32 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

1ο Διεθνές Wellbeingr Forum στο Ζάππειο – H ψυχική υγεία στο επίκεντρο των παγκόσμιων αναπτυξιακών στρατηγικών (Φωτορεπορτάζ)

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 10 / 2022 , 16:56 από news_room

1ο Διεθνές Wellbeingr Forum στο Ζάππειο – H ψυχική υγεία στο επίκεντρο των παγκόσμιων αναπτυξιακών στρατηγικών (Φωτορεπορτάζ)

Φωτορεπορτάζ: Adologala.gr

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η Wellbeingr ΑΜΚΕ διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, το  1ο Διεθνές Wellbeingr Forum | H Ψυχική Υγεία στο Επίκεντρο των Παγκόσμιων Αναπτυξιακών Στρατηγικών σε υβριδική μορφή.

Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε,σήμερα, Δευτέρα 10 Oκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο, στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία και στη νοηματική γλώσσα ενώ υποστηρίχτηκαν και υπηρεσίες για άτομα με προβλήματα όρασης.

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

Το 1o Wellbeingr Forum  εστίασε τις εργασίες του στη συμβολή της ψυχικής υγείας και του wellbeing στην πρόοδο του ανθρώπου, την παγκόσμια υγεία και την οικονομία.

Η Wellbeingr άνοιξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάλογο για το ρόλο της ψυχικής υγείας και ευημερίας στην πρόοδο των πολιτών και την ανάπτυξη των κρατών, με στόχο να αναδειχθεί η ψυχική υγεία ως βασική παράμετρος προσωπικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε νωρίς το πρωϊ με κεντρική ομιλία η κ. Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας.

Oι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Περιστύλιο του Ζαππείου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Wellbeingr Forum είναι:

• Ο ρόλος της ψυχικής υγείας στην πρόοδο του ανθρώπου και την ανάπτυξη των κοινωνιών

• Οι παγκόσμιες τάσεις και αλληλεπιδράσεις της ανθρώπινης προόδου, της κοινωνικής ευημερίας και της βιωσιμότητας του πλανήτη

• Οικονομία της Ευτυχίας: Μετρήσεις και Δείκτες

• Παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και ευεξία των ατόμων στη σύγχρονη εποχή

• Σύγχρονες τάσεις και στρατηγικές ενίσχυσης της ψυχικής υγείας και ευεξίας μέσω του πολιτισμού και της τέχνης

• Ο ρόλος της ψυχικής υγείας και ευεξίας των εργαζομένων στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων

• Ψυχική υγεία στο Ψηφιακό Περιβάλλον – To στοίχημα του μέλλοντος

• Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο wellbeing των ανθρώπων

• Ψυχική υγεία και Αστικό Περιβάλλον: Σχεδιάζοντας βιώσιμες πόλεις για ευτυχισμένους πολίτες.

 

Ο Πρωθυπουργός της χώρας κος Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του επεσήμανε τις δράσεις που η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σε Αθήνα και Επαρχία για την αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, επίσης, επεσήμανε την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης στην και προσωπική του προσπάθεια για αυτή, ήτοι την έγκαιρη διάγνωση, της εφηβικής παχυσαρκίας αλλά και τις δράσεις των υπουργείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ψυχικής διαταραχής – άγχους κλπ.

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Κύριε Υπουργέ, κυρία Αναπληρώτρια Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι,

Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να συγχαρώ από καρδιάς τους διοργανωτές αυτού του σημαντικού πρώτου συνεδρίου που γίνεται με αυτόν τον τίτλο, με αυτήν την θεματολογία, στην Αθήνα και να ευχηθώ να έχει ανάλογη συνέχεια, καθώς το θέμα το οποίο είχατε την ευκαιρία να πραγματευτείτε σήμερα είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και τολμώ να πω και εξαιρετικά “προκλητικό” από πλευράς καινοτόμων δημόσιων πολιτικών.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας -αυτό εξάλλου συμβολίζει και αυτός ο μικρός πράσινος φιόγκος τον οποίον όλοι μας φοράμε- και μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, εξαιρετικά ευαίσθητο, μία διαχρονική πρόκληση η οποία στην εποχή μας οξύνεται, καθώς την καθημερινότητα του ανθρώπου δυστυχώς πολιορκούν πολλές διαφορετικές δοκιμασίες.

