19 °C Athens, GR
06/10/2022

Μνημόσυνα των θυμάτων της πτώσης του ελικοπτέρου του 2004 στη Λευκωσία

Μνημόσυνα των θυμάτων της πτώσης του ελικοπτέρου του 2004 στη Λευκωσία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 9 / 2022 , 18:29 από news_room

Τα θύματα δύο τραγικών γεγονότων μνημονεύθηκαν την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 11 Σεπτεμβρίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Το πρώτο τραγικό γεγονός αφορά τη Μικρασιατική καταστροφή το Σεπτέμβριο του 1922, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφορά του νεότερου Ελληνισμού. Το δεύτερο αφορά την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ στη χερσόνησο του Άθω στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, το οποίο μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ΄ και άλλους 16, μέλη της συνοδείας του και του πληρώματος, τους Μητροπολίτη Πηλουσίου Ειρηναίο, Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, Επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο, Αρχιμανδρίτη Αρσένιο, καθηγούμενο Ιεράς Μονής Μαχαιρά, Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου, Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, και τους λαϊκούς Γεώργιο Μαύρο, Πάτροκλο Παπαστεφάνου, Γεώργιο Ξενουδάκη, Γεώργιο Παπαπέτρου, Σπυρίδωνα Κουρσάρη, αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Παπασπύρο, ταγματάρχη Παναγιώτη Παπαναστασίου, ανθυπασπιστή Στυλιανό Ράπτη, αρχιλοχία Παντελεήμονα Χατζηβαγγάλη και επιλοχία Παναγιώτη Γολεγό.

Του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Κυπριανό Κουντούρη και π. Δημήτριο Δημοσθένους, καθώς και τους Διακόνους π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε τον Κυριακό λόγο της ευαγγελικής περικοπής από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (γ´ 13 – 17), τονίζοντας ιδιαίτερα την άμετρη αγάπη και συγχωρητικότητα του Θεού προς τον άνθρωπο. Ο Υιός και Λόγος του Θεού από αγάπη για την κορωνίδα ολόκληρης της κτίσης ήρθε στα ημέτερα, έλαβε την ανθρώπινη φύση «ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ΄ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Ιω. γ΄ 15).

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Συγχαρί της κατεχόμενης Κερύνειας, και στον τότε καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, αρχιμανδρίτη Αρσένιο. Στα 7 χρόνια που διακόνησε την Εκκλησία του Χριστού από τη θέση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο μακαριστός Πέτρος κατάφερε να ανασυγκροτήσει το Πατριαρχείο της αφρικανικής ηπείρου. Επίσης, αναφέρθηκε σε όλους τους Κυπρίους και Ελλαδίτες, οι οποίοι αγωνίστηκαν στη Μικρά Ασία και σε όσους βιαίως εκδιώχθηκαν και θανατώθηκαν από τους Τούρκους το 1922 στη Μικρά Ασία. Είναι ιερό καθήκον όλων μας να τους διατηρούμε στη μνήμη μας και να τους μνημονεύουμε.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Γ. Βρούτσης: Σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας – 400.000 οι ωφελούμενοι κάθε μήνα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 10 / 2020 , 16:25 από Την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για την περίοδο 2014-2020 στις 31 Δεκεμβρίου 2023, με στόχο την πλήρη απορρόφηση του προϋπολογισμού του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του […]

Στις 3 Δεκεμβρίου τα Εγκαίνια της δωροέκθεσης της Ι.Μ. Πειραιώς - Adologala.gr

Στις 3 Δεκεμβρίου τα Εγκαίνια της δωροέκθεσης της Ι.Μ. Πειραιώς – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 12 / 2021 , 21:10 από news_room Τα εγκαίνια της Χριστουγεννιάτικης Δωροέκθεσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, θα τελέσει την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 11:30 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Μετά από δύο χρόνια που, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είχαν εκ των πραγμάτων […]

Pin It on Pinterest