16 °C Athens, GR
22/02/2024

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Μία κυβέρνηση σε υπερπροσπάθεια, αλλά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα σε μία μέρα Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι κατασκηνώσεις μας προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν την πίστη τους» Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Οι υποψήφιοι, στην ευθεία για τις Αμερικανικές εκλογές του 2024 Απόψεις: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διέρρηξαν 13 εκκλησίες μέσα σε ένα μήνα στην Πάφο – Σύλληψη 3 νεαρών 25, 20 και 16 ετών Θυρανοίξια Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στην Ιορδανία Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην Ιερά Κομνήνειο Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Στομίου Λάρισας Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών Η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους Εξαρθρώθηκε σπείρα τα μέλη της οποίας διέπρατταν επιθέσεις σε πελάτες νυχτερινών καταστημάτων 7ο Ετήσιο συνέδριο Capital Link Cyprus Shipping, στη Λεμεσό Ύποπτος για τη δολοφονία γυναίκας στη Νέα Υόρκη, συνελήφθη στην Αριζόνα μετά από επίθεση σε υπάλληλο Οι Nιοχωρίτες εόρτασαν τον Άγιο Χαράλαμπο στην πατρώα γη

Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας

Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 10 / 2022 , 23:23 από news_room

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, οι εκτοπισμένοι της Αγκαστίνας μαζεύθηκαν στον ιερό ναό Παναγίας Μακεδονιτίσσης για να τελέσουν τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Άγιου Ιερομάρτυρα Θεράποντα Επισκόπου Κύπρου και του Οσίου Θεράποντα του εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντος. Του Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Δαμιανό Θεοφάνους και τον π. Σταύρο Λαό, καθώς και τον διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι η χάρις του Θεού σύναξε σήμερα τους Αγκαστινιώτες σε αυτόν τον ιστορικό ναό για να τιμήσουν τους δύο Άγιους Θεράποντες: τον Ιερομάρτυρα Θεράποντα, επίσκοπο Κύπρου και τον Όσιο Θεράποντα τον εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντα. Υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ότι το χωριό Αγκαστίνα στους παλαιούς χρόνους ονομαζόταν «Άγιος Θεράπων».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα αναγνώσματα που διαβάστηκαν στον Εσπερινό και ερμήνευσε τον στίχο «Δίκαιος δὲ ἐὰν φθάσῃ τελευτῆσαι, ἐν ἀναπαύσει ἔσται. γῆρας γὰρ τίμιον οὐ τὸ πολυχρόνιον οὐδὲ ἀριθμῷ ἐτῶν μεμέτρηται» (Σοφ. Σολ. δ΄ 7-8). Ο δίκαιος, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν φτάνει στο τέλος της ζωής του βρίσκει την αιώνια ανάπαυση. Δεν έχει σημασία η ποσότητα των χρόνων που ζει ο άνθρωπος σε αυτόν τον βίο αλλά η ποιότητα της ζωής του. Γι΄ αυτό, τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας ότι ο τόπος αναπαύσεως για τον καθένα μας ετοιμάζεται όχι με την τελευταία μας αναπνοή αλλά με την πρώτη μας αναπνοή σε αυτό τον κόσμο. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο για να αγωνιστούμε και να εκμεταλλευτούμε τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας ούτως ώστε να βρούμε την ανάπαυση των ψυχών και των σωμάτων μας. Τέτοιοι άνθρωποι, που αγωνίστηκαν τίμια και ταπεινά για τη σωτηρία της ψυχής τους, ήταν οι Άγιοι Θεράποντες που τιμούμε σήμερα.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε Αρτοκλασία και Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστικαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας.

Σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Θεράποντα και Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του Γ’ Εκκλησιασμού από το 1974, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος Επισκόπου Κύπρου και του Οσίου Θεράποντος που έζησε στις κοινότητες Σίντα και Αγκαστίνα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου έκανε αναφορά στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και ιδιαίτερα στα λόγια του Κυρίου «Ὑμῖν δέδοται γνῶναι τὰ μυστήρια τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ, τοῖς δὲ λοιποῖς ἐν παραβολαῖς, ἵνα βλέποντες μὴ βλέπωσι καὶ ἀκούοντες μὴ συνιῶσιν» (Λκ. η΄ 10). Τι άλλο να πούμε εμείς σήμερα που βιώνουμε τη βασιλεία του Θεού επί της γης και έχουμε το προνόμιο να μετέχουμε στα Άχραντα Μυστήρια. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε την τεράστια ευθύνη να είμαστε άνθρωποι ταπεινοί και θεοσεβείς, να αγαπούμε και να συγχωρούμε τον κάθε άνθρωπο.

Επίσης, ένεκα της Κυριακής των Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στη Νίκαια το 787, μίλησε για την αξία που έχει η ιερή εικόνα στη ζωή της Εκκλησίας. Οι πιστοί προσκυνούν όχι την ύλη με την οποία κατασκευάστηκε η εικόνα αλλά η τιμή και η προσκύνηση διαβαίνει στο πρωτότυπο, έτσι όπως ο Μέγας Βασίλειος διατύπωσε τον 4ο αιώνα: «ἡ γὰρ τῆς εἰκόνος τιμὴ ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει». Το Δοξαστικό των Αίνων μάς φανερώνει ολοκάθαρα το νόημα της σημερινής εορτής: «Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός, ἐκ τῶν τῆς οἰκουμένης περάτων συνδραμών, Πατρὸς καὶ Υἱοῦ καὶ Πνεύματος Ἁγίου, μίαν οὐσίαν ἐδογμάτισε καὶ φύσιν, καὶ τὸ μυστήριον τῆς θεολογίας, τρανῶς περέδωκε τῇ Ἐκκλησίᾳ. Οὓς εὐφημούντες ἐν πίστει, μακαρίσωμεν λέγοντες· Ὦ θεία παρεμβολή, θεηγόροι ὁπλῖται, παρατάξεως Κυρίου, ἀστέρες πολύφωτοι, τοῦ νοητοῦ στερεώματος, τῆς μυστικῆς Σιών, οἱ ἀκαθαίρετοι πύργοι, τὰ μυρίπνοα ἄνθη τοῦ Παραδείσου, τὰ πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου. Νικαίας τὸ καύχημα, οἰκουμένης ἀγλάϊσμα, ἐκτενῶς πρεσβεύσατε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν».

Τέλος, μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των κεκοιμημένων Αγκαστινιωτών.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας Με κατάνυξη και συγκίνηση οι Αγκαστινιώτες εκκλησιάστηκαν στην πατρώα γη της Αγκαστίνας

Σχετικά Άρθρα

H Πρώτη του Έτους στο Φανάρι

H Πρώτη του Έτους στο Φανάρι

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 1 / 2022 , 22:21 από news_room Η Α.Σεβασμιότης ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ.  Εμμανουήλ χοροστάτησε  το πρωί της Πρώτης του νέου Έτους 2022, κατά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ.Βασιλείου, στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. […]

Νέα Ζηλανδία: Παρατάθηκε το αυστηρό εθνικό λοκντάουν

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 8 / 2021 , 9:52 από news_room Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας παρέτεινε το αυστηρό εθνικό λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη χώρα, λέγοντας ότι το πρόσφατο ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Το εθνικό λοκντάουν επιπέδου 4 παρατάθηκε κατά τρεις ημέρες μέχρι τα […]