Από την πρόσφατη πανδημία που τόσο δραματικές -τώρα το διαπιστώνουμε- επιπτώσεις είχε στην ψυχική υγεία όλων των κοινωνιών, αλλά κυρίως των παιδιών και των εφήβων, μέχρι την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της κλιματικής ανατροπής, τις αντιφάσεις που μπορεί να υπάρχουν στις διαπροσωπικές σχέσεις.

 

Και οι έρευνες είναι δυστυχώς αμείλικτες: ένας στους έξι πολίτες, ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι στην Ευρώπη, καταγράφουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Είναι τα υψηλότερα ποσοστά από ποτέ. Αυτή είναι η μία όψη της πραγματικότητας, η άλλη είναι ότι έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο στη διάγνωση και στην ευαισθητοποίηση, στον εντοπισμό ψυχικών παθήσεων.

Όμως αυτό το οποίο μας ανησυχεί περισσότερο δεν είναι μόνο η ποιότητα του προβλήματος, αλλά και η ποσότητά του. Κάθε περίπτωση είναι, δυστυχώς, ξεχωριστή και δύσκολα μία γενική επιλογή απέναντι σε ένα τέτοιο μαζικό πρόβλημα μπορεί να βρει μία εξατομικευμένη εφαρμογή. Αυτή, όμως, είναι η πρόκληση την οποία έχουμε απέναντί μας.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και γενικόλογες πολιτικές διακηρύξεις δεν χωρούν εδώ. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και σίγουρα αυτό το οποίο απαιτείται είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ζητήματα της ψυχικής υγείας αλλά και της ευεξίας -θα έρθω σε λίγο στο πώς στο μυαλό μου συνδέονται αυτές οι δύο έννοιες- ως κεντρικές επιλογές, πολιτικές επιλογές προτεραιότητας. Εξάλλου γι’ αυτό και αναδείξαμε τα ζητήματα της ψυχικής υγείας σε αυτοτελή τομέα πολιτικής σε επίπεδο Υφυπουργείου. Και θέλω να συγχαρώ συνολικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά, να βάλουμε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του WHO ως μία χώρα η οποία αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτές τις πολιτικές και τολμά να καινοτομεί και να δοκιμάζει λύσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τις πεπατημένες οδούς.

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι όταν μιλάμε για ζητήματα ψυχικής υγείας ευρύτερα αυτά δεν πρέπει να περιορίζονται στο στενό ορίζοντα της ιατρικής ατζέντας. Όπως είπε σωστά η κα Υφυπουργός, η ψυχική υγεία, η ευεξία είναι κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ ευρύτερο, από την ψυχική νόσο. Γι’ αυτό εξάλλου και ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ψυχική υγεία -και διαβάζω τον ορισμό, που θεωρώ ότι είναι πολύ εύστοχος- ως την κατάσταση ευεξίας κατά την οποία κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, εργάζεται παραγωγικά και συμμετέχει στον κοινωνικό του κύκλο.

Με άλλα λόγια, το νέο ζητούμενο είναι μια έννοια η οποία μας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Και αναφέρομαι φυσικά σε αυτό το οποίο ο Αριστοτέλης αποκαλούσε ευδαιμονία, θεωρώντας την αρετή ως τον καλό δαίμονα, δηλαδή τον καλό Θεό των ανθρώπων.

Και νομίζω ότι αυτήν την αρετή, αυτήν την έννοια της ευδαιμονίας θα την συναντήσουμε ξανά όταν αξιολογήσουμε συνολικά το πλαίσιο των συμπεριφορών μας, τις βασικές μας προτεραιότητες, τους κώδικες αξιών που μας επιτρέπουν να ζούμε σε ισορροπία με τη φύση. Τη μεγάλη σημασία την οποία πρέπει να αποδίδουμε στην ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, τη σχέση μας με τον πολιτισμό αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε μεγάλες πληγές της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως η μοναξιά, ένα φαινόμενο πολύ έντονο, ειδικά στις μεγαλουπόλεις μας.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ολίγον αφηρημένα, σας διαβεβαιώνω όμως ότι πρέπει να μπουν στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών κάθε πολιτείας. Διότι αν αναλογιστεί κανείς συνολικά το κόστος το οποίο επωμιζόμαστε από την ψυχική υγεία, αυτό σίγουρα μπορεί να μετρηθεί οικονομικά.

