30 °C Athens, GR
23/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό Αστυνομικός σωματοφύλακας κατηγορείται για απάτη, ψευδείς δηλώσεις και σχέση με τη δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης Οι εκτοπισμένοι του Έξω Μετοχίου τίμησαν τους ήρωες της 20ης Ιουλίου 1974 Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου & Ακολουθία του Μ. Μηνύματος των νέων Χωρεπισκόπων Καϊρο: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση ηρωϊκώς αγωνισαμένων και πεσόντων Κυπρίων Συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον Νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στο Άγιον Όρος Oι Θαυματουργές Εικόνες της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου επιστρέφουν στην Αστυπάλαια Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο συμπλήρωσης πενήντα ετών Αρχιερατικής διακονίας Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Ανθίμου

Αυστραλίας Μακάριος: «Η αγάπη μάς οδηγεί στο φως, το μίσος μάς οδηγεί στο σκοτάδι και στη φθορά»

First Hiearchical Divine Liturgy Presided by His Eminence Archbishop Makarios

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 3 / 10 / 2022 , 22:01 από news_room

«Στο τέλος της ημέρας, η αγάπη είναι αυτή που μας οδηγεί στο φως, ενώ το μίσος μάς οδηγεί στο σκοτάδι και στη φθορά». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου κατά το κήρυγμα που εκφώνησε ενώπιον των πιστών της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου Πέρθης.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, την Κυριακή Β’ του Λουκά, 2 Οκτωβρίου, ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο προάστιο Dianella, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Κυανέων κ. Ελπίδιο και Μελόης κ. Αιμιλιανό, και από ιερείς της πόλεως της Πέρθης.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία παρουσιάζει τον Ιησού Χριστό να κηρύττει την αγάπη ακόμα και προς τους εχθρούς μας. «Ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν» και «καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως», ήταν δύο από τα σημεία της ευαγγελικής περικοπής, στα οποία εστίασε την προσοχή του Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας, αυτόν που καθιστά τον Χριστιανισμό διαφορετικό από κάθε άλλη θρησκεία, καθότι καλεί τους ανθρώπους να υπερβούν την ανθρώπινη φύση τους, γενόμενοι «κοινωνοί της θείας φύσεως» κατά χάρη, και να μπορέσουν να ζήσουν όπως ο Θεός.

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ο ίδιος ο Χριστός υπάκουσε σε αυτήν την επαναστατική προτροπή, αφού στο τέλος της επίγειας ζωής Του, ευρισκόμενος επάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου, αναφώνησε: «Πάτερ ἄφες αὐτοῖς· οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι». Το παράδειγμα του Κυρίου μας, όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, ακολούθησαν στη συνέχεια και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, ιδίως όσοι μαρτύρησαν για την πίστη τους, προσευχόμενοι ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή για τους διώκτες και δημίους τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο πρόσωπο του προστάτη Αγίου της Ενορίας, του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος, παρότι δε συγκαταλέγεται στους Μάρτυρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ωστόσο η ζωή του ήταν μαρτυρική, καθώς πέρασε από την κάμινο της συκοφαντίας και της αδικίας. «Όμως ουδέποτε κατηγόρησε αυτούς που τον κατηγόρησαν, ουδέποτε εστράφη εναντίον αυτών οι οποίοι τον αδίκησαν, αλλά, ακολουθώντας τη διδασκαλία του Χριστού και το παράδειγμα των Αγίων μας, συγχωρούσε όλους αυτούς οι οποίοι τον κατηγορούσαν και τον αδικούσαν», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κατακλείοντας, με την ευχή η επαναστατική αυτή διδασκαλία του Χριστού να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας, ώστε να επιδιώκουμε να κάνουμε την υπέρβαση στη ζωή μας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος διεμήνυσε: «Στο τέλος της ημέρας, ο πιο δυνατός δεν είναι αυτός που έχει μίσος, αλλά αυτός που έχει αγάπη. Η αγάπη είναι η δύναμη. Το μίσος είναι μιζέρια, είναι κακομοιριά. Η αγάπη στο τέλος της ημέρας είναι αυτή που μας οδηγεί στο φως. Όλα τα άλλα μάς οδηγούν στο σκοτάδι και στη φθορά».

First Hiearchical Divine Liturgy Presided by His Eminence Archbishop Makarios First Hiearchical Divine Liturgy Presided by His Eminence Archbishop Makarios First Hiearchical Divine Liturgy Presided by His Eminence Archbishop Makarios

Σχετικά Άρθρα

Συνοδικές-εκδηλώσεις-Μνήμης-Mικρασιατικού-Ελληνισμού-1922-2022

Συνοδικές εκδηλώσεις Μνήμης Mικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 1 / 2022 , 16:20 από news_room Στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο της συμπληρώσεως 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή διοργανώνονται κατά τις επόμενες ημέρες οι εξής εκδηλώσεις. Κατ΄ αυτές θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προφυλάξεως. Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου  […]

O Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη των προκατόχων του Γερμανού Δ´ και Γερμανού Ε´

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 13:42 από news_room Επί τη μνήμη του Αγίου Γερμανού, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης επισκέφθηκε, την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, τους τάφους των προκατόχων του Γερμανού Δ´, ιδρυτού της Ι. Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ο οποίος αναπαύεται στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, και Γερμανού Ε´, […]