε και γνώρισε πολλά ωραία έθιμα στον τόπο της την Κύπρο. Και τα ιστόρησε με όμορφα , λαμπερά χρώματα που έχουν κάτι από την ψυχή του τόπου αυτού.

Γιατί κάθε έθιμο είναι και μια Ιστορία. Ελάτε να αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες και να εικονίσουμε μαζί τα Κυπριακά Δωδεκαήμερα.

Σχετικά Άρθρα

to_savvato_twn_psyxon_stous_agious_topous_adologala

Το Σάββατο των Ψυχών στους Αγίους Τόπους

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 3 / 2024 , 16:53 από news_room Τό Σάββατον, 25ην Φεβρουαρίου/ 9ην Μαρτίου 2024, συμφώνως πρός τήν τάξιν τοῦ Τριῳδίου, τό Πατριαρχεῖον ἀφιέρωσεν ὡς ἡμέραν προσευχῆς ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν. Πρός τοῦτο ἀφ’ ἑσπέρας τῆς Παρασκευῆς ἐψάλη εἰς τόν Μοναστηριακόν καί Πατριαρχικόν Ναόν τῶν ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης ὁ Νεκρώσιμος κανών […]

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΝ ΣΧΟΛΗΝ

Η Εορτή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 10 / 2021 , 15:56 από news_room Η Εορτή της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών – Adologala.gr Τό ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης, 15ης /28ης Ὀκτωβρίου 2021, ἔλαβε χώραν σχολική τελετή εἰς μνήμην καί τιμήν τῆς ἐθνικῆς ἐπετείου τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940 εἰς τήν Πατριαρχικήν Σχολήν τῆς Ἁγίας Σιών. […]