Διάβαζα κάπου ότι μπορεί η μειωμένη παραγωγικότητα από ψυχικές ασθένειες να αγγίζει το 1 τρισ. δολάρια το χρόνο. Τεράστιο ποσό. Αλλά βέβαια το μεγαλύτερο κόστος αφορά τον ίδιο τον πόνο των ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται ότι βρίσκονται, πολλές φορές, σε έναν σκοτεινό κόσμο, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Δεν μπορούν να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και αναζητούν απεγνωσμένα μια βοήθεια και από κάπου να πιαστούν.

Δεν θα αναφέρω αναλυτικά όλα όσα έχουμε κάνει ως Υπουργείο Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας: τις πολλές νέες δομές οι οποίες έχουν ιδρυθεί σε όλη την επικράτεια. Τα κέντρα ημέρας για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων, εργαζομένων, ανέργων, προσφύγων. Τις υπηρεσίες για προβλήματα αυτισμού. Τη νέα ανάδειξη των διατροφικών διαταραχών, ειδικά των εφήβων, ειδικά των κοριτσιών, ως μια κεντρική προτεραιότητα, ως παθήσεις οι οποίες επιβάλλεται να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο. Την έγκαιρη παρέμβαση -και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό- στις ψυχώσεις των εφήβων, ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οι προληπτικές δράσεις και η ποιοτική διάγνωση μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν σωτήριες.

Γι’ αυτό και έχουμε προσπαθήσει, στο μέτρο του εφικτού, να ενισχύσουμε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερους ψυχιάτρους, με περισσότερους παιδοψυχιάτρους, με εξειδικευμένους νοσηλευτές. Βέβαια, εγκαινιάσαμε και την πρώτη μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και μία ειδική κλινική ειδικά για εφήβους.

Συνεχίζουμε τη μάχη κατά των ναρκωτικών. Στην Αθήνα λειτουργεί πλέον -όπως είχαμε δεσμευτεί- ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης. Μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ιδρύθηκε ειδική μονάδα για εξαρτημένους κρατούμενους. Αλλά ξέρετε ότι η μάχη αυτή είναι διαρκής και όλο αυτό το οποίο σας περιέγραψα είναι μόνο η αφετηρία, είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο.

Θέλω να σας μιλήσω λίγο περισσότερο για τα ζητήματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και να μοιραστώ μαζί σας μία πάρα πολύ έντονη ανησυχία που έχω, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίον τα παιδιά κινούνται, κυρίως, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πανδημία η οποία αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Και, δυστυχώς, τα στοιχεία τα οποία συλλέγουμε επιβεβαιώνουν αυτόν τον φόβο μας: έξι στους δέκα εφήβους στη χώρα μας παρουσιάζουν σημάδια εξάρτησης από το διαδίκτυο. Κατά κανόνα είναι οι ίδιοι έφηβοι που εκδηλώνουν θυμό, εσωστρέφεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα στα πέντε παιδιά -κι αυτό με συγκλόνισε ίσως το περισσότερο- εκδηλώνει σημάδια πλήρους παραίτησης από καθημερινές δραστηριότητες. Κολλημένα μπροστά σε μία οθόνη, πρακτικά δεν αθλούνται, κοιμούνται λίγο, ακατάστατα, δεν τρέφονται σωστά. Είναι ευρήματα εξαιρετικά ανησυχητικά που χτυπούν ένα μεγάλο καμπανάκι κινδύνου.

