28 °C Athens, GR
13/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία Δημοτικά Ιατρεία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στην Μητρόπολη Λέρου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια» Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιρλανδίας στην Κύπρο Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επετειακή εκδήλωση: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» Στα ύψη ο υδράργυρος την ερχόμενη εβδομάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε τον πρώτο Ι. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην πέμπτη ήπειρο

Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνα

Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 / 11 / 2022 , 15:05 από news_room

Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτωνα

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τιμήθηκε στην τοπική μας Εκκλησία, η πανευφρόσυνη ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος, εορτή κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πλάτων.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου καθ΄όλη την διάρκεια της εορτής ετέθη προς προσκύνηση απότμημα του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Πλάτωνος.

Το εσπέρας της εορτής, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου ε.έ., τελέσθηκε ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μετρών κα Αθύρων κ. Δημητρίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, και Πολυανής καί Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Τον εσπερινό Θείο Λόγο διακόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στην μορφή του τιμωμένου Αγίου Πλάτωνος καθώς επίσης και στην μυσταγωγική θέση του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε εκ μέρους της χορείας όλων παρισταμένων Ιεραρχών, στον εορτάζοντα Σεπτό Ποιμενάρχη μας, να έχει πολύκαρπη και αγλαόκαρπο αρχιερατεία στον ευλογημένο αυτό τόπο, εκφράζοντας παράλληλα θερμούς λόγους και εγκάρδιες ευχές για υγεία και μακροημέρευση.

Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Σύρου κ. Δωροθεόυ, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Καστορίας κ. Καλλινίκου και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, πολλών Πρεσβυτέρων και Διακόνων εκ διαφόρων Ι. Μητροπόλεων, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.
Μεταξύ του εκκλησιάσματος που προσήλθαν για να εορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος, και παράλληλα να ευχηθούν και να τιμήσουν με ανάμεικτα συναισθήματα απεριορίστου τιμής, εγκαρδίου σεβασμού και υϊικής αγάπης τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Λαγκαδά, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, καθώς επίσης του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την διακονία του Θείου Λόγου, υπούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητοπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος διδακτικότητα ανεφέρθη εις την αρετήν της υπομονής και της καρτερίας με τάς οποίας ο Μεγαλομάρτυς Πλάτων εν τέλει εδέχθη το μαρτύριον δια του αποκεφαλισμού καταστάς, όμως, ένας Άγιος της Εκκλησίας μας συγχορεύων και σήμερον, μετά των Αγγέλων, εις τον Ουρανόν και ευχόμενος δια τον επί γης φέροντα το όνομά του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτωνα.
Η υπομονή, όπως ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, «είναι βράχος της πίστεως, κατά τους Πατέρας της Εκκλησίας μας, ποταμός της ελπίδος και ωκεανός της αγάπης, διότι αντλεί την δύναμίν της από τον ίδιο τον Χριστόν, o Οποίος τά πάντα υπέμεινε χάριν της αγάπης Του δια τον άνθρωπον, ακόμα καί Σταυρόν και θάνατον, υπογραμμών ότι και ημείς οφείλομεν να υπομένωμεν τας δοκιμασίας και τας θλίψεις είτε έρχονται από δικάς μας αμελείας ή αταξίας είτε από τους συνανθρώπους μας είτε μέσα από παιδαγωγίαν, την οποίαν μας επιφυλάσσει ο Θεός διά την πνευματικήν μας βελτίωσιν. Διότι η υπομονή δεν είναι υποχωρητικότης με απάθειαν αλλά είναι δυναμική, σταυρική αγάπη μέσα από την οποίαν ο άνθρωπος αναδεικνύει τα χαρίσματά του, τάς ικανότητάς του και την εσωτερικήν του δύναμιν να μπορή να σηκώνη το βάρος όλων αυτών των θλίψεων αναδεικνυόμενος πραγματικά αντάξιος του ονόματος «χριστιανός».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εκ μέρους των παρισταμένων Αριχερέων, εις τον εορτάζοντα Μητροπολίτην ειπών ότι ο φιλόσοφος Πλάτων ονομαζόταν Αριστοκλής αλλά οι συντοπίται του λόγω του πλατέως μετώπου το οποίον είχε, τον ονόμασαν Πλάτωνα και του απέδωσαν, λοιπόν, αυτό το προσωνύμιον, το οποίον καθιερώθη να δίδεται ως όνομα και εις τους ανθρώπους. Αυτό, το οποίον έφερε και κατά την είσοδόν του εις την Εκκλησίαν, κατά την μοναχικήν του κουράν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά. Όπως σημείωσε, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης σας έχει μίαν πλατιάν καρδιάν γεμάτην καλωσύνην, μίαν απλότητα, ευγένειαν καί αγάπην που μας χωράει και σας χωράει όλους μέσα και δια αυτά του τα χαρίσματα ο Θεός τον ηξίωσε του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης. Και αν επικαλεστούμε ένα παράδειγμα υπομονής αυτός είναι ο ίδιος ο Μητροπολίτης σας, ο οποίος επί τριάκοντα έτη στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με υπομονή και καρτερία διηκόνησε τρεις Αρχιεπισκόπους, πολλούς Αρχιγραμματείς βλέποντας πολλούς άλλους Γραμματείς να προάγονται και εκείνος να παραμένη εκεί. Αλλά υπέμεινε και επειδή «ὁ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται, έτσι και εκείνος εδέχθη το στεφάνι της ανταμοιβής από τον Κύριον, που τον αξίωσε να έλθη Επίσκοπος και Πατέρας σας στην ακριτική και ευλογημένη αυτή Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης».

