29 °C Athens, GR
02/10/2022

Μεθέορτος Εσπερινός του Αγίου Φωκά στην ακριτική κωμόπολη Αθηένου

Μεθέορτος Εσπερινός του Αγίου Φωκά στην ακριτική κωμόπολη Αθηένου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 9 / 2022 , 18:51 από news_room

Με την παρουσία πλήθους πιστών από όλη την ελεύθερη Κύπρο, την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του μεθέορτου Εσπερινού της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά στον ομώνυμο ναό του στην ακριτική κωμόπολη της Αθηένου.

Τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς της Κοινότητας με επικαφαλής τον Πρωτ. π. Δημήτριο Παπαϊωάννου και το Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε αρτοκλασία και εορτάστηκε η Σύλληψη του Αγίου Ιωάννου του Προδόμου και Βαπτιστού από τη μητέρα του Αγία Ελισάβετ.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιερομάρτυρα Φωκά επισκόπου Σινώπης της Μικράς Ασίας και το λόγο που όλοι μας σύραμε τα πόδια μας με ευλάβεια μέχρι το ναό του: να προσκυνήσουμε το ιερό εικόνισμα και το τεμάχιο του ιερού του λειψάνου, για να αντλήσουμε δύναμη και ευλογία έκαστος σύμφωνα με την πίστη και την προαίρεσή του.

Παράλληλα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε και για την προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου και τη σημασία για τη σωτηρία μας στην εορταστική αναφορά σε γεγονότα από τη ζωή δύο σπουδαίων ανθρώπων, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου. Και τα δύο αυτά ιερά πρόσωπα συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτέλεση του σωτηριώδους σχεδίου της θείας Οικονομίας, δηλ. της φιλανθρωπίας του Πανάγιου Τριαδικού Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, τιμά η Εκκλησία και το πλήρωμα αυτής τόσο τη σύλληψη και τη γέννησή τους όσο και άλλα ιερά γεγονότα από τη ζωή τους μέχρι την αναχώρησή τους από αυτή.

Ευχαρίστησε το Ιερατείο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Αθηένου, το Δήμαρχο για την πρόσκληση να προστεί του Εσπερινού και να ηγηθεί της Λειτανείας κύκλω της κωμοπόλεως και ασφαλώς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την κανονική άδεια, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο για την ευλογία να έρθει να συνεορτάσει και να μεταφέρει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις πατρικές του ευχές.

Τον Επίσκοπο Γρηγόριο πλαισίωσαν οι κληρικοί, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Δήμαρχος Αθηένου, βουλευτές και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, καθώς και οι ευσεβείς Χριστιανοί με την αθρόα προσέλευση και την καρτερική υπομονή στην μακροσκελή σειρά, για να προσκυνήσουν και να αντλήσουν δύναμη στη ζωή τους.

Μετά το πέρας της περιφοράς ο Αιδ. Πρωτ. π. Δημήτριος Παπαϊωάννου μίλησε απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος διετέλεσε κατηχητόπουλό του στην ενορία Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομετίου τα έτη 1976 με 1977, όταν ο Επίσκοπος ήταν μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο (Α΄ Αστική Αγίου Δομετίου), την Πρόεδρο της Βουλής και όλους τους επισήμους, καθώς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της καθιερωμένης περιφοράς του ιερού εικονίσματος και των Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά στις συνοικίες της κωμόπολης Αθηένου.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Στον Ιερό Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης Νέας Αρτάκης Λειτούργησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 8 / 2021 , 4:31 από news_room Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, παραμονή της αποδόσεως της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί […]

Άρση περιοριστικών μέτρων – Τι αλλάζει από σήμερα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 5 / 2021 , 11:25 από news_room Μια νέα περίοδος που θα την χαρακτηρίζει η πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και συγχρόνως, η συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης αρχίζει από σήμερα. Αναλυτικά, από σήμερα 14 Μαΐου: -Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και […]

Pin It on Pinterest