Και δεν σας κρύβω ότι έχω έναν μεγάλο φόβο, ότι το ανθρώπινο μυαλό, ως προϊόν μίας εξελικτικής διαδικασίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών, δεν είναι προσαρμοσμένο ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα την πραγματικότητα σε συνδυασμό με την ψηφιακή πραγματικότητα με την οποία έρχονται σε επαφή, κυρίως νεαρά παιδιά τα οποία βρίσκονται ακόμα στη φάση της ανάπτυξής τους. Και δεν έχουμε ιδέα ακόμα, φοβάμαι, για το πόσο προβληματικές μπορεί να είναι αυτές οι συνήθειες των παιδιών και των εφήβων, κυρίως ως προς την επαφή τους με τον ψηφιακό κόσμο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Και ως πατέρας ο ίδιος -τα παιδιά μου είναι μεγαλύτερα αλλά πρέπει να σας πω ότι ανησυχώ πάρα πολύ- θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να τύχει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας. Και δεν θα εκπλαγώ αν κάποια στιγμή δεν αναγκαστούμε, όχι μόνο σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρέμβουμε ρυθμιστικά για να μπορέσουμε να μειώσουμε την έκθεση ειδικά των παιδιών και των εφήβων στον ψηφιακό αυτό κόσμο.

Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να κάνουμε πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο -και πιστεύω ότι μια από τις χρησιμότητες της ανάδειξης των θεμάτων ψυχικής υγείας έχει και ακριβώς αυτή την διάσταση- είναι να ενθαρρύνουμε όλους να ζητούν βοήθεια όταν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κάποιο αδιέξοδο. Να διώξουμε επιτέλους το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές. Και όπως δεν ντρέπεται κάποιος να απευθυνθεί στον ορθοπεδικό αν έχει χτυπήσει το πόδι του, έτσι δεν πρέπει να νιώθει κανείς άσχημα όταν χτυπάει την πόρτα ενός ψυχιάτρου ή ενός ψυχολόγου.

Όμως, για να κάνω και τη σύνδεση μεταξύ των στενών θεμάτων της ψυχικής υγείας και της ευρύτερης έννοιας της ευεξίας, πιστεύω ότι ο προβληματισμός μας εδώ θα πρέπει να είναι ευρύτερος στο πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα αποτρέπουν, θα μειώνουν την πιθανότητα να προκύψουν αυτές οι ανισορροπίες. Εγκαθιστώντας έναν νέο, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής με περισσότερο σεβασμό για το περιβάλλον, με περισσότερο σεβασμό για την ίδια τη φύση του ανθρώπου, από την οποία συχνά απομακρυνόμαστε.

Και αυτή είναι μία -θα έλεγα- κατεύθυνση που μπορούμε να ακολουθήσουμε μέσα από πολλούς δρόμους. Έχουμε την τύχη να έχουμε μια χώρα η οποία προσφέρει ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, μια πλούσια πολιτιστική παράδοση. Μια ανοιχτή χώρα που δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις, μια χώρα στην οποία ακόμα η οικογένεια, ως “κύτταρο” κοινωνικής συνοχής, παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Και μια χώρα η οποία μπορεί να δει την έννοια της ευεξίας όχι απλά ως μια πρόκληση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και ως μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, καθώς ολοένα και περισσότερο θα αναζητείται παγκόσμια αυτή η σχέση ισορροπίας για την οποία τόσο όμορφα μίλησε ο Αριστοτέλης πριν από 2.300 χρόνια.

Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα και θα σας ενθάρρυνα, φίλες και φίλοι και τους διοργανωτές του συνεδρίου, ακριβώς αυτή την πτυχή της ευεξίας -ως μιας αναπτυξιακής ευκαιρίας για τη χώρα, ως μια ευκαιρία να ταυτιστεί η Ελλάδα με αυτή την καινούργια έννοια, αυτές τις επιλογές οι οποίες ακόμα βρίσκονται στα σπάργανα- να μπορούμε να τις διερευνήσουμε με μεγαλύτερη συστηματικότητα.

Αγγίζουν πολλά πεδία δημόσιων επιλογών, όμως θεωρώ ότι αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση για τη χώρα μας: να είμαστε καινοτόμοι, να τολμάμε σε εφαρμογές δημόσιων πολιτικών που μπορούν να δουν το μέλλον μέσα από ένα τελείως διαφορετικό οπτικό πρίσμα, όπως καλή ώρα κάναμε με την πολιτιστική συνταγογράφηση. Και θέλω να συγχαρώ τους δύο συναρμόδιους Υφυπουργούς, για την ιδέα δηλαδή ότι για να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικές νόσους, ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί η ίδια η έκθεση στον πολιτισμό να βοηθήσει ενδεχομένως όσο μία κλασική φαρμακευτική αγωγή. Όλα αυτά είναι σημαντικά πράγματα, είναι σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες πιστεύω ότι αξίζουν να αναδειχθούν ολοένα και περισσότερο.