Εν τέλει, παρεκάλεσε τους πάντας να μην λησμονούν την προσευχήν του Κυρίου «καί μή εἰσενέγκης ἡμᾶς εἰς πειρασμόν», όταν απευθυνόταν προς τον Θεόν Πατέρα Του, και προέτρεψε να μην λησμονούν ότι η Εκκλησία πάντοτε ευχόταν και «ὑπὲρ τοῦ ῥυσθῆναι ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, ὀργῆς, κινδύνου καὶ ἀνάγκης», παρακαλούσε τον Θεόν να είναι μακράν αφ’ ημών η θλίψις και με αυτές τις σκέψεις ευχήθηκε εις τον Σεβασμιώτατον Πλάτωνα, υπό τας επευφημίας των εκκλησιασθέντων «ΑΞΙΟΣ», η ποιμαντορία του να είναι πολυχρόνια, καλλίκαρπη, ευλογημένη και ανέφελη.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, ευχαρίστησε αδελφικά και από καρδιάς τους συμμετέχοντας Αγίους Αρχιερείς στην σημερινή εορτή και στα ονομαστήρια του, τονίζοντας ότι και με αυτό τον τρόπο εκφράζεται η ενότητα και η αγάπη που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία ενώ παράλληλα σημείωσε ότι αντλεί δύναμη για μία θεοφιλή διακονία.

Καταλήγοντας απηύθυνε για ακόμα μία φορά μήνυμα συνοχής προς όφελος του πιστού λαού και της κοινωνίας μας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Ιερό κλήρο, τους άρχοντες, το φιλόχριστο λαό, τους συνεργάτες του, καθώς και όσους στηρίζουν το έργο της τοπικής Εκκλησίας.
Ακολούθως, εδέχθει εις το Επισκοπείο τις εγκάρδιες ευχές του Ιερού Κλήρου, των μοναχών, των αρχών της πόλεως, καθώς επίσης και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας.

onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala onomastiria_platonas_krikris_lagkada_mitropolitis_2022_nea_eidises_adologala

Σχετικά Άρθρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 / 10 / 2022 , 5:57 από news_room Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου ολοκλήρωσε χθές το ταξίδι της στην Ελλάδα, με επίσκεψη στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων «Αυλώνα». Την Υπουργό ξενάγησαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο Διευθυντής του Κέντρου κράτησης. Κατά […]

Υπουργείο Υγείας : Προϋποθέσεις για εμβολιασμένους επιβάτες

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 5 / 2021 , 11:40 από news_room Προϋποθέσεις για εμβολιασμένους επιβάτες Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα πιο κάτω που ισχύουν από τις 10 Μαΐου για τους εμβολιασμένους επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατίας από τις πύλες εισόδου: Πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 και […]