16 °C Athens, GR
22/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διέρρηξαν 13 εκκλησίες μέσα σε ένα μήνα στην Πάφο – Σύλληψη 3 νεαρών 25, 20 και 16 ετών Θυρανοίξια Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στην Ιορδανία Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Ιερά Κομνήνειο Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Στομίου Λάρισας Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους Εξαρθρώθηκε σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν επιθέσεις σε πελάτες νυχτερινών καταστημάτων 7ο Ετήσιο συνέδριο Capital Link Cyprus Shipping, στη Λεμεσό Ύποπτος για τη δολοφονία γυναίκας στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη στην Αριζόνα μετά από επίθεση σε υπάλληλο Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 10 / 2022 , 3:01 από news_room

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης σεμινάριο με θέμα «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια».

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Πολιτείας και σκοπός του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν να καταγράψει τους κινδύνους που υπάρχουν στο κυβερνοχώρο (διαδίκτυο), να αναδείξει τις απειλές στις νέες μορφές επικοινωνίας και τέλος να δώσει τη δυνατότητα στα στελέχη και τους συνεργάτες του Ι.Π.Ε. να γνωρίσουν τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν, δια ζώσης και διαδικτυακά, περίπου εκατό άτομα, μεταξύ αυτών ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, συντονιστές των Ι. Μητροπόλεων και συνεργάτες της Πράξης «Ψηφιοποίηση ιερών κειμηλίων ενοριακών ναών».

Το σεμινάριο είχε τον τίτλο «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων και Κυβερνοασφάλεια». Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Στην αρχή του σεμιναρίου αναγνώστηκε χαιρετισμός του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι κ. Πάνος Αλεξανδρής, Γεν. Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυρία Φλωρεντία Καραβατά, Προϊσταμένη της Ε.Υ.Δ., εκ μέρους της κυρίας Νίκης Δανδόλου, Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Διευθύνοντας Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «Κανελλόπουλος – Χ. Ζέρβα», ο οποίος είναι νομικός υπεύθυνος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ι.Α.Α.

Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, ως Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. «για την στήριξη και πνευματική καθοδήγηση στις επιμορφωτικές δράσεις και στο γενικότερο έργο του Ιδρύματος». Αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, αναφέρθηκε στη σημασία του λέγοντας ότι στην εποχή μας είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε όλοι μας πώς θα προστατεύουμε και θα διαφυλάσσουμε τα προσωπικά δεδομένα και ιδιαίτερα οι φορείς, όπως το Ι.Π.Ε., στα Μητρώα του οποίου είναι καταχωρισμένοι περισσότερα από 14.000 άτομα και το οποίο υλοποιεί πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής, αποτύπωσης, διάσωσης, τεκμηρίωσης της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς (μνημεία, φορητές εικόνες, εκκλησίες, εκκλησιαστικά σκεύη, κειμήλια), προκειμένου να προστατευτεί ο πολιτιστικός εκκλησιαστικός πλούτος.

Ακολούθησε εισήγηση από τον Αστυνομικό Διευθυντή και Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλειο Παπακώστα και τον Αστυνόμο Α΄ Ευθύμιο Λύσσαρη με θέμα την Κυβερνοασφάλεια και την ασφαλή διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

α) Τρέχουσες μορφές απειλών στο διαδίκτυο και μέτρα προστασίας
β) Κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα και υποκλοπή δεδομένων (κοινωνική μηχανική/ phising/ smishing/ vishing)
γ) Ενέργειες αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας
δ) Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
ε) Μέτρα ασφαλούς απομακρυσμένης εργασίας

Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν πρακτικές για την καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη προστασία στον κυβερνοχώρο και δόθηκε έμφαση στις πολιτικές ασφάλειας αρχείων και στο back up που είναι απαραίτητο σε κάθε φορέα ή επιχείρηση.

Στη συνέχεια ακολούθησε εισήγηση με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων» ο κ. Στέργιος Κωνσταντίνου, Δικηγόρος LLM, εξειδικευμένος σε θέματα προσωπικών δεδομένων – DPO – και εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. για την ανωτέρω πράξη. Ο κ. Κωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το Ι.Π.Ε. σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έχοντας συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές του Ενωσιακού και Εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (με πιστοποιητικό Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015).

Ακολούθως μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υπέβαλε ενδιαφέροντα ερωτήματα περί του τι είναι προσωπικά δεδομένα, ποια είναι τα όριά τους και πώς μπορεί η Εκκλησία να τα διαχειριστεί, ώστε και να τα προστατέψει, αλλά και να ακολουθεί τα όσα προβλέπει ο νόμος. Οι παρεμβάσεις του Μακαριωτάτου προκάλεσαν μία εποικοδομητική συζήτηση από την οποία διεξήχθησαν ωφέλιμα συμπεράσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος κλείνοντας συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους και ευχήθηκε όλες αυτές οι δράσεις να είναι προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ι.Π.Ε., το οποίο αποτελεί έναν από τους ελάχιστους φορείς που έχει ως προτεραιότητα την διασφάλιση των πληροφοριών που διαχειρίζεται έχει προχωρήσει:
Στην ανάπτυξη για την σύννομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και τη διαχείριση των αιτημάτων των υποκειμένων.

  1. Στην κατάρτιση και κοινοποίηση/ανάρτηση ενημερωτικών σημειωμάτων.
  2. Στην κατάρτιση συμβάσεων επεξεργασίας δεδομένων με αντισυμβαλλομένους, που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδο-μένα του Ι.Π.Ε..
  3. Στη διαμόρφωση των νομικά προβλεπόμενων εγγράφων για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας τους (λ.χ. αρχείο δραστηριο-τήτων).
  4. Στην πλήρη εκπαίδευση του προσωπικού του στις βασικές έννοιες της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  5. Στον ορισμό DPO (Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων).

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Βέροια

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Βέροια

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 2 / 2023 , 7:41 από news_room Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου Βεροίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οὗτος κεῖται εἰς […]

Στο Αρκαλοχώρι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 9 / 2021 , 13:46 από news_room Στο Αρκαλοχώρι που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό βρίσκονται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που συμμετέχουν στη σύσκεψη του συντονιστικού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ο […]