31 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Σωτήριες αναστηλώσεις στο κάστρο της Αστυπάλαιας

Σωτήριες αναστηλώσεις στο κάστρο της Αστυπάλαιας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 11 / 2022 , 20:44 από news_room

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αναστηλώσεις που γίνονται περιμετρικά του κάστρου της Αστυπάλαιας, που αποτελεί σήμα- κατατεθέν για το ακριτικό νησί.

«Οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2019, αξιολογούνται απολύτως θετικά από τα κλιμάκια της αρχαιολογικής υπηρεσίας που επισκέπτονται το νησί» τονίζει ο κ. Κομηνέας αναφέροντας επίσης ότι «οι εργασίες περιλαμβάνουν αρμολόγημα και επίχριση των εξωτερικών τοιχίων του κάστρου, αφού προηγήθηκε αποκατάσταση με λιθοπλήρωση και νέα λιθοδομή σε τόξα, πρέκια, λαμπάδες, στέψη τοίχων κτλ».

Ο δήμος συνέβαλε ουσιαστικά για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου με την Τεχνική Υπηρεσία και τον ίδιο τον δήμαρχο Νικόλαο Κομηνέα να αναλαμβάνουν την επίβλεψή του.

Πλέον έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος σε μήκος και σε ύψος των εξωτερικών τοιχίων του κάστρου και θεωρείται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει πραγματοποιηθεί πλήρης αποκατάσταση.

Ο δήμος Αστυπάλαιας αναφέρει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος κ. Κομηνέας «ευχαριστεί το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη που ενστερνίστηκε τις ανησυχίες του και χρηματοδοτεί τις εργασίες κάθε χρόνο μέχρι την αποπεράτωση των εργασιών αδιάλειπτα από το 2019 έως και το 2022, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου, όπως και τους εργατοτεχνίτες και τον εργολάβο για την ευσυνειδησία το φιλότιμο και την ευαισθησία που έχουν υποδείξει».

Οι εργασίες είναι σωτήριες για το κάστρο αλλά απαιτούνται να γίνουν και άλλα πράγματα αναφέρει ο κ. Κομηνέας. Χρειάζεται να γίνει πλήρης μελέτη και για το εσωτερικό μέρος του κάστρου για να ενισχυθεί με τσιμεντοενέσεις και να θωρακιστεί σε όλα τα επίπεδα.

Στις προθέσεις του δήμου όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κομηνέας είναι να επισκευαστούν παράλληλα και μικρά οικήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του κάστρου και να δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο από τον δήμο Αστυπάλαιας.

Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κάστρο, πολύ διαφορετικό από τα καστέλια στα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Λέγεται και κάστρο της Αστροπαλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι.

Χτίστηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα.

Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Με έντονο φρουριακό χαρακτήρα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές, έχει ορατότητα στα δύο φυσικά λιμάνια του νησιού.

Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790).

Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή υψώματος γύρω από το οποίο αργότερα αναπτύχθηκε η Χώρα, σε πλάτωμα με έκταση 4 στρέμματα.

Η μοναδική είσοδος του κάστρου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του και οδηγεί στο εσωτερικό του μέσα από ένα χαμηλό, στεγασμένο με σταυροθόλια, χώρο.

Η είσοδος ήταν χώρος εμπορικών συναλλαγών. Στο πρώτο κτίριο αριστερά από την είσοδο, βρίσκονταν το καφενείο, τόπος αναψυχής και κοινωνικής επαφής. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν δύο γειτονιές, της Παναγιάς του Κάστρου ή Ευαγγελίστριας και του Αϊ-Γιώργη ή «Γλυκαυλή».

Σχετικά Άρθρα

Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν την Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι

Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 11 / 2021 , 3:16 από news_room Σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου και αύριο Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων και νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές (δεύτερος γύρος) θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021. […]

Ο Μυστικός Δείπνος

Ο Μυστικός Δείπνος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 5 / 2024 , 15:58 από news_room Μητροπολίτου Αὐλῶνος Χριστόδουλου: Ἐγώ αὐτό παρέλαβα ἀπό τόν ἴδιο τόν Κύριο, κι αὐτό σᾶς παρέδωσα: ὁ Κύριος Ἰησοῦς, τή νύχτα πού ἦταν νά παραδοθεῖ στούς σταυρωτές του, πῆρε ψωμί καί, ἀφοῦ ἀνάπεμψε εὐχαριστία, τό ἔκοψε καί εἶπε: ‘’αὐτό εἶναι τό σῶμα μου πού προσφέρεται […]