22 °C Athens, GR
26/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίκληση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε πανεπιστημιακές διαδικασίες Γ΄ Πανελλήνιο συνέδριο στελεχών κατασκηνώσεων Συναντήσεις 23ης Μαϊου 2024, Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στην Αίγυπτο Ο ποδηλάτης δρόμου Αλέξανδρος Αγρότης, επίτιμος πρεσβευτής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Ο Β. Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δηλώνουν πηγές στο Reuters Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023

Μεθέορτος Εσπερινός του Αγίου Φωκά στην ακριτική κωμόπολη Αθηένου

Μεθέορτος Εσπερινός του Αγίου Φωκά στην ακριτική κωμόπολη Αθηένου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 9 / 2022 , 18:51 από news_room

Με την παρουσία πλήθους πιστών από όλη την ελεύθερη Κύπρο, την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του μεθέορτου Εσπερινού της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά στον ομώνυμο ναό του στην ακριτική κωμόπολη της Αθηένου.

Τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς της Κοινότητας με επικαφαλής τον Πρωτ. π. Δημήτριο Παπαϊωάννου και το Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τελέστηκε αρτοκλασία και εορτάστηκε η Σύλληψη του Αγίου Ιωάννου του Προδόμου και Βαπτιστού από τη μητέρα του Αγία Ελισάβετ.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιερομάρτυρα Φωκά επισκόπου Σινώπης της Μικράς Ασίας και το λόγο που όλοι μας σύραμε τα πόδια μας με ευλάβεια μέχρι το ναό του: να προσκυνήσουμε το ιερό εικόνισμα και το τεμάχιο του ιερού του λειψάνου, για να αντλήσουμε δύναμη και ευλογία έκαστος σύμφωνα με την πίστη και την προαίρεσή του.

Παράλληλα, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε και για την προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου και τη σημασία για τη σωτηρία μας στην εορταστική αναφορά σε γεγονότα από τη ζωή δύο σπουδαίων ανθρώπων, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου. Και τα δύο αυτά ιερά πρόσωπα συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτέλεση του σωτηριώδους σχεδίου της θείας Οικονομίας, δηλ. της φιλανθρωπίας του Πανάγιου Τριαδικού Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, τιμά η Εκκλησία και το πλήρωμα αυτής τόσο τη σύλληψη και τη γέννησή τους όσο και άλλα ιερά γεγονότα από τη ζωή τους μέχρι την αναχώρησή τους από αυτή.

Ευχαρίστησε το Ιερατείο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Αθηένου, το Δήμαρχο για την πρόσκληση να προστεί του Εσπερινού και να ηγηθεί της Λειτανείας κύκλω της κωμοπόλεως και ασφαλώς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα για την κανονική άδεια, καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο για την ευλογία να έρθει να συνεορτάσει και να μεταφέρει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις πατρικές του ευχές.

Τον Επίσκοπο Γρηγόριο πλαισίωσαν οι κληρικοί, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Δήμαρχος Αθηένου, βουλευτές και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι, καθώς και οι ευσεβείς Χριστιανοί με την αθρόα προσέλευση και την καρτερική υπομονή στην μακροσκελή σειρά, για να προσκυνήσουν και να αντλήσουν δύναμη στη ζωή τους.

Μετά το πέρας της περιφοράς ο Αιδ. Πρωτ. π. Δημήτριος Παπαϊωάννου μίλησε απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος διετέλεσε κατηχητόπουλό του στην ενορία Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομετίου τα έτη 1976 με 1977, όταν ο Επίσκοπος ήταν μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο (Α΄ Αστική Αγίου Δομετίου), την Πρόεδρο της Βουλής και όλους τους επισήμους, καθώς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της καθιερωμένης περιφοράς του ιερού εικονίσματος και των Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά στις συνοικίες της κωμόπολης Αθηένου.

Σχετικά Άρθρα

Η μάχη της Περαχώρας καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας

Η μάχη της Περαχώρας καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 9 / 2022 , 1:01 από news_room Σήμερα 26 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη μάχη της Περαχώρας και με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα καθιερώθηκε η επέτειος της μάχης ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Για τη συμβολή της μάχης της Περαχώρας στον εθνικοαπελευθερωτικό […]

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου

Εκφράζουμε λύπη επειδή για πολλοστή φορά, ο Γενικός Ελεγκτής, χρησιμοποιώντας και την Ελεγκτική Υπηρεσία, καθ΄ υπέρβαση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων που το Σύνταγμα τους παρέχει, παρέμβηκαν σήμερα με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για μια ερευνητική επιτροπή – που συγκροτήθηκε βάσει της νομοθεσίας – καθώς και για τα πορίσματα, στα οποία αυτή κατέληξε, όπως, δυστυχώς, έχει κατ’ […]