Κλείνω, λοιπόν, με τη σκέψη ότι ο αρχαίος ελληνικός όρος “ευεξία”, “wellbeing”, κάτι πολύ περισσότερο -τονίζω- από το “wellness” -το “wellness” πολλές φορές το ταυτίζουμε με την έννοια του “πηγαίνω κάπου και βρίσκω ένα ωραίο spa και κάνω κάποιες θεραπείες”. Όχι δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ ευρύτερο. Αυτός, λοιπόν, ο όρος ευεξία που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να ορίσει την ψυχική υγεία, δηλώνει από μόνος του πολλά.

Γιατί προέρχεται -να μην το ξεχνάμε- από τις λέξεις “ευ”, δηλαδή “καλός”, και “έξις” που σημαίνει “συνήθεια”. Παραπέμπει έτσι ευθέως στις συμπεριφορές μας ως κρίσιμους ρυθμιστές της ισορροπίας του ψυχικού μας κόσμου. Μας καλεί, λοιπόν, να την προσεγγίσουμε, αυτή την έννοια της ευεξίας, με πολύ πιο ανοιχτό μυαλό. Με κεραίες ευαίσθητες, στραμμένες στις μικρές ρωγμές που όμως αν αφεθούν μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες παγίδες.

Και αυτόν τον νέο δρόμο, τον οποίον τώρα αρχίζουμε να τον διερευνούμε, είμαι σίγουρος ότι φωτίζει και η δική σας συνάντηση στην Αθήνα. Εξάλλου η πολιτική -και ειδικά η πολιτική όπως την εφαρμόζουμε εμείς- οφείλει να βρίσκεται πάντα σε διάλογο με την επιστήμη και τις προτάσεις των ειδικών. Και να τροφοδοτείται και με τις αναζητήσεις της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών.

Γι’ αυτό και εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας. Θα αναμένω με ενδιαφέρον όλα τα συμπεράσματα. Νομίζω ότι κάνατε μια πολύ καλή αρχή και εύχομαι του χρόνου να είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένο και ακόμα πιο δυναμικό, διότι αυτά τελικά θα ανιχνεύσουν την αληθινή βιώσιμη ζωή, ένα στοίχημα του καιρού μας, αλλά και της κοινής μας καθημερινότητας.

Και πάλι συγχαρητήρια. Ευχαριστώ πολύ».

Στο 1ο Φόρουμ για την ψυχική Υγεία ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη,  ο κ. Ντίνος Μαχαίρας, η κ. Διονυσία Κολοκάτσα, η κ. Μπούτσα κα.

Οι παρευρισκόμενοι, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας(ψυχίατροι-ψυχολόγοι) και οι δημοσιογράφοι να πληροφορηθούν εκτενώς για το πρόβλημα της διαταραχής της ψυχικής υγείας που προήλθε από την πανδημία αλλά και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος από νέους και ενήλικες. Σημαντικό είναι το γεγονός που ανέδειξε Έλληνας ιατρός από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου τόνισε ότι παρότι γνώριζε ο κόσμος για το πρόβλημα των ψυχολογικών-ψυχιατρικών νοσημάτων, τον καιρό της πανδημίας αυξήθηκε σε τέτοιο υπερθετικό βαθμό όπου οι επιστήμονες τους κλάδου έλαβαν το μήνυμα ότι η διάσταση του προβλήματος άγγιξε τα όρια ενός πολέμου ή της φτώχειας.

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

International_Wellbeingr_Forum_Athens_Zappeion_Photo

Επίσης, σε γενικές γραμμές δόθηκε η συμβουλή της αντιμετώπισης των πρώϊμων προβλημάτων με τον περίπατο, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μέρη καθώς και την ενασχόληση με την τέχνη την επαφή με την φύση, τα δέντρα και τη θάλασσα.

