31 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 9 / 2022 , 18:02 από news_room

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, σε συγχοροστασία με τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε κατά την τάξη ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος, με τον Υπογραμματέα Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο.

Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Παναγιώτατος, σύμφωνα με την παράδοση, διένειμε άνθη και βασιλικό στους Αρχιερείς, στους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, στους Άρχοντες Οφφικιάλιους που προσήλθαν να προσκυνήσουν, και στον Πρόξενο της Ελλάδος Εντιμ. κ. Σταύρο Χριστοδουλίδη.

Εκκλησιάστηκαν Κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και πλήθος πιστών από την Πόλη αλλά και το εξωτερικό.

Χθες, παραμονή της εορτής, ο Παναγιώτατος, κατά το έθος, χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τόπκαπι.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Καλλίνικος.

Αμέσως μετά, στην Κοινοτική Αίθουσα, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η Κωνσταντινούπολις και η Εκκλησία αυτής η πρωτόθρονος κατενόησε και εβίωσε, και βιώνει, υπέρ πάσαν άλλην πόλιν και Εκκλησίαν, το νόημα και το μήνυμα του Σταυρού – μέχρι του σημείου να γίνη γνωστή η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ως η «εσταυρωμένη Εκκλησία», η οποία όμως υπερβαίνει τον Σταυρό και κηρύσσει την ανάστασι!»

Συνέχισε δε, λέγοντας:

«Οι σταυροί της ζωής μας επ᾽ ουδενί λόγω πρέπει να μας απογοητεύουν, αλλά αντιθέτως να μας χαλυβδώνουν. Εμάς και τη θέλησί μας και την αποφασιστικότητά μας να μείνουμε εδραίοι και αμετακίνητοι, ‘ποτέ από το χρέος μη κινούντες’! Την πορείαν μας χαράσσει και πάλιν ο ποιητής ως εξής: ‘απλός και ταπεινός, πράος μ᾽ αλύγιστος. Έτσι το δρόμο σου να πας κι ας είσαι φορτωμένος το σταυρό σου. Ονειδισμούς θα βρείς, χλεύες, ραπίσματα… ναί, κι ίσως… Μα μη καμφθείς, μη γονατίσεις στη λάσπη, χάμω το σταυρό μην τον αφήσεις’.

Αυτή είναι η σταυροαναστάσιμη παράδοσι της Μεγάλης Εκκλησίας και συνεχιστές της είσθε όλοι εσείς, είμαστε όλοι εμείς. Εάν γεμίσετε την σκέψι και την καρδιά σας από το φως, την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως θα έχετε συλλάβει και θα έχετε βιώσει, ως αληθή και γνήσια τέκνα, το νόημα και της εφετεινής εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Με σταθερότητα, λοιπόν, με πίστι, με αξιοπρέπεια και με υψηλό φρόνημα ας συνεχίζουμε τον αγώνα της ζωής, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν, και ως πρόσωπα και ως ομογένεια της Πόλεως.»

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα

Η Χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η Χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 12 / 2022 , 21:10 από news_room Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου τελέσθηκε χθές 5 Νοεμβρίου 2022 η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου, βοηθού Επισκόπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, συλλειτουργούντων Αρχιερέων της Επαρχιακής […]

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 7 / 4 / 2021 , 8:34 από news_room Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη. «Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, […]