19 °C Athens, GR
06/10/2022

Ο Καθηγούμενος της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ομιλητής στην Ιερατική σύναξη της Ι.Μ. Εδέσσης

Ο Καθηγούμενος της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ομιλητής στην Ιερατική σύναξη της Ι.Μ. Εδέσσης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 9 / 2022 , 22:53 από news_room

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί η ώρα 11.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξις όλων των κληρικών.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιερατική διακονία και τις πνευματικές τις προϋποθέσεις με πολλές παραθέσεις από την ζωή και την διδασκαλία νεωτέρων αγίων και γερόντων της Εκκλησίας, όπως οι όσιοι Παΐσιος ο Αγιορείτης, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης, ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός κ.ά.

Όπως τόνισε ιδιαίτερα, επίκεντρο της ζωής του ιερέως θα πρέπει να είναι η προσωπική εμπειρία της χάριτος του Θεού. Προϋπόθεση της εμπειρίας αυτής είναι ο πνευματικός αγώνας με μετάνοια, αυτογνωσία, ταπείνωση, εξομολόγηση, υπακοή στον Επίσκοπο αλλά και η ειρηνική ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα και στην οικογένεια.

Ο διάκονος του ιερού θυσιαστηρίου πρέπει να αναπαύσει τον Θεό και μετά τους άλλους, να αναπαύσει τον Επίσκοπο όπως και τους ενορίτες του. Πνευματική εμπειρία για τον ιερέα σημαίνει αίσθηση των τελουμένων, βιωματική σύνδεση με την ιερουργία των θείων μυστηρίων, σημεία της χάριτος, όπως δάκρυα κατανύξεως, αγαλλίαση, χαρά.

Ένας τέτοιος κληρικός αντλεί δύναμη από την Αγία Τράπεζα, δεν πτοείται από τους ποικίλους πειρασμούς, θεωρεί τις αντιξοότητες οικονομία Θεού, δεν έχει παράπονα από άλλους, βιώνει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, όπως περιγράφονται από τον απόστολο Παύλο, έχει δυνατή προσευχή, μεριμνά πάντοτε για την σωτηρία του ποιμνίου του, συγκινεί και εμπνέει.

Το πιο απαραίτητο από όλα τα άλλα προσόντα ενός ιερέως, όπως η μόρφωση ή η κοινωνική δράση, είναι η πνευματική εμπειρία, το βίωμα της χάριτος. Και αυτό το βίωμα πρέπει να αποδείξουμε σήμερα. Να δώσουμε αυτό το στίγμα στον σύγχρονο «δυτικό» τρόπο ζωής. Ότι η Ορθοδοξία μας είναι εμπειρία. Πίσω από τον Σταυρό υπάρχει χαρά. Ο Χριστιανισμός είναι βίωμα χαράς.

Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, στην οποία μετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επιχρυσωμένο φλουρί βασιλόπιτας από την Ι.Μ. Πειραιώς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 12 / 2020 , 8:52 από news_room Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς προσφέρει επιχρυσωμένο φλουρί Κωνσταντινάτο το οποίο στη μία όψη φέρει τον Τίμιο Σταυρό με την επιγραφή «Ιησούς Χριστός νικά» και στην άλλη ευχές της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για τον καινούργιο χρόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως […]

Καιρός : Νέα επιδείνωση του καιρού έρχονται Χιόνια και στην Αττική

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 1 / 2021 , 1:29 από news_room Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη την Ελλάδα με το Θερμόμετρο να έχει φτάσει τους 18 υπό το μηδέν σε περιοχές της χώρας. Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα […]

Pin It on Pinterest