Οι πράσινες πόλεις έχουν σύμφωνα με τους κλινικούς ομιλητές δείξει ότι μειώνουν το άγχος,το πράσινο περιβάλλον συμβάλει στο αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά η πρόσφυση στη βρύση(Συντριβάνι,νέρα κλπ) συμβάλει στην νοητική και ψυχική υγεία ενώ αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και μειώνει τις πιθανότητες σχιζοφρένειας και την ελλειματική προσοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του World Health Organization μέρος του πληθυσμού πάσχουν:

Το 1/8 του πληθυσμού πάσχει από ψυχική πάθηση

Το 1/10 πάσχει από άγχος ή κατάθλιψη

Το 1/3 των Χωρών της Ευρώπης έχουν αναπτύξει πολιτικές πρόληψης ανάμεσα τους σε μεγάλο βαθμό και η χώρα μας η Ελλάδα

Το 60% των χωρών αυτών εστιάζει στην προστασία και την πρόληψη.

Στο φόρουμ ακόμα αναλύθηκε και το alzheimer ως επίδραση στην ψυχική και κοινωνική υγεία του πάσχοντα αλλά και την οικονομική πλευρά του προβλήματος αλλά και τις προσπάθειες των χωρών-κρατών της ΕΕ για την επίλυση του.

Λίγα λόγια για την Wellbeing;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ζωής και τις προτεραιότητές μας.

Παγκόσμιοι κρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί και φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και κυβερνήσεις κρατών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, πως η ευεξία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγείας και συμβάλλει στην πρόοδο του ανθρώπου, την παγκόσμια υγεία, την ευημερία και τη συνολική βιωσιμότητα του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται πολιτικές και διαμορφώνονται δράσεις που στοχεύουν:

  • στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών
  • στην αποτίμηση της ανάπτυξης των κρατών με όρους και δείκτες ευεξίας (wellbeing)

ΠΟΥ;
Ορίζει την υγεία ως μία κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας (wellbeing), και όχι απλά ως απουσία ασθένειας ή αδυναμίας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ:
Θέτουν τη διασφάλιση της υγιεινής ζωής και την προώθηση του wellbeing για όλους και σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (UNSDGs-Στόχος ΙΙΙ).

ΟΟΣΑ:
Συνιστά στροφή προς μία ποιοτική οικονομική ανάπτυξη και στην κατεύθυνση αυτή αναζητά τρόπους αύξησης της ευεξίας.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ:

Επισημαίνει στο σχετικό Σύμφωνο την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης ώστε να αποτελέσει η ευεξία βασική προτεραιότητα.

STANFORD UNIVERSITY

Ίδρυσε το Well-Being Vaden Health Center για την ενίσχυση των ανθρώπων και των κοινωνιών με στόχο την ανάπτυξη, μέσω εκπαίδευσης, διασύνδεσης και θετικής αλλαγής νοοτροπίας.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Από το 2010, έχει εδραιωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ευεξίας όπου στις μετρήσεις για την πρόοδο της χώρας δίνεται έμφαση σε αυτές που συνδέονται με την ποιότητα ζωής.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Μετονόμασε από το 2019 τον ετήσιο προϋπολογισμό σε “Wellbeing Budget”, για να δώσει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης.

ΙΤΑΛΙΑ
Συμπεριέλαβε το 2017 για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό της δείκτες ευεξίας (wellbeing).

ΕΛΛΑΔΑ
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το 2019 στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο ευεξίας και καλής ζωής».

Επιμέλεια: Ε.Κ.

Σχετικά Άρθρα

Τον προϋπολογισμό 1,7 τρισ. δολ. επικύρωσε ο Μπάιντεν

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 12 / 2022 , 6:50 από news_room Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες Πέμπτη τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, που προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους 1,7 τρισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων 45 δισεκ. για την Ουκρανία. Ο Δημοκρατικός, σε διακοπές στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, μεταφόρτωσε στο Twitter φωτογραφία […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται μαζί με μετανάστες, στην Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, στην Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 12 / 2021 , 22:52 από news_room Στην καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού παρευρέθηκε ο Προκαθήμενος των Ρωμαιοκαθολικών Πάπας Φραγκίσκος κατά την δεύτερη ημέρα της επισκέψεως του στη νήσο Κύπρο. Ο Πάπας αφού έγινε δεκτός παρουσία πλήθους πιστών της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην διάρκεια της προσευχής του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας […]