17 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας

Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 9 / 2022 , 17:55 από news_room

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και σεμνότητα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο 14ος Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας στο κατεχόμενο Τραχώνι της Κυθρέας. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος εκκλησιασμός έγινε το 2014, όταν ανακαινίστηκε ο Ναός.

Η ακολουθία ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τον οποίον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κωστή και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε ότι την Κυριακή μετά την Παγκόσμιον Ύψωσιν του Τιμίου Σταυρού καλούμαστε να αναλογιστούμε από τη μια την αμέτρητη αγάπη του Θεού δια του εκουσίου Πάθους για τη σωτηρία του κόσμου, και από την άλλη να έχουμε επίγνωση του υποδείγματός Του, έτσι ώστε στην καθημερινότητά μας να αγαπούμε περισσότερο, να συγχωρούμε και να είμαστε καταδεκτικοί με τους συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα, έχουμε επίγνωση ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του Σταυρό, τον οποίο σηκώνει καθημερινά στην οικογένειά του, στον τόπο εργασίας και γενικά στην κοινωνία που ζει.

Ο Κύριος δεν εξαναγκάζει κανέναν να τον ακολουθήσει, επειδή σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Αλλά εκείνος που θα επιλέξει να Τον ακολουθήσει θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να σηκώσει το σταυρό του και να απαρνηθεί τον εαυτό του, δηλαδή να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αφήσει στην άκρη το προσωπικό του θέλημα και τον ετσιθελισμό, ο οποίος πηγάζει από τον εγωισμό. Διδασκόμαστε ότι η άρση του σταυρού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για να είναι κάποιος όντως χριστιανός, δηλαδή ακόλουθος του Χριστού. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Σταυρός χωρίς Ανάσταση. Γι΄αυτό και ο Σταυρός δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι το μέσο για να φτάσουμε στην Ανάσταση και στη λύτρωση των ψυχών μας.

Επίσης, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στους τιμώμενους Αγίους της ημέρας -τον Άγιο Ευμένιο, Επίσκοπο Γορτύνης στην Κρήτη και την Αγία Αριάδνη- αλλά και σε δύο Κυπρίους αγίους, τους οποίους εορτάσαμε εκ μεταθέσεως, τον Όσιο Επιφάνιο (17 Σεπτεμβρίου) ο οποίος ασκήτεψε στην Κυθρέα, και τον Άγιο Σπυρίδωνα Επίσκοπο Χύτρων (19 Σεπτεμβρίου), έναν από τους πέντε αγίους Ιεράρχες της Κυθρέας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε το εκκλησίασμα να προσεύχεται για όλο τον κόσμο, για τους εγγύς και τους μακράν, ακόμη και για εκείνους που φαινομενικά μάς στενοχωρούν ή μάς δυσκολεύουν στη ζωή. Η Εκκλησία προσεύχεται για όλο τον κόσμο ως μια στοργική μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα.

Στο τέλος έγινε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας

Κείμενο: Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι – Φωτογραφίες: Στυλιανός Σωτηρίου

Σχετικά Άρθρα

Καλύφθηκε ο προϋπολογισμός ύψους €30 εκατ. του Σχεδίου Χορηγιών για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Καλύφθηκε ο προϋπολογισμός ύψους €30 εκατ. του Σχεδίου Χορηγιών για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 11 / 2021 , 15:52 από news_room Καλύφθηκε ο προϋπολογισμός ύψους €30 εκατ. του Σχεδίου Χορηγιών για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) ανακοινώνει ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Σχεδίου Χορηγιών για Ενίσχυση της Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, που ανέρχεται στα €30 εκατ., έχει καλυφθεί από […]

Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στον νομό Φωκίδας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 0:04 από news_room Στο νομό Φωκίδας βρέθηκε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να συνομιλήσει με νέους σε κάθε περιοχή για τα ζητήματα που τους απασχολούν και να συναντηθεί με στελέχη της Οργάνωσης. Αρχικά, συνοδευόμενος